17 Δεκεμβρίου, 2017

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗN ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS

 
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ...»

Προβληματισμένος και ανήσυχος για την κατάσταση και τις προοπτικές της χώ­ρας εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθη­νών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ καλεί όλο τον πολιτικό κόσμο και τις ηγεσίες του τόπου σε επαγρύπνηση ενόψει όλων των κρί­σιμων εθνικών θεμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει με δηλώσεις του στη R ότι πρέπει «όλοι οι Έλληνες να εί­μαστε ενωμένοι, γιατί μόνο ενωμένοι μπορού­με να αποτρέψουμε τον όποιο κίνδυνο και να δώσουμε λύση σε όλα τα ζητήματα που απα­σχολούν την κοινωνία και τον λαό μας».

«Η Ελλάδα είναι φτωχή και σε χρήματα, αλ­λά και σε όλα τα άλλα. Δυστυχώς», εξομολογεί­ται στην «R» ο κύριος Ιερώνυμος αποστέλλοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα επικε­ντρώνει το ενδιαφέρον του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός

.«Ο λαός υποφέρει πολύ. Οι φό­ροι είναι δυσβάστακτοι, το ίδιο και οι εισφορές.  Το μεγαλύ­τερο πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας που πλήττει ιδιαί­τερα τη νέα γενιά. 

Στην οποία πρέπει να δοθούν οι ευκαιρί­ες εκείνες που χρειάζονται προκειμένου να παραμείνει στον τόπο μας και να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση και στην ανόρθωση του τόπου», δηλώνει, επιμένοντας στον κοινωνι­κό ρόλο της Εκκλησίας.

«Η αγωνία μας είναι αγωνία όλων των Ελλήνων. Ο λαός μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, έχει μεγάλες ανάγκες και προσπαθούμε όλο και περισσότε­ρο να του συμπαρασταθούμε», τονίζει, εστιάζοντας στον ρόλο της Εκκλησίας.

«Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι πνευματικός η καλλι­έργεια της πνευματικής ζωής ο Λόγος του Θεού, η σωτη­ρία των ψυχών όλων μας.

Όμως ο ρόλος της Εκκλησίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο πνευματικό πεδίο. 

Η Εκκλησία έχει και αποστολή κοινωνική, να συμπαρίσταται σε κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα στον αδύναμο και σε αυτόν που έχει περισσότερο ανάγκη».

Στην κατεύθυνση της στήριξης του ευρύτατου και πολυ- επίπεδου κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλη­σίας, ο Αρχιεπίσκοπος ποντάρει πολλά στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και στη συνεργασία με την πολιτεία.

Αποδίδει καλές προθέσεις στον αρμό­διο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και στον ανα­πληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, αλλά διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες εκ μέρους της πολιτείας σε σει­ρά πραγμάτων.

«Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσί­ας προϋποθέτει τη συνδρομή της πολιτείας η οποία οφείλει να απαλλάξει τα ελάχιστα ακίνητα της Εκκλησίας που έχουν αξία από τα βάρη τα οποία φέρουν και από τις ποικίλες δεσμεύσεις.

Και αυτή θα είναι και η πραγματική συνεισφο­ρά της στη δημιουργία ενός "συνεταιρισμού", στον οποίο η Εκκλησία από τη μία και το Δημόσιο.

Από την άλλη θα αξιοποιούν την εκκλησιαστική περιουσία, με τις προσόδους να κατανέμονται κατά το ήμισυ στην Εκκλησία και κατά το ήμισυ στην πολιτεία», τονίζει ο κύριος Ιερώνυμος.

Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα τα έσοδα: 
Μέχρι στιγμής πλην της Αρχιεπισκοπής έχουν δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον «συ­νεταιρισμό» άλλες 18 μητροπόλεις της Εκκλησί­ας της Ελλάδος και έχει ξεκινήσει ήδη η κατα­γραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Με την ολοκλήρωση στο στάδιο της κατα­γραφής θα γίνουν η αξιολόγηση των ακινή­των και όλες οι ενέργειες εκείνες που θα συμ­βάλουν στην αποτελεσματικότερη και αποδο­τικότερη αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περι­ουσίας επωφελεία της κοινωνίας και του λαού της», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος.

«Σε κάθε περίπτωση, όλα τα έσοδα που θα προκύψουν για την Αρχιεπισκοπή και τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συμ­μετάσχουν στον «συνεταιρισμό» θα κατευθυνθούν στη στήριξη των φιλανθρωπικών και κοι­νωνικών ιδρυμάτων τους πολλά εκ των οποί­ων, λόγω των ελλείψεων επαρκών πόρων, κιν­δυνεύουν να κλείσουν».

Οι Δηλώσεις του Μακαριωτάτου
παραχωρήθηκαν στον Δημοσιογράφο
 κ. Βασίλη Σκουρή

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr
­



Δεν υπάρχουν σχόλια: