15 Μαΐου, 2018

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ

 

Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απόσχισης  των λιγνιτικών  της μονάδων και αναμένει πιθανούς επενδυτές για την εξαγορά των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη μπαράζ επιθέσεων δέχεται η ΔΕΗ.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και το μεγάλο στοίχημα παραμένει η προσέλκυση επενδυτών αλλά και το τίμημα που θα «πιάσουν» οι προς πώληση μονάδες.

Στόχος της επιχείρησης παραμένει η διασφάλιση της δίκαιης αποτίμησης της εμπορικής αξίας των εισφερομένων κλάδων και προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΗ θα ορίσει πιστοποιημένο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή (independent valuator), ο οποίος θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας εκάστου των εισφερομένων κλάδων (fair value range).

Ωστόσο, αρνητικό αντίκτυπο στην όλη διαδικασία δείχνουν να προκαλούν δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και η σταθερή αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά της πώλησης ενώ για «ξεπούλημα» εξακολουθεί να κάνει λόγο και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Εξίσου «κακό προηγούμενο» δημιουργεί και η πρόσφατη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης υποχώρησαν στα 88,7 εκατ. ευρώ έναντι 170,2 εκατ. το 2016.

Βουτιά στη μετοχή της ΔΕΗ
Τη Δευτέρα, η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε «βουτιά» 5,61% στα 2,152 ευρώ, κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση της ίδιας της επιχείρησης η οποία κάνει λόγο για επίθεση «υποτιμητικής κερδοσκοπίας». 

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Είναι φανερό πως πέφτουν στο κενό οι κατά καιρούς εκκλήσεις μας ότι η ΔΕΗ, ως εθνικό κεφάλαιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτική μεν και με προτάσεις, αλλά προπαντός με υπευθυνότητα.

Μακριά από σκοπιμότητες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Είναι φαίνεται αδιάφορο σε ορισμένους αν έτσι, εκτός των άλλων, τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων – ιδίως των μικρών. Ωστόσο, η ίδια η Επιχείρηση, πέρα από πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, θα ξεπεράσει αλώβητη και αυτήν την επίθεση».

Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας και την αναφορά μελέτης της McKinsey ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προχώρησε σε δημόσια καταγγελία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της ΔΕΗ δέχεται «υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα».

Κατηγορώντας παράλληλα βουλευτές της αντιπολίτευσης για καταστροφολογία. Είχαν προηγηθεί επιθετικές δηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής από τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα και της ΔΗ.ΣΥ., Γιάννη Μανιάτη.

Απώλειες 1,7 δισ. τα τελευταία 3 χρόνια
Πάντως η μετοχή της ΔΕΗ τα τελευταία 3 χρόνια δέχθηκε σημαντικές απώλειες που φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να πέφτει χθες στα 478,848 εκατ. ευρώ και την τιμή της μετοχής να υποχωρεί στα 2,064 ευρώ χάνοντας 9,47% της αξίας της.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η αποτίμηση των προς πώληση μονάδων. Μέχρι να φθάσει η διαδικασία στη συγκεκριμένη φάση θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής, οι πιο ένθερμοι υποψήφιοι «μνηστήρες» δείχνουν να είναι οι Κινέζοι.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη εξακολουθεί να κάνει έκκληση προς την εγχώρια βιομηχανία κάτι που δείχνει ότι η ΔΕΗ για τους δικούς της λόγους μπορεί να θέλει και ντόπιους επενδυτές.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η επιχείρηση προσπαθεί να πείσει την ελληνική βιομηχανία να μπει ως «παίχτης» στην παραγωγή, να φτιάξουν ένα κονσόρτιουμ και να λάβουν μέρος. «Έχουν αρχίσει να το βλέπουν με ενδιαφέρον και πλέον δεν είναι τόσο διστακτικοί».

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την πορεία της αποεπένδυσης καθώς τότε θα διαφανεί ποιοι τελικά και με ποιους όρους θέλουν να επενδύσουν και αν η εγχώρια αγορά θα πάψει να είναι τόσο επιφυλακτική απέναντι στην προοπτική της επένδυσης στην ΔΕΗ.

Αναμένονται 20 εκ. από τα ΕΛΤΑ
από πληρωμένους λογαριασμούς πελατών

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί στη ΔΕΗ ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί από τη μη απόδοση των χρημάτων πληρωμένων λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ, υπολογίζεται σε 45- 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ.

Για τους πελάτες της επιχείρησης που έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα λογαριασμούς μέσω ΕΛΤΑ, ισχύουν οι διευκρινίσεις που έδωσε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες:

«Ανάγκη προσέλευσης στα καταστήματα υφίσταται μόνο για εκείνους τους πελάτες για τους οποίους το σύστημα ΔΙΑΣ καθυστερεί να παραδώσει τα αρχεία στη ΔΕΗ, προφανώς λόγω καθυστέρησης πληρωμής από τα ΕΛΤΑ και εν τω μεταξύ έχει εκδοθεί ο νέος λογαριασμός. 

Αυτό μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να αντιμετωπιστεί μόνο επί τόπου, πράγμα που γίνεται χωρίς άλλη επίπτωση σε βάρος τους.

Η ΔΕΗ αμέσως μόλις παραλαμβάνει από το σύστημα ΔΙΑΣ τα αρχεία πληρωμών των πελατών της μέσω ΕΛΤΑ, τα καταχωρίζει στο δικό της μηχανογραφικό σύστημα θεωρώντας ότι έχουν εξοφλήσει το λογαριασμό τους. 

Έτσι οι πελάτες αυτοί δεν έχουν καμία επίπτωση και δεν υφίστανται καμία ταλαιπωρία. Μάλιστα εφόσον φαίνονται ότι πλήρωσαν εμπρόθεσμα απολαμβάνουν κανονικότατα και την έκπτωση του 15%.

Τέλος, η ΔΕΗ επαναλαμβάνει τη σύσταση προς τους πελάτες της να κάνουν χρήση της δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής επισημαίνοντας ότι είναι ένα εργαλείο που βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: