31 Δεκεμβρίου, 2016

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2016

 
ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ  ΕΤΟΥΣ 2016
 
                                             Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ
                                                     Ο ΦΙΛΗΣ                       
ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τα μεγάλα εκκλησιαστικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει και τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στο μέλλον. Τα εγκαίνια της Μητρόπολης, η κόντρα για τα Θρησκευτικά και οι αλλαγές σε Μητροπόλεις.

Το 2016 αδιαμφισβήτητα είναι ένα έτος που θα αποτελέσει σταθμό για τους ιστορικούς του μέλλοντος όσον αφορά τα εκκλησιαστικά θέματα. Είναι η χρονιά που πραγματοποιήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ένα γεγονός που είχε τις κα­λύτερες προϋποθέσεις, ώστε να απασχολή­σει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων πιστών παγκοσμίως. Ακόμη ένα πολύ σημαντι­κό συμβάν για την τοπική Εκκλησία των Αθηνών ήταν η επαναλειτουργία του μη­τροπολιτικού ναού, ενώ είχαμε και χειρο­τονίες και ενθρονίσεις νέων Επισκόπων

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ
Ο πρώτος μήνας του χρόνου άρχισε με σύννεφα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πο­λιτείας. Ενώ όλα έδειχναν ότι η εξουσία ενώνει, το θέμα της καύσης των νεκρών προκάλεσε τις πρώτες εντάσεις.

Από την άλλη, βέβαια, οι συχνές κοινές εμφανίσεις του Αρχιεπισκόπου με τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και οι δηλώσεις τους για ανάγκη συνεργασίας δημιουργούσαν εντυπώσεις ή απλώς καθυστερούσαν προσωρινά την έκρηξη.

Τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φωτικής κυρός Αμβρόσιος, ο από πρώην Σερβίων και Κοζάνης, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του Μητροπολίτη τον Φεβρουάριο του 2004 για λόγους υγείας, ενώ το τε­λευταίο διάστημα ο μακαριστός νοσηλευ­όταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του έγιναν στον Άγιον Όρος.

ΜΑΡΤΙΟΣ: ΝΕΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου με 62 ψήφους εξέλεξε στις 10 του μηνός Μαρ­τίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος: τον αρχιμαν­δρίτη Γεώργιο Ρέμπελο, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση του ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 13 Απρι­λίου και ενθρονίστηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Ένα από τα βαρυσήμαντα γεγονότα του 2016 έλαβε χώρα τον Απρίλιο. Πρόκειται για την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

Ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις, συζητήσεις, συσκέψεις και ασάφειες για το ποιος τελικά τον κάλεσε, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Μυτιλήνη, για να στείλει μαζί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης με αφορμή το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, όπως και οι μομφές για τους προκαθημένους της Ορθοδοξίας. Η διακήρυξη όμως που υπέγραψαν στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας Λέσβου οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες ανέδειξε διεθνώς το πρόβλημα των προσφύγων στην Ευρώπη και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

ΙΟΥΛΙΟΣ: ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ
Στις αρχές Ιουλίου συνέβη ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Εκκλησία της Αθήνας: η επαναλειτουργία του ιστορικού μητροπολιτικού ναού. Η τελε­τή πραγματοποιήθηκε με λα­μπρότητα και ιδιαίτερες τιμές, σε έντονα συγκινησιακό κλί­μα, ενώ ακόμη και σήμερα, λίγους μήνες μετά, ο περίλαμπρος ναός και το εξαιρετικό αποτέλε­σμα δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν περαστικό.

Πρόκειται, εξάλλου, όπως είπε και ο Αρχιε­πίσκοπος την ημέρα εκείνη, για έναν «σταθμό στην ιστορία του τόπου, της παράδοσης, της περιοχής». Οι θύρες του καθεδρικού ναού της πόλεως ήταν κλειστές τα τελευταία επτά χρόνια λόγω εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών που εί­χαν προκληθεί από τους σει­σμούς του 1981 και του 1999.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ-ΟΚΤΩΒΡΗΣ: Συζητήσεις με Τσίπρα.
Ο Σεπτέμβριος είναι από μόνος του ένας σημαντικός μήνας, διότι αποτελεί την έναρξη της εκκλη­σιαστικής χρονιάς, της Ινδίκτου. Από τον Σεπτέμβριο όμως ξεκί­νησαν έντονα οι φημολογίες για μυστικές συναντήσεις ή συζήτη­σης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συζητήσεις που αφορούσαν τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτεί­ας, την εκκλησιαστική περιουσία και, βέβαια, το μάθημα των Θρη­σκευτικών και τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που ήταν το κόκκινο πανί για την Εκκλησία και το αγκάθι στην καλή επικοινωνία των δύο πλευρών, ενώ τον επόμενο μήνα ο Αρχιεπίσκοπος άρχισε να δείχνει έντονα, με θάρρος και σιδηρά πυγμή, την παρουσία του και την ύπαρξη του.

ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Πολύ συχνά σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τον χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, λέγοντας ότι ένας διοικητικός χωρισμός δεν δημιουργεί προβλήματα στην Εκκλησία, ενώ τόνιζε με κάθε ευκαιρία: «Δεν θέλουμε να χω­ρίσουμε από τον λαό και την κοινωνία. Θέλουμε να διακο­νήσουμε τον λαό».

Η Ιεραρ­χία τον Οκτώβριο ασχολήθη­κε εκτενώς με το μάθημα των Θρησκευτικών και αντιπροσω­πία Ιεραρχών ζήτησε άμεσα συ­νάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση πραγματοποιή­θηκε εσπευσμένα και για πρώ­τη φορά συντάκτες, πολιτικοί και εκκλησιαστικοί, ένωσαν την εμπειρία τους έξω από το Μέγα­ρο Μαξίμου, με σκοπό να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις και από τις δύο πλευρές.

Τελικά, μάλλον η Εκκλησία φάνηκε πιο ισχυρή, όπως έδειξε ο ανασχη­ματισμός της 4ης Νοεμβρίου. Ο Νίκος Φίλης ετέθη εκτός κυβερ­νητικού σχήματος, ενώ, σύμφω­να με τα περισσότερα μέσα ενη­μέρωσης, «πλήρωσε» την κό­ντρα του με τον Αρχιεπίσκοπο.

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΣΗΤΕΙΑΣ
Στις 15 Σεπτεμβρίου εκοιμήθη αιφνιδίως σε ηλικία 64 ετών ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης κατ Σητείας Ευγένιος. 

Το γεγονός αυτό συγκλόνισε ολόκληρη την Κρήτη. Νέος Μητροπολίτης Ιε­ραπύτνης εξελέγη παμψηφεί την Τρίτη 12 Οκτωβρίου από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησί­ας Κρήτης ο Κύριλλος Διαμαντάκης, μέχρι τότε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και αρχιγραμματέας της Συνόδου. 

Η χειροτονία του έγινε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρί­ου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και η ενθρόνιση του στις 19 Νοεμβρίου στον Ιερό Κα­θεδρικό Ναό της Ανίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΚΡΗΤΗΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ στην Αθήνα πραγματοποίησε τον Νοέμβριο αντιπροσωπία της Εκκλησί­ας της Κρήτης, με επικεφαλής τον Αρχι­επίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, με σκοπό να συμμετάσχει στις εργασίες της Διαρ­κούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για ζητήματα κοινού ενδιαφέρο­ντος και προβληματισμού στους τομείς σχέσεων Εκκλησίας - κράτους, όπως τα οικονομικά τη Εκκλησίας, η φιλανθρω­πία και οι κοινωνικές δομές και, βέβαια, το μάθημα των θρησκευτικών.

Στη συνέ­χεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξέφρασε με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθη­νών τη στήριξη του στο έργο της Εκκλησί­ας της Ελλάδος.

Οι σχέσεις της Εκκλησί­ας με το υπουργείο Παιδείας έχουν αρχί­σει να αποκαθίστανται. Ο νέος υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και με σεβασμό δήλωσε ότι σε κάθε βήμα θα συνυπολογίζονται η εμπειρία και η τεράστια πείρα της Εκκλησίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στο ίδιο ευχάριστο κλίμα καλής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε και η ανταποδοτική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο υπουργείο. Κάτι που φανερώνει πως υπάρχει διάθεση για συνεργασία και από τις δύο πλευρές, και μάλλον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

ΜΕΤΟΧΙ
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ Θεόδωρος στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων του, τέλεσε το μυστήριο της θείας ευχαριστίας στο μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα και ήταν η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εκεί.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: ΟΙ ΚΟΠΤΕΣ
Επίσημη επίσκεψη στην Εκ­κλησία της Ελλάδος πραγμα­τοποίησε στις αρχές Δεκεμβρί­ου ο Πάπας και Πατριάρχης των Κοπτών κ. Θεόδωρος. Ο Πατρι­άρχης των Κοπτών, στο πλαίσιο της επισκέψεις του, επισκέ­φθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, την Ιερά Σύνοδο αλλά και κοινωνι­κές δομές της Εκκλησίας.

Ανα­φέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των δύο λαών και κυρίως των δύο Εκκλησιών, χαρακτηρίζο­ντας τους δεσμούς τους αδελ­φικούς, ενώ ευχήθηκε σύντομο ο ελληνικός λαός να καταφέρει να υπερβεί την κρίση και να επι­στρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας.

Επίσης, τη χρονιά που πέ­ρασε είχαμε τρεις αναγορεύσεις του Αρχιεπισκόπου σε πανεπι­στήμια της χώρας, αλλά και αρ­κετές ανακηρύξεις του σε επίτι­μο δημότη διάφορων περιοχών της Ελλάδας. Αναμφίβολα, αυ­τό αποδεικνύει ότι ακόμη υπάρ­χει σεβασμός και αναγνώριση στο πολυποίκιλο φιλανθρωπι­κό, κοινωνικό και προνοιακό έρ­γο της Εκκλησίας.

Τέλος εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαραθώνος κυρός Μελίτων.

Αν και για το 2017 δεν έχου­με πολύ σημαντικά γεγονότα να αναμένουμε, το μάθημα των Θρησκευτικών, το σύμφωνο συμβίωσης, η μισθοδοσία των κληρικών, η αξιοποίηση της εκ­κλησιαστικής περιουσίας θα εί­ναι κάποια από τα θέματα που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Από την άλλη. παραιτήσεις Μη­τροπολιτών αλλά και οι σχέσεις των Εκκλησιών είναι θέματα που θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ 94 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!
ΛΙΓΕΣ μέρες πριν από την εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου, τελευταίου Μητροπολίτη Σμύρνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Σμύρνης. Ετσι, ύστερα από 94 χρόνια, η Σμύρνη έχει πάλι τον Δεσπότη της.

Κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 29 Αυγούστου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σμύρνης ο αρχιγραμματέας, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς.

Η ενθρόνιση του τελέστηκε στον ανακαινισμένο από τον δήμο του ιστορικού κέντρου της τουρκικής μεγαλούπολης Ναό του Αγίου Βουκόλου. Πρόκειται για τον μοναδικό ορθόδοξο ναό που έχει σωθεί από την καταστροφή της Σμύρνης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΙ ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
ΚΑΙ ΤΑ... ΦΑΟΥΛ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός όχι μόνο της χρονιάς, αλλά των τελευταίων δεκαετιών έλαβε χώρα στην Κρήτη στα μέσα του Ιουνίου. Πρόκειται για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όλα άρχισαν πριν από περίπου δύο χρόνια και οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις.

Από τις πρώτες ημέρες όμως στην Κρήτη φάνηκε ότι θα λείπει η ενότητα, αφού τέσσερις από τους 14 προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι Εκκλησίες της Ρωσίας, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, αποφάσισαν - για τους δικούς τους λόγους- να μη συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

Και, δυστυχώς, αυτά που κυριάρχησαν και τελικά χαράχθηκαν στη μνήμη όλων είναι η απουσία του Πατριάρχη Μόσχας, η επιρροή του στους υπόλοιπους τρεις απόντες, καθώς και το γεγονός ότι, τελικά, δεν φάνηκε να «ιδρώνει το αυτί» των υπολοίπων.

Επίσης, η υπερβολή στα χλιδάτα ξενοδοχεία κάποιων αντιπροσωπιών και η σεμνότητα κάποιων άλλων, λιγότερων βέβαια, που προτίμησαν αξιοπρεπή αλλά οικονομικά ξενοδοχεία. Και, βέβαια, η υψηλή ασφάλεια και η κακή αντιμετώπιση των υπευθύνων προς τον Τύπο.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ
Είναι σαφές ότι ένα τόσο μεγάλο γεγονός έχρηζε της απόλυτης συνέπειας των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά έλειπε ο σεβασμός από τους ανθρώπους της ιδιωτικής φρουράς που είχε αναλάβει το έργο αυτό.

Όσον αφορά τη δημοσιότητα, η Πανορθόδοξη ήταν ένα γεγονός που θα μπορούσε να είχε απασχολήσει τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως, αλλά μάλλον η επικοινωνιακή ομάδα της κάπου έχασε την... μπάλα.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να καλύψουν τη Σύνοδο μόνο τα εκκλησιαστικά μέσα και τα τοπικά. Ακόμη και μεγάλα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα πολύ λίγο ασχολήθηκαν με αυτό το γεγονός, παρόλο που πραγ­ματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Εσωτερικά της Συνόδου υπήρξε αρκετή ανησυχία, κάποιες εντάσεις αλλά και διπλωματικές ασάφειες. Οι ηγέτες, άλλωστε, ξέρουν να παίζουν με τις λέξεις.

Σημαντικό είναι ωστόσο το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, καθώς αναφερόταν σε μεγάλα ζη­τήματα, όπως είναι η νηστεία, ο γάμος και τα θέματα που προκύπτουν, αλλά και προβλήματα που απασχο­λούν σήμερα την κοινωνία, όπως είναι η βία, η εγκλη­ματικότητα, η σχέση της Εκκλησίας με την πολιτική, η οικολογική κρίση, η σχέση της χριστιανικής πίστης με την επιστήμη, ο πόλεμος και οι πρόσφυγες. 

Βέβαια, πέρα από την εκφώνηση αυτού του μηνύματος, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό προς τον λαό ποια θέματα συζη­τήθηκαν και, τελικά, ποιες αποφάσεις ελήφθησαν το εν λόγω δεκαήμερο στην Κρήτη. 

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: