21 Ιουλίου, 2017

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

 

Το μήνυμα ότι το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα δεν αποτελεί και το τέλος των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

«Με απόλυτη συνείδηση των λεγομένων μου τονίζω ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια για λύση», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κραν Μοντάνα υπήρξε «ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη μας πορεία για την επίλυση του Κυπριακού» και πως σε «καμία περίπτωση δεν είναι το τέλος, όπως δηλώνουν εκείνοι που επιθυμούν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους».

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο. 

«Αυτό που απαιτείται είναι η καλή προετοιμασία και η αλλαγή νοοτροπίας και θέσεων της Τουρκίας και εκείνων εκ των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, που επιμένουν να είναι μέρος της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα και συμμέτοχοι στη διακυβέρνηση του τόπου» σημείωσε με νόημα. Και κατέστησε σαφές ότι:

«Δεν επιθυμούμε να μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης χώρας. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους».

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε τα οφέλη από τη λύση, όπως η απόκτηση μίας νόμιμης οντότητας που θα κατοχυρώνει και θα διασφαλίζει στο διηνεκές την υπόσταση τους. «Θεωρώ πως οι προτάσεις που καταθέσαμε διαχρονικά, 

Αλλά και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντάνα δίνουν απαντήσεις και στις δικές τους ανησυχίες» επισήμανε στην ομιλία του. Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους, ανέφερε ότι «μπορεί οι εξελίξεις να μας απογοήτευσαν προσωρινά. 

Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσουν στη μοιρολατρία και στην εγκατάλειψη της προσπάθειας». Προτεραιότητά του, συνέχισε, είναι να δημιουργηθούν στην Κύπρο συνθήκες ασφάλειας. 

Κάποιοι, ανέφερε, «βιάζονται να κλείσουν την πιο φιλόδοξη προσπάθεια που έγινε ποτέ για επίλυση του Κυπριακού, την προσπάθεια που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια και απέδωσε σημαντικές συγκλίσεις προς όφελος όλων των Κυπρίων. Εμείς ποτέ δεν θα αποδεχθούμε αυτή την επιλογή».

Αυτή την έννοια είχε, όπως είπε, και η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε στην Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία, «μια προσπάθεια που ανέδειξε τον πυρήνα του προβλήματος στην Κύπρο, την πηγή της ανασφάλειας που δεν είναι άλλη από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων».

Για πρώτη φορά, σημείωσε, «καταφέραμε οι θέσεις μας να υιοθετηθούν με σφραγίδα του ΓΓ σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όπως ο ίδιος το καθόρισε, ένα πλαίσιο που προνοεί κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και τερματισμό της ομηρίας ενός κράτους, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στις μαύρες επετείους πραξικοπήματος και εισβολής υπέδειξε ότι «στο διχασμό χρεώνουμε τις χαμένες πατρίδες και στην ενότητα πιστώνουμε τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας».

Στη εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτειακοί αξιωματούχοι, η ηγεσία της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, 

Η αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, που για άλλη μια φορά βρίσκονται στη μεγαλόνησο για να δηλώσουν εκ νέου ότι αναμένουν να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων και πλήθος κόσμου.

Πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει το λόγο προβλήθηκε σύντομο βίντεο από το αρχείου του ΡΙΚ με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να απευθύνεται στον κυπριακό λαό για την θλιβερή επέτειο.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό αφιέρωμα, στο οποίο τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια και τραγούδια μνήμης και τιμής ο Δημήτρης Μπάσης, η Κατερίνα Παράσχου, ο  Ανδρέας Ελεσνίτσαλης. Συμμετείχε  και το Μουσικό Σχήμα του Άδμητου Πιτσιλλίδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: