21 Ιανουαρίου, 2018

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (21/1/2018)

 

Ελλάδα:Στα ογδόντα πέντε της χρόνια, σήμερα, η Ερμιόνη Μπρίγκου, Ελληνίδα της Χιμάρας, έχει να φροντίζει, εκτός από τον εαυτό της, και το νοικοκυριό της και έξι νεκρά «παιδιά της», τα οποία «φιλοξενεί» επί εβδομήντα οχτώ χρόνια, «εν τόπω χλοερώ», στην αυλή του σπιτιού της.

Στις 14:00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην πλατεία του Λευκού Πύργου. 30.000 διαληλωτές αναμένουν οι διοργανωτές.

Συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα έχει ο Μάθιου Νίμιτς το επόμενο δεκαήμερο προκειμένου να εξετάσουν τη δέσμη ιδεών που κατέθεσε για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Κυριακή. Από το βράδυ και τα βόρεια η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Ιστορίες ανθρώπινες, καθημερινές αποκαλύπτει ο Αλέξης Τσίπρας στην 4σέλιδη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Κόσμος:Ουδείς άλλος Αμερικανός πρόεδρος έχει απασχολήσει τόσο πολύ τη χώρα του και ολόκληρο τον κόσμο, όπως συνέβη στην πρώτη χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Εκτιμώ ότι το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυνέρνησης μεγάλου συνασπσιμού. Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως μετά το συνέδριο με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Μετά ακολουθεί η (νέα) ψηφοφορία των μελών του SPD.

H νέα κυβέρνηση μπορεί να ορκισθεί κατόπιν στο πρώτο μισό του Μαρτίου, σαφώς προ του (καθολικού) Πάσχα (1η Απριλίου)», είπε ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), του βαυαρικού βραχίονα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και πρωθυπουγός του κρατιδίου αυτού, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild». Έπειτα από 12 εφιαλτικές ώρες τερματίστηκε η επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, με απολογισμό έξι νεκρούς.

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν στο βορειοανατολική Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων, που ελέγχουν την επαρχία.

Η συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, ενδέχεται να τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της μερικής αναστολής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής διοίκησης, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Οικονομία:Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε μια προσπάθεια να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, του οποίου προΐσταται ο άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ Μάρτσελ Φράτσερ, τάσσεται υπέρ της «χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Θα πρέπει να εξεταστεί επίσης συγκεκριμένα και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να μεγαλώσει το περιθώριο κινήσεων των κυβερνήσεων», αναφέρει έγγραφό του, το οποίο περιήλθε στη γνώση της εφημερίδας «Berliner Morgenpost».

Σχέδιο εξόδου από τον ELA έχουν καταστρώσει οι τράπεζες. Μετά την μηδενική εξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA σειρά παίρνουν και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μικρές αυξομειώσεις – αν υπάρξουν – αναμένονται στα τιμολόγια για τη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας για το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αποφασίζει το ύψος των χρεώσεων.

Την ίδια ώρα, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) προτείνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων για το σύστημα μεταφοράς, με κατάργηση της χρέωσης. βάσει της συμφωνημένης ισχύος, που εφαρμόζεται σήμερα και θέσπιση κινήτρων αντικινήτρων (μειωμένες αυξημένες χρεώσεις αντίστοιχα) για τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής.

Εικοσι έξι χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής αποκάλυψαν οι έλεγχοι των Υπηρεσιών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ που διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται δημοφιλής τραγουδιστής που υπέβαλε μετά τον έλεγχο εκπρόθεσμη δήλωση για ακαθάριστα έσοδα 620.000 ευρώ, καθώς και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από νυκτερινά κέντρα, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, μπαρ σε κοσμοπολίτικα νησιά, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και μέσω… Facebook.

Αθλητισμός:Ο Σέρχιο Αγουέρο είναι ο μόνιμος... εφιάλτης της Νιούκαστλ κι αυτό αποδείχθηκε και πάλι. Με δικό του χατ-τρικ η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε εύκολα 3-1 και διατήρησε τη διαφορά των 12 βαθμών που τη χωρίζει από τη Γιουνάιτεντ που νίκησε με 1-0 στην έδρα της Μπέρνλι.

Η Τσέλσι νίκησε, εκτός έδρας, την Μπράιτον με 4-0, η Αρσεναλ με 4-1 την Κρίσταλ Πάλας, ενώ η Εβερτον έμεινε στο 1-1 με την Γουέστ Μπρομ στο ντεμπούτο του Θίο Γουόλκοτ, ο οποίος έβγαλε την ασίστ στο γκολ των γηπεδούχων.

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 4-1 σημείωσε η Λεβερκούζεν απέναντι στην Χόφενχάιμ για την 19η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος. Μέσα σε τέσσερα λεπτά γύρισε το παιχνίδι η Φράιμπουργκ και επικράτησε με 2-1 της Λειψίας.

Η Κολωνία επιβίωσε στο ντέρμπι ουραγών. Η ομάδα του Ρούθενμπεκ επικράτησε με 2-0 του Αμβούργου και πλέον συνεχίζει να ελπίζει για παραμονή.

Σοβαρή βαθμολογική απώλεια για την ΑΕΚ στην 18η αγωνιστική της Super League, καθώς έμεινε στο 0-0 εναντίον της ΑΕΛ στη Λάρισα. Ακίνδυνη επιθετικά η Ενωση, δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα των «Βυσσινί» κι έτσι ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Ολυμπιακό, όμως οι πρωταθλητές υποδέχονται την Ξάνθη.

Απώλεια βαθμών για την ΑΕΚ που κόλλησε στην έδρα της ΑΕΛ (Λάρισα - ΑΕΚ 0-0) στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και πλέον ισοβαθμεί στον κορυφή με τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως υποδέχεται την Κυριακή την Ξάνθη.

Ο Παναθηναϊκός ξέχασε για λίγο τα προβλήματά του και με αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο, επικράτησε εύκολα της Κέρκυρας στη Λεωφόρο (Παναθηναϊκός - Κέρκυρα 4-0), ενώ ο Πλατανιάς πήρε σημαντική νίκη από τον Λεβαδειακό (Πλατανιάς - Λεβαδειακός 1-0).

Η Τζιρόνα είναι πολύ σκληρή ομάδα και το απέδειξε στην Ατλέτικο Μαδρίτης με οδυνηρό για τους γηπεδούχους τρόπο, καθώς υποχρέωσε τους «ροχιμπλάνκος» σε εντός έδρας ισοπαλία (1-1), που σημαίνει ότι αν νικήσει αύριο η Μπαρτσελόνα η διαφορά από την κορυφή, πλέον, θα είναι 11 βαθμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: