20 Μαρτίου, 2018

ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Κ.Ο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Ξεκίνησε και πάλι  η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για τα «χαμένα» 5,6 εκατ. ευρώ της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».Τι κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας στο ακροατήριο-Βασικό κατηγορούμενος είναι ο  Δημήτρης Φουρλεμάδης.

Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, του κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), Δημήτρη Φουρλεμάδη και ακόμα τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση των 5,6 εκατ. ευρώ.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, γενικός διευθυντής σήμερα της «Αλληλεγγύη» (που πλέον έχει πλέον μετονομαστεί σε «Αποστολή»), χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της «Αλληλεγγύης», σημειώνοντας μάλιστα πως ο ίδιος ανέλαβε τη διοίκηση της ΜΚΟ, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα χάος!

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εκτός από τον κ. Φουρμελάδη που κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, κάθονται ακόμη τρία πρόσωπα και συγκεκριμένα η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας.



Η μεν πρώτη κατηγορουμένη αντιμετωπίζει το αδίκημα της απλής συνέργειας στα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης που βαρύνουν τον κ. Φουρμελάδη, οι δε άλλοι δυο κατηγορούμενοι δικάζονται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως.

Και αυτό διότι φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, όμως τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί. 

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές αποστολές.

Κατηγορείται επίσης για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών. Η συμφωνία, ωστόσο, αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε καθώς δεν είχε βρεθεί ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής αλλά ούτε και το εμπόρευμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ αποτελούσε προκαταβολή επιχορήγησης που δόθηκε το 2005 για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι.

Ωστόσο, τα χρήματα φέρονται να δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για διάφορες δαπάνες, όπως πληρωμές μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμές ΙΚΑ και φόρων, αμοιβές επικοινωνιολόγων.

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Φουρμελάδης αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της οργάνωσης και ότι ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν έχει διαπράξει το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στα οικονομικά στην «Αλληλεγγύης» για να επισημάνει:

«Ο έλεγχος επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ. Εκ των οποίων τα  180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. 

Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Όμως δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση».

Όπως τόνισε ο μάρτυρας όταν τελικά το 2006, το υπουργείο Εξωτερικών αντιλήφθηκε ότι δεν έφτασε ποτέ η αποστολή στον προορισμό της, ζήτησε πίσω τα χρήματα από την «Αλληλεγγύη». 

Όμως, επειδή τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν, τότε σύμφωνα με τον μάρτυρα «ο κ. Φουρλεμάδης συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο και πρότεινε τη σύναψη δανειακής σύμβασης, προκειμένου να επιστραφούν τα 5,6 εκ. ευρώ στο υπουργείο.»

Κατά το μάρτυρα, ελήφθη πράγματι δάνειο από εφοπλιστή και τα χρήματα επεστράφησαν.Έπρεπε όμως να αποπληρωθεί και το δάνειο από τον εφοπλιστή.

Για το σκοπό αυτό η ΜΚΟ έλαβε από το υπουργείο Εξωτερικών νέα επιχορήγηση, για αποστολή πουλερικών αυτή τη φορά στο Ιράκ και η προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων που εισπράχθηκε, αυθημερόν δόθηκε στον εφοπλιστή για την εξόφληση του δανείου!

Ο κ. Δήμτσας σημείωσε ακόμη στην κατάθεσή του πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΜΚΟ «εντοπίστηκαν 19 ακόμη προγράμματα για τα οποία είχαν ληφθεί προκαταβολές, αλλά δεν εκτελέστηκαν ποτέ..».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατ. ευρώ. Ενώ έχουν δεσμευθεί ακίνητα της ΜΚΟ αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεδομένου ότι η οργάνωση είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, ο Δ. Φουρλεμάδης έχει επιστρέψει τις 500.000 ευρώ. Στην υπόθεση, πλην του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, που κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορούμενοι είναι επίσης.

Η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για απλή συνέργεια στα αδικήματα του πρώτου και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας.

Οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως καθώς φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, αν και τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν πιστωθεί από το ΥΠΕΞ το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι τα οποία φαίνεται να δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης.

Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές, όπως για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία.

Με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών μιας μεταφορά που όμως δεν έγινε, διότι δεν είχε βρεθεί, ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής,

Αλλά ούτε και το εμπόρευμα. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, που έχει πλέον μετονομαστεί σε “Αποστολή”, Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της «Αλληλεγγύης», ενώ για το ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στην «Αλληλεγγύη», ο οποίος «επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ.

Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Όμως δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση”.

Για τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΜΚΟ, το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην “Αλληλεγγύη” ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών .

Ας θυμηθούμε το ιστορικό της υπόθεσης

-Υπεξαίρεση Δημόσιου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ.

-Έναν σημαντικό κατηγορούμενο, τον πρώην ισχυρό άντρα του ALPHA και νυν κληρικό του Πατριαρχείου Ρουμανίας κ. Δημήτρη Φουρλεμάδη.

-Μάρτυρες Ιεράρχες που φέρονται να είχαν λάβει από τον κατηγορούμενο όσο αυτός ήταν στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA πανάκριβα δώρα, πολυτελή αυτοκίνητα και οικοσκευή αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ έκαστος.

-Εκκλησιαστικές έριδες και διαμάχες στην Ιεραρχία για την παράσταση πολιτικής αγωγής που έφθασαν μέχρι και στο σημείο απειλών κατά του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Την ίδια ώρα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας έχουν κατασχεθεί για την κάλυψη του χρέους στο Δημόσιο.


Η δίκη, έχει ιδιαίτερα μεγάλο εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, καθώς ήδη ο συνήγορος του κ. Φουρλεμάδη κ. Γιάννης Ματζουράνης προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα «πολιτικής» δίωξης και να εμφανίσει τον κατηγορούμενο ως «θύμα» των εντολών του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Απειλές κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου για να κάνει πίσω η Εκκλησία. Την ίδια ώρα, κι ενώ η Εκκλησία καλείται να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ (5,6 εκατομμύρια χρηματοδότηση για το πρόγραμμα αποστολής επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ συν τόκοι υπερημερίας),

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από ορισμένους Μητροπολίτες φιλικά προσκείμενους προς τον κατηγορούμενο κ.Φουρλεμάδη, ώστε να μην υπάρξει στην δίκη παράσταση πολιτικής αγωγής από την Εκκλησία.

Ενώ ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ έφθασε στο ελεεινό σημείο να απειλήσει με χυδαίο τρόπο τον Αρχιεπίσκοπο εντός συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, με φράση που έχει καταγραφεί και στα πρακτικά και ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ανάστημα εκκλησιαστικού ανδρός όπου μεταξύ άλλων είπε: «Όταν κλείσετε τα μάτια σας θα δείτε τι θα πάθουν οι δικοί σας συνεργάτες από εμάς»….

Ο Αρχιεπίσκοπος  όμως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό από το αυτονόητο. Να παραστεί δηλαδή δια πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος το δίκαιο της Εκκλησίας.

Αφού αλλιώς θα κληθεί να επιστρέψει 15 εκατομμύρια ευρώ από το εκκλησιαστικό ταμείο, χρήματα όμως που ποτέ δεν βρέθηκαν στους λογαριασμούς της Μ.Κ.Ο.«Αλληλεγγύη» όταν το 2007 ζητήθηκε η επιστροφή τους από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αξίζει να επισημανθεί πως ήδη έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας για την υπόθεση αυτή, μεταξύ των οποίων είναι το ίδρυμα περιθάλψεως ατόμων με νοητική στέρηση Κόκκορη στην Γλυφάδα.

Ένα οικόπεδο-φιλέτο που συνορεύει με το ίδρυμα, ένα μικρό ξενοδοχείο της Εκκλησίας στο Κολωνάκι, ένα κτίριο στην οδό Υψηλάντου.

Ο πόλεμος στο εσωτερικό της Εκκλησίας
και οι αναξιόπιστοι μάρτυρες – δωρολήπτες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας, με κάποιους Μητροπολίτες να κάνουν τα πάντα για να διασωθεί ο Δημήτρης Φουρλεμάδης. Κάποιοι εξ’ αυτών αναμένεται να παραστούν και ως μάρτυρες υπεράσπισής του στο δικαστήριο. 

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι συγκεκριμένοι Ιεράρχες είχαν λάβει πανάκριβα δώρα, αυτοκίνητα, οικοσκευές κ.α από τον κατηγορούμενο όταν αυτός ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha και μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εν αγνοία του ιδιοκτήτη του σταθμού κ. Δημήτρη Κοντομηνά.

Και εγείρονται τα εξής ερωτήματα:Έγιναν αυτές οι δωρεές για να εξασφαλιστούν αθωωτικές μαρτυρίες; Μπορεί να είναι αξιόπιστοι μάρτυρες που έχουν λάβει δώρα ιδιαίτερα μεγάλης χρηματικής αξίας;

Δώρα πολυτελή αυτοκίνητα στους μάρτυρες υπεράσπισης
Πιο συγκεκριμένα, οι Μητροπολίτες που έλαβαν δώρα ιδιαίτερα υψηλής αξίας (όπως αυτοκίνητα, κλιματιστικά και οικοσκευή αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ έκαστος) από τον Alpha όσο ήταν διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Φουρλεμάδης, ήταν: 

Οι Καισαριανής κ. Δανιήλ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ο οποίος πήρε δύο αυτοκίνητα, Αλεναδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Ενώ το πιο ακριβό δώρο από τον κ. Φουρλεμάδη έλαβε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ένα Peugot 508 (ΙΡΚ 6343) με δερμάτινα καθίσματα και full extra αξίας 55.500 ευρώ. Δώρο αυτοκίνητο έλαβε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Η λίστα των δωροληπτών προέκυψε μετά από έλεγχο ορκωτών ελεγκτών στον όμιλο ALPHA , ενώ ο ιδιοκτήτης κ. Δημήτρης Κοντομηνάς φέρεται να ενημερώθηκε για την «γαλαντομία» του πρώην στελέχους του που έκανε δώρα με ξένα χρήματα, μόλις πριν από λίγους μήνες.

Η στάση των δωροληπτών Ιεραρχών στην Ιερά Σύνοδο
Έχει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση των δωροληπτών Μητροπολιτών στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατάφερε να διασφαλίσει με οριακή πλειοψηφία την πολιτική αγωγή της Εκκλησίας στην δίκη του Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος Νικόλαος και Νεαπόλεως Βαρνάβας, ψήφισαν και οι δύο λευκό, όπως και ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος επίσης διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρώην διευθυντή της Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη αν και δεν ήταν μέσα στη λίστα των δωροληπτών της τηλεόρασης του Alpha.

Ο κ. Παύλος φέρεται να δέχεται πιέσεις και από δημοσιογραφικούς κύκλους που πρόσκεινται στο πλευρό του πρώην ισχυρού άνδρα του Alpha και έχουν συνεργαστεί κατά το παρελθόν μαζί του εξασφαλίζοντας σημαντικές αμοιβές.

Κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής ψήφισαν ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο οποίος μάλιστα μετά την αποπομπή του κου Φουρλεμάδη από τον Alpha την άνοιξη του 2017, τον συνέστησε στον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για να συνεργαστεί μαζί του.

 Ο κ. Φουρλεμάδης διατηρεί επίσης ιδιαίτερα φιλική σχέση με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Δημήτρη Αλφιέρη, τον οποίο προσέλαβε στο ραδιόφωνο του ομίλου ALPHA και με τον οποίο παλαιοτέρα οργάνωναν και προσκυνηματικές εκδρομές για σημαίνοντα πρόσωπα και δικαστικούς λειτουργούς.

Στα συρτάρια του ΥΠΕΞ πλήθος
υποθέσεων της Μ.Κ.Ο «Αλληλεγγύη»
Ο κ. Φουρλεμάδης υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής και στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» είχε εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις που απασχόλησαν κατά καιρούς τα ΜΜΕ από το 2002-2008, όπως αποστολή κονσερβών ως επισιτιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη.

Που όταν ήλθε η ώρα να διανεμηθούν ήταν, ληγμένες, αποστολή ακατάλληλων ρούχων (γυναικεία εσώρουχα στρίνγκ κλπ) και αποκριάτικων στολών ως ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τσουνάμι, μη εκτελεσμένα έργα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, για τα οποία η Μ.Κ.Ο είχε πληρωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Κάποιες από τις υποθέσεις και χρηματοδοτήσεις αυτές εκκρεμούν προς καταλογισμό στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, πρόκειται για κονδύλια με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η «Αλληλεγγύη» για την κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Την κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία, έργα τα οποία επίσης σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν ολοκληρώθηκαν.

Για τον μη καταλογισμό των ποσών αυτών από το Υπουργείο Εξωτερικών ίσως να αποτελεί σύμπτωση η φιλική σχέση του κατηγορούμενου με πρώην υπουργούς και υφυπουργούς.

Όπως ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης ή ότι φίλος και πληρεξούσιος δικηγόρος του τότε Υπουργού Εξωτερικών σε αρκετές υποθέσεις είναι ο συνήγορος του Δημήτρη Φουρλεμάδη κος Γιάννης Ματζουράνης.

Η υπόθεση με τα ληγμένα κοτόπουλα
Η βασική όμως υπόθεση για την οποία ο νυν κληρικός του Πατριαρχείου Ρουμανίας που ενδύεται τα άμφια συνήθως μόνο κάποιες Κυριακές όταν λειτουργεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Παταπίου της Μητρόπολης Κορίνθου, απασχόλησε τον Τύπο, ήταν αυτή με τα ληγμένα κοτόπουλα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2006 (με ανάθεση...) το Υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογράψει σύμβαση με την "Αλληλεγγύη", για αγορά κοτόπουλων από έλληνες παραγωγούς. 

Στην Μ.Κ.Ο. της Αρχιεπισκοπής εκταμιεύθηκε το 80% του ποσού, δηλαδή 5,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΜΚΟ έπρεπε μέχρι τις 26 Μαρτίου 2007 να αγοράσει και να διαθέσει τα κοτόπουλα ως επισιτιστική βοήθεια στο Ιράκ, αλλά η "Αλληλεγγύη" ζήτησε παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος. 

Στις 24 Απριλίου 2007, η Νομαρχία Πειραιά ανακάλυπτε 340 τόνους σάπια κοτόπουλα σε αποθήκη στην περιοχή του Ρέντη, αφού η επισιτιστική βοήθεια που ουδέποτε έφθασε στον προορισμό της.

Όταν, επί υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη με Γενικό Γραμματέα της ΥΔΑΣ τον κ. Θόδωρο Σκυλάκακη ζητήθηκε να επιστραφούν τα χρήματα, αυτά δεν υπήρχαν στους λογαριασμούς της Μ.Κ.Ο Αποστολή. Ενώ για την υπόθεση είχε ενημερωθεί προσωπικά ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Ο οποίος αδυνατούσε να πιστέψει όλα αυτά που γίνονταν κάτω από τη μύτη του, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα, όπως είχε εκμυστηρευτεί, βαθύτατα προβληματισμένος, σε συνεργάτες του.

Άλλωστε μέλημα του μακαριστού Χριστόδουλου ήταν η πραγματοποίηση όλων των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Μ.Κ.Ο. που συνέστησε, ώστε να αφήσει πίσω του έργο.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ το 2007, ξεκίνησε μια προσπάθεια κάλυψης, αρχικά επικοινωνιακής μέσω του τότε επικοινωνιολόγου της Αρχιεπισκοπής κ. Σωτήρη Τζούμα που κλήθηκε έναντι διόλου ευκαταφρόνητης αμοιβής να «μαζέψει» τα δημοσιεύματα.

Ο κ. Τζούμας μάλιστα φέρεται να είναι ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης του Δημήτρη Φουρλεμάδη.  

Από την άλλη κι εφόσον το ποσό που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ είχε κάνει φτερά από τα ταμεία της «Αποστολής», αναζητήθηκαν χρήματα από επιχειρηματίες κι εφοπλιστές, ενώ ένα ποσό επεστράφη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για 1,1 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως δάνειο από τον αείμνηστο εφοπλιστή καπετάν Νικόλαο Φράγκο, ποσό που ο ίδιος αργότερα ζήτησε να του επιστραφεί.

Την ίδια ώρα οι τόκοι υπερημερίας έτρεχαν, με αποτέλεσμα το ποσό που ζητά τώρα το κράτος από την Εκκλησία να ανέρχεται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η Δίκη συνεχίζεται.

Εν αναμονή της Δίκης και θα σας ενημερώσουμε

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: