28 Μαΐου, 2018

Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΤΑΡΕΛΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

 

Πραξικόπημα στην Ιταλία για να μην φύγει από το ευρώ.Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα προχώρησε τελικά σε πραξικόπημα γιατί όπως είπε «έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών…»

Κι έτσι χθες με διάγγελμα προς τον Ιταλικό λαό αρνήθηκε στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, δηλαδή την κυβέρνηση συνεργασίας του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λίγκας, να προχωρήσει.

Ο Ματαρέλα χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την ανάληψη του υπουργείου οικονομικών από τον 80χρονο οικονομολόγο Πάολο Σαβόνα, ο οποίος είναι πολέμιος του ευρώ και της παγκοσμιοποίησης. Να τι είπε ο Ματαρέλα συγκεκριμένα:

 Ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων. Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.

Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών.
Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. 

Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.

Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή.»Στην πραγματικότητα αυτό που διέπραξε ο Ματαρέλα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αυτό που διέπραξε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος τον Ιούλιο 1965, όταν δεν συμφώνησε.

Με τον υπουργό εθνικής άμυνας της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και οδήγησε την Ελλάδα στα λεγόμενα Ιουλιανά και την αποστασία. Μόνο και μόνο για να ανοίξει ο δρόμος για την εφτάχρονη χούντα.

Όσο δικαίωμα είχε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος να παρέμβει στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, άλλο τόσο έχει κι ο Ματαρέλα. Πουθενά το Σύνταγμα της Ιταλίας δεν αναφέρει ότι είναι στα καθήκοντα του Προέδρου η έγκριση των υπουργών της νέας κυβέρνησης. 

Ούτε βέβαια αναφέρει ή έστω υπονοεί ότι ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να επιβάλλει πολιτική στην κυβέρνηση. Το μόνο που αναφέρει ρητά είναι ότι στις αρμοδιότητες του Προέδρου είναι «να εξουσιοδοτεί την εισαγωγή στο Κοινοβούλιο νόμων των οποίων την πρωτοβουλία έχει η κυβέρνηση (άρθρο 87)» 

Με άλλα λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στη χειρότερη περίπτωση το δικαίωμα να διαφωνεί με την εισαγωγή στο Κοινοβούλιο συγκεκριμένων νόμων της κυβέρνησης. Και μάλιστα μπορεί να διαφωνήσει μόνο όσον αφορά στην τήρηση του Συντάγματος. Για κανέναν άλλο λόγο.

Ο Ματαρέλα με το διάγγελμά του υιοθετεί εξουσίες ανάλογες με εκείνες του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρος Εμμανουήλ του 3ου, οποίος είχε βασιλικό προνόμιο να εγκρίνει ή να απορρίπτει κυβερνήσεις.

Μόνο και μόνο γιατί διαφωνούσε μαζί τους. Και χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογεί με βάση το Σύνταγμα. Έτσι ανέβασε στην εξουσία τους φασίστες του Μουσολίνι. Θα δούμε κάτι ανάλογο κι από τον Ματαρέλα; Ίδωμεν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το πραξικόπημα αυτό ο Ματαρέλα δεν το δικαιολογεί με συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, ως όφειλε, αλλά με αναφορά στους «χρηματιστικούς πρωταγωνιστές» και φυσικά με την αναταραχή των αγορών. Χαρείτε τον:

«Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και Ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου. 

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις. Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. 

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.»

Περιττό να πούμε ότι όλα αυτά είναι φούμαρα. Άξια μόνο χλευασμού. Απλά αποδεικνύουν ότι ο Ματαρέλα έδρασε προς όφελος όχι των «αποταμιεύσεων των Ιταλών», αλλά προς το συμφέρον των ξένων και Ιταλών επενδυτών. Κι αυτό το ομολογεί ανοιχτά.

Ποτέ άλλοτε κανένα πραξικόπημα, καμιά χούντα δεν ομολόγησε τόσο ανοιχτά και δημόσια την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος προς το συμφέρον των αγορών και των επενδυτών. 

Δεν έχει πια κανένα νόημα το τι επιλέγει με την ψήφο του το εκλογικό σώμα. Αυτό που οφείλει να πρυτανεύσει είναι το συμφέρον των αγορών και των επενδυτών που θέλουν το ευρώ για να λεηλατούν χώρες και λαούς.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Ματαρέλα επικαλείται την εθελοδουλεία και τον δοσιλογισμό στα αφεντικά του ευρώ ως «επιβεβαίωση της ιταλικής κυριαρχίας». 

Δείτε τι λέει: Καταλύει το Σύνταγμα και οδηγεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση σε κατάθεση της εντολής ως επιβεβαίωση της ιταλικής κυριαρχίας, ενώ στέλνει «πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.»

Δηλαδή, μετά την πρωτοφανή επίθεση του Der Spiegel και άλλων φυλλάδων της Γερμανικής ελεεινής δημοσιογραφίας εναντίον της «θρασύτατης Ιταλίας».

Η οποία θέλει να αποτινάξει τα δεσμά της ευρωζώνης και να φύγει από την ζώνη επιρροής και εκμετάλλευσης του νέου Ράιχ, ο Ματαρέλα τι κάνει; Ευθυγραμμίζεται πλήρως! 

Πρόκειται για το εθνικό ανάστημα του πιο απόλυτου δωσιλογισμού.Μετά απ’ όλα αυτά είναι λογικό η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία να είναι έκρυθμη και αβέβαιη. Πολλοί ζητούν την άμεση παραπομπή του Προέδρου με βάση το άρθρο 90 του Ιταλικού Συντάγματος για Εσχάτη Προδοσία ή παραβίαση του Συντάγματος.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 90 «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι υπεύθυνος για τις ενέργειες που εκτελούνται κατά την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων, εκτός από την περίπτωση της Εσχάτης Προδοσίας ή παραβίασης του Συντάγματος. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Πρόεδρος μπορεί να παραπεμφθεί από το Κοινοβούλιο σε κοινή συνεδρίαση με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της.» Ωστόσο το Κοινοβούλιο και η Γερουσία δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη, ώστε να ασκηθούν οι εξουσίες τους εναντίον του Προέδρου. 

Αν συμφωνήσουν με την παραπομπή του Προέδρου τα δυο κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας, έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να παραπέμψουν τον Ματαρέλα σύμφωνα με το άρθρο 90. Θα το κάνουν;

Οφείλουν να το κάνουν! Αλλιώς δημιουργείται προηγούμενο.Όπως και να έχει, μετά το πραξικόπημα Ματαρέλα τίποτε δεν είναι πλέον δεδομένο για την Ιταλία και τον ιταλικό λαό. Το πραξικόπημα δεν διενεργήθηκε μόνο υπέρ της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε πλήρη συμφωνία μαζί της.

Ούτε είναι σίγουρο ότι ο Ματαρέλα θα επιτρέψει να πάει η Ιταλία ξανά σε εκλογές που είναι το απολύτως λογικό και το μόνο που μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες. 

Εδώ και βδομάδες, από την αρχή που εμφανίστηκε στον ορίζοντα η πιθανότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνεργασίας M5S και Λίγκας, οργιάζουν τα σενάρια που θέλουν τον Ματαρέλα να ορίζει κυβέρνηση «τεχνοκρατών» σαν εκείνη του Μόντι το 2011. 

Αν και αυτή τη φορά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.Τη λύση αυτή υποστηρίζει σχεδόν ανοιχτά και το αδελφάτο της ελεεινής δημοσιογραφίας στο όνομα της «απειλής» που αντιμετωπίζει η «Ευρώπη». 

Μαζί βέβαια και τα μεγάλα αφεντικά του ευρώ. Πώς όμως θα μπορέσει να αποφύγει ο Ματαρέλα το αίτημα των εκλογών; Ή αν δεν πάει σε εκλογές, πώς θα μπορέσει να αποφύγει τη σύγκληση του Κοινοβουλίου;

Βέβαια το διάγγελμα δίνει τη βάση για μια κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου υποτίθεται να αντιμετωπιστεί ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών. 

Με το επιχείρημα αυτό ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προχώρησε στην επιβολή της κυβέρνησης των «τεχνοκρατών» του Μόντι στις 16 Νοεμβρίου 2011. Και τότε διεπράχθη προεδρικό πραξικόπημα, το οποίο τα κόμματα και κυρίως το M5S παρέβλεψε.

Ότι παραβλέπεις δημιουργεί προηγούμενο για τα χειρότερα. Και τώρα ήρθαν τα χειρότερα για την Ιταλία. Να γιατί ο Ματαρέλα οφείλει να παραπεμφθεί σύμφωνα με το άρθρο 90.Όπως και να έχει τον λόγο έχει ο Ιταλικός λαός. 

Θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, ή θα το αφήσει να εκφυλιστεί όπως στην Ελλάδα; 

Θα βγει στους δρόμους να απαιτήσει τη χώρα του, ή θα κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου περιμένοντας τον από μηχανής Θεό, όπως κάνει ο Έλληνας; 

Θα επιτρέψει το πραξικόπημα;

Θα επιτρέψει την κατάλυση του Συντάγματος της Ιταλίας υπέρ του ευρώ; 

Αν το κάνει, τότε η χούντα, η ανοιχτή δικτατορία των αγορών δεν είναι μακριά. Δεν έχει παρά να διδαχθεί από την κατάντια της Ελλάδας.

Η Ιταλία τινάζει στον αέρα την ευρωζώνη...
Η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ανάμεσα στο Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) και τη Λίγκα, τινάζει στον αέρα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας της ευρωζώνης. 

Με βάση την κυβερνητική συμφωνία η Ιταλία αρνείται πλέον να ακολουθήσει τους υποχρεωτικούς δημοσιονομικούς κανόνες ελλείμματος και χρέους, αλλά και τις οδηγίες ανοίγματος των αγορών της.

Η κυβερνητική συμφωνία δεν προβλέπει κανενός είδους διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη και τα όργανά της. Ενώ δέχεται διαπραγμάτευση μόνο για την αναθεώρηση των πρωτογενών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας.

Με τον τρόπο αυτό η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα εφαρμόζει το πρόγραμμά της χωρίς να είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις οδηγίες των ευρωπαϊκών οργάνων και τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης. 

Τουλάχιστον έως ότου καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των Συνθηκών. Κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια. 

Αν φυσικά δεχθούν μια τέτοια διαπραγμάτευση οι εταίροι της ευρωζώνης. 

Αν δεν την δεχθούν θα τεθεί υποχρεωτικά θέμα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη. 

Κάτι που όπως ομολογούν πλέον ανοικτά τα αφεντικά του ευρώ θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κοινού νομίσματος.

Εν τω μεταξύ η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να ανατρέψει το σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας, ειδικά υπέρ των οικονομικά δυσπραγούντων. 

Την υιοθέτηση επιλεκτικής προστασίας υπέρ των παραγωγών και κυρίως αγροτών της με την επαναφορά του Made in Italy, έναντι του Made in EU, που ισχύει σήμερα. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα καταλυθεί ένα από τα βασικά «κοινοτικά κεκτημένα», η ελευθερία κίνησης προϊόντων, υπέρ της εγχώριας παραγωγής.

Ταυτόχρονα, ενώ το κυβερνητικό πρόγραμμα επιβεβαιώνει τη θέση της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο προχωρά σε δυο σοβαρές αλλαγές. 

Αφενός, επανεξετάζει τη συμμετοχή της Ιταλίας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. 

Αφετέρου, δηλώνει ότι θα καταργήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προς όφελος οικοδόμησης σχέσεων ειρήνης και εμπορίου με τη συγκεκριμένη χώρα.

Το ζήτημα του νομίσματος, δηλαδή του ευρώ, δεν τίθεται. Οι ηγεσίες του M5S και της Λίγκας δηλώνουν ότι η συζήτηση γι’ αυτό συνεχίζεται. Αν και όποιος μπορεί να αντιληφθεί έστω και τα στοιχειώδη, κατανοεί ότι:

Το κυβερνητικό πρόγραμμα για να υλοποιηθεί και μάλιστα με συνέπεια, η Ιταλία αναγκαστικά όχι μόνο θα έρθει σε ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ, αλλά θα χρειαστεί το δικό της εθνικό νόμισμα. Αργά ή γρήγορα, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική που περιγράφει η κυβερνητική συμφωνία.

Επίσης δεν αναφέρει τίποτε για τις τράπεζες, και δη τις λεγόμενες συστημικές, οι οποίες μαζί με το δημόσιο χρέος είναι ίσως τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση. Θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών; 

Θα επιτρέψει στις μεγάλες τράπεζες να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα; Δηλαδή ως σούπερ μάρκετ πιστωτικών προϊόντων και κερδοσκοπίας με την παραγωγή χρέους;

Η κυβερνητική συμφωνία δεν αναφέρει τίποτε σχετικό. Πολύ φοβάμαι ότι το θέμα των τραπεζών θα είναι πολύ μεγαλύτερο αγκάθι από το νόμισμα.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος η κυβερνητική συμφωνία αναφέρει ότι θα σβήσει από τα κιτάπια του το μέρος εκείνο των ιταλικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στα πλαίσια της «ποσοτικής χαλάρωσης». 

Δεν πρόκειται να το συζητήσει καν με τον Ντράγκι, απλά θα το κάνει γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στις διεθνείς αγορές.

Βέβαια, μιλάμε για περίπου 250 δις ευρώ σε σύνολο άνω των 2,2 τρις ευρώ δημοσίου χρέους. Το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αναφέρει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση για το υπόλοιπο του χρέους. 

Το μόνο που αναφέρει είναι ότι δεν πρόκειται να το εξυπηρετήσει με πολιτικές λιτότητας και περικοπών.Το τι σημαίνει αυτό θα το δούμε στην πράξη. Οι αγορές ήδη αντιδρούν και ρίχνουν ραγδαία τις αξίες των ιταλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. 

Αυτό είναι προς το συμφέρον της ιταλικής κυβέρνησης, αν σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων δια της δευτερογενούς αγοράς. Ειδικά εκείνων που είναι σε ξένα χέρια.

Γι’ αυτό και οι «αναλυτές» της χρηματαγοράς κρατούν χαμηλό προφίλ, καθησυχάζουν τους πάντες ώστε να μην πυροδοτηθεί πανικός με τα ιταλικά ομόλογα. 

Κάτι που θα τα μετατρέψει σε σκουπίδια κι έτσι οι κάτοχοί τους βρεθούν στο έλεος της ιταλικής κυβέρνησης.Που θα βρει τα ευρώ για να τα κάνει όλα αυτά η νέα κυβέρνηση; Η κυβερνητική συμφωνία δεν αναφέρει.

Όμως αν η ιταλική κυβέρνηση επιβάλλει την αναδιαπραγμάτευση των Συμφωνιών της ΕΕ, τότε ποιος την εμποδίζει να δημιουργεί ευρώ κατά το δοκούν για την οικονομία της; 

Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ελέγχει την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας και δεν θα ακολουθεί τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης και της ΕΚΤ για όσο καιρό συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.

Μήπως τελικά η κυβερνητική συμφωνία είναι ένας έξυπνος τρόπος για να επιβάλλει η 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ριζική αναθεώρηση των κανόνων υπέρ της Ιταλικής βιομηχανίας και οικονομίας; Ή μήπως πρόκειται να βιώσουν και οι Ιταλοί τι σημαίνει ξεπούλημα;

Όλα είναι ανοιχτά. Πάντως η κυβερνητική συμφωνία είναι απολύτως ρεαλιστική για την οικονομική επιφάνεια και το διεθνές εκτόπισμα που έχει η Ιταλία. Αν και πολύ σύντομα, εντός του επόμενου δίμηνου θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει όλα.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη κυβερνητική συμφωνία είναι ότι πιο ριζοσπαστικό και συγκεκριμένο υπέρ των πολλών έχει παρουσιαστεί από κυβερνητικά κόμματα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης από την εποχή ίδρυσής της. Ακολουθεί μια περίληψη των προτάσεων της κοινής κυβερνητικής πολιτικής:

•Δημιουργία «επιτροπής συμφιλίωσης» για την επίλυση κάθε πιθανής σύγκρουσης μεταξύ της ένωσης και του M5S κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης.

•Υιοθέτηση ενός «δεοντολογικού κώδικα» που απαγορεύει σε καταδικασθέντες για κακουργήματα ή σε μασόνους να μπουν στην κυβέρνηση.

•Δημόσια διαχείριση της ύδρευσης. Απαγόρευση των ιδιωτικοποιήσεων και αντιστροφή όσων ιδιωτικοποιήσεων νερού έχουν προωθηθεί.

•Μεταρρύθμιση των εθνικών γραφείων εποπτείας της γεωργίας και της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, με σκοπό την «υπεράσπιση της επισιτιστικής κυριαρχίας» και την προστασία των προϊόντων Made in Italy. 

Με άλλα λόγια η συγκυβέρνηση στοχεύει στην διατροφική αυτάρκεια και την προνομιακή μεταχείριση όσων προϊόντων παράγονται στην Ιταλία.

•Η πράσινη οικονομία και η ανακυκλώσιμη οικονομία ορίζεται ως «προτεραιότητα». Θα καταρτιστεί σχέδιο μηδενικών αποβλήτων. Τα δημόσια κτίρια που περιέχουν αμίαντο θα χαρτογραφηθούν. Η ανανεώσιμη ενέργεια θα αυξηθεί και θα τηρηθούν τα κοινοτικά πρότυπα ρύπανσης.

•Μεταρρύθμιση του πλαισίου που διέπει το ασυμβίβαστο των συμφερόντων για να επεκταθεί και πέρα από τις οικονομικές υποθέσεις.

•Μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας χρηματοδότησης σε έργα του πολιτισμού προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην «ποιότητα».

•Μείωση του δημόσιου χρέους όχι μέσω μέτρων λιτότητας, αλλά με την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και την επένδυση στην αγοραστική δύναμη των οικογενειών. Αποκλεισμός κρατικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ από τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους της Ιταλίας.

•Τη διασφάλιση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και την έρευνα σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας · επαναξιολόγηση του ρόλου των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό. Η συγκυβέρνηση μελετά την απόσυρση της στρατιωτικής συνδρομής της Ιταλίας σε μέτωπα επιλογής των ΗΠΑ.

•Εξωτερική πολιτική: Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, ωστόσο η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρείται απειλή αλλά εμπορικός εταίρος. Απόρριψη όλων των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

•Καμία αύξηση του ΦΠΑ. Μείωση των φόρων επί των καυσίμων · υιοθέτηση «θαρραλέων και επαναστατικών» μέτρων για τη μεταρρύθμιση της γραφειοκρατίας του δημόσιου τομέα. 

Καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου. Έναρξη μιας «δημοσιονομικής αμνηστίας» με περικοπές οφειλών με σκοπό τη μείωση του αριθμού των οφειλετών προς την εφορία (ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία) · ουσιαστικούς όρους φυλάκισης για τους μεγάλους φοροφυγάδες.

•Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για τη βελτίωση της ανεξαρτησίας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου από την πολιτική σφαίρα. Απλούστευση των δικών.

•Η αυτοάμυνα του πολίτη έναντι και απειλών που προέρχονται από την εξουσία ορίζεται ως «πάντα νόμιμη».

•Πιο αυστηρές καταδίκες για σεξουαλικά εγκλήματα, κλοπές, ληστείες, απάτες και ένα ευρύ φάσμα άλλων αδικημάτων. Περισσότεροι πόροι για να προσληφθούν περισσότεροι στις υπηρεσίες καταπολέμησης και διαλεύκανσης εγκλημάτων.

•Απόρριψη των κανονισμών του Δουβλίνου για τους αιτούντες άσυλο. Υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ οι αιτήσεις ασύλου που αξιολογούνται στη χώρα προέλευσης · βελτίωση διμερών συμφωνιών με ξένες χώρες. 

Για την αποφυγή μεγαλύτερης μετανάστευσης · δημιουργία κόμβου για την απέλαση των μεταναστών σε κάθε περιοχή · δημιουργία μητρώου όλων των θρησκευτικών εγκαταστάσεων και ιερέων με υποχρέωση το κήρυγμα να γίνεται στα ιταλικά.

•Νέος νόμος για τον κατοχύρωση κατώτατου ωριαίου μισθού για κάθε κατηγορία εργαζομένων και απαγόρευση της απλήρωτης εργασιακής εμπειρίας (μαθητεία). Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, περισσότερους πόρους για τα κέντρα σταδιοδρομίας.

•Πιο σκληρές καταδίκες για διαφθορά - εισαγωγή «μυστικών πρακτόρων» για την εκρίζωση της δωροδοκίας.

•Εισαγωγή Υπουργού για τους Αναπήρους και Υπουργού για τον Τουρισμό.

•Κατάργηση της προηγούμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που αύξησε τα όρια στην ηλικία συνταξιοδότησης.

•Μηδενικό ΦΠΑ για βρεφικά προϊόντα και υψηλότερα επιδόματα μητρότητας. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί, αλλά μόνο για οικογένειες νόμιμα εγκατεστημένες στην Ιταλία.

•780 ευρώ το μήνα «εισόδημα του πολίτη» από το 2019 με κόστος 17 δις ευρώ.

•Σύνταξη πολίτη για άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – το οποίο ορίζεται ως κάτω από 780 ευρώ το μήνα - και κατάργηση των συντάξεων αξίας άνω των 5.000 ευρώ το μήνα.

•Μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών. Απαγόρευση των βουλευτών να αλλάζουν κοινοβουλευτικές ομάδες μόλις εκλεγούν. Κατάργηση του «ορίου εγκυρότητας» για τα δημοψηφίσματα με σκοπό την ενθάρρυνση της άμεσης δημοκρατίας.

•Περισσότερη χρηματοδότηση για τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και για τις ένοπλες δυνάμεις.

•Αυξημένες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ενθάρρυνση της κοινής ιδιοκτησίας αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων.

•Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και καθιέρωση ενός Φόρου Τουριστικού Διαδικτύου για όσα ταξιδιωτικά γραφεία λειτουργούν online.

•Αναθεώρηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταργηθούν οι υποχρεωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας για τα κράτη μέλη.

•Μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου και του τομέα της υγείας.

Το αν θα υλοποιηθεί ή όχι μια τέτοια συμφωνία εξαρτάται από δυο θεμελιώδεις συντελεστές: 

Αφενός, τους πολιτικούς συσχετισμούς που υφίστανται στην Ιταλία. Αφετέρου, την ενεργή και μαζική συμμετοχή των πολιτών.Και οι δυο συντελεστές συγκλίνουν στον ρόλο του M5S, για το οποίο θα είναι η τρομακτική δοκιμασία. 

Μια δοκιμασία που είτε θα το φτιάξει, δηλαδή θα το σταθεροποιήσει ως κίνημα πολιτών, είτε θα το καταστρέψει μέσα από τον μετασχηματισμό του σε κάτι ανάλογο της Λίγκας και των άλλων παραδοσιακών κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς σήμερα στην Ιταλία.

Αν η συμφωνία που αναφέραμε είχε συμβληθεί από παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς ή της αριστεράς, θα ήμασταν βεβαιοι ότι το παιχνίδι αν δεν είναι στημένο εξαρχής, είναι σίγουρα χαμένο. Το ξεπούλημα αλα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο θα ήταν ante portas, αλλά κάτι περισσότερο από δεδομένο.

Το M5S όμως δεν είναι ένα από τα γνωστά κόμματα που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα όπου η ηγεσία ασκεί εξουσία δια του κομματικού μηχανισμού της αργομισθίας και των εγκαθέτων με τη βάση να παίζει ρόλο κομπάρσου, θεατή και ψηφοθήρα. 

Ούτε στις γραμμές της κυριαρχεί καμιά ιδεολογία από δαύτες που εξαναγκάζουν τα απλά μέλη να θέτουν την «ενότητα του κόμματος» πάνω από την κοινωνία, το λαό και την πατρίδα.

Πρόκειται για ένα πρωτογενές κίνημα πολιτών με έντονα στοιχεία οριζόντιας κι από τα κάτω οργάνωσης, το οποίο συγκροτήθηκε όπως περίπου το πρώτο στην ιστορία κόμμα της εργατικής τάξης, οι χαρτιστές. Δηλαδή γύρω από πολύ συγκεκριμένα και άμεσα δημοκρατικά αιτήματα. 

Κι επομένως αν η ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος θέλει να ξεπουλήσει δεν θα έχει να κάνει απλά και μόνο με ηγετικά κομματικά στελέχη, που ξέρουν μόνο από κινήσεις και συμφωνίες κορυφής, αλλά με ολόκληρη την οργανωμένη βάση του κινήματος. 

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν αποκλείουμε τίποτε αυτή την στιγμή για την Ιταλία.Ούτε καν προεδρικό πραξικόπημα, όπως φαίνεται να προετοιμάζει ο συστημικός ιταλικός τύπος.

Όπως και να έχει, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλους μας. 

Όπως και να έχει η αρχή έγινε. Το πουλόβερ της ευρωζώνης και της ΕΕ άρχισε να ξηλώνεται. Είτε τα καταφέρει τώρα η Ιταλία, είτε όχι.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: