15 Νοεμβρίου, 2016

ΕΦΤΑΣΕ Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Στην Αθήνα έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. «Όλοι οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν τις συναντήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, βρίσκονται από τις 11 το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο και στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί.


Η μετακίνηση προς το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται αποκλειστικά με μικρά πούλμαν για λόγους ασφαλείας και η μετακίνηση πέραν του περιβάλλοντα χώρου του Ζαππείου και προς την Ηρώδου Αττικού είναι ελεγχόμενη»

«Ο Εθνικός Κήπος είναι κλειστός όπως συνηθίζεται σε επισκέψεις επισήμων ενώ ο χώρος γύρω από το Ζάππειο Μέγαρο είναι περιφραγμένος αποκλείοντας στην πρόσβαση και από τις δύο εισόδους σε όσους δεν έχουν διαπίστευση. Στο σημείο βρίσκονται άνδρες της αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα»

«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει τον πρόεδρο Ομπάμα προσδοκώντας μια χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη για τα ελληνικά συμφέροντα.  Για τη Νέα Δημοκρατία οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ανακάλυψε σήμερα την Αμερική, αλλά ασκεί πολιτική με βάση τα διαχρονικά εθνικά συμφέροντα και τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας» Κάποιοι στο Twitter δημοσιεύουν φωτογραφίες από το αεροδρόμιο, κάνονοντας λόγο για στραβό άγημα και ακόμα πιο στραβό χαλί...

«Ο μη ερχομός του κ. Ομπάμα στη χώρα μας «από θέση ισχύος» μετά και από τη βαριά ήττα των δημοκρατικών στις εκλογές, δίνει το δικαίωμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να κάνει σαφή στον Αμερικανό Πρόεδρο την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και να ζητήσει ευθύνες, μιλώντας για τα τυχόν λάθη που διέπραξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εταίροι - δανειστές στην ελληνική κρίση»

Σύμφωνα με τον σύμβουλο επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Άμυνας, Μπεν Ρόουντς, στην ατζέντα του Ομπάμα βρίσκονται το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, το ΝΑΤΟ και οικονομικά ζητήματα. Ακόμα, θα απευθυνθεί απευθείας στον ελληνικό λαό για όσα θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. 

Δεν γίνεται κάποια αναφορά στο θέμα του χρέους. Αμέσως μετά την χώρα μας, ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφτεί την Γερμανία. Το Κέντρο Τύπου που έχει στηθεί στο Ζάππειο, για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων που καλύπτουν την ιστορική επίσκεψη Ομπάμα, επισκέφθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. 

Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους συνεχάρη όλους για την δουλειά που έχει γίνει, επισήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι τα Μέσα Ενημέρωσης θα μπορέσουν να μεταδώσουν την εικόνα της Ελλάδας που ανακάμπτει, γεγονός που φαίνεται και από σημαντικές επισκέψεις, όπως αυτή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβιβάστηκε στο αμάξι που θα τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο, αφού πρώτα χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο Καμμένος Προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ομπάμα. Οι επίσημοι συγκεντρώνονται γύρω από το κόκκινο χαλί Τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα έχουν φτάσει στο σημείο για να παραλάβουν τον Αμερικανό πρόεδρο, με πρώτη μια τεθωρακισμένη Chevrolet. Από πίσω βρίσκονται δύο ασθενοφόρα και μαύρα βαν. 

Η σκάλα μπήκε στην θέση της. Οκτώ τελικά στο σύνολό τους οι ελεύθεροι σκοπευτές, Στον χώρο βρίσκεται και το δίκτυο ABC με πλήρη εξοπλισμό, αλλά και ο Associated Press, το Reuters και η Bild. Δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας προσπάθησε να τραβήξει live βίντεο, όμως, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται, τον σταμάτησαν οι υπεύθυνοι.

Στο αεροδρόμιο βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερις ελεύθεροι σκοπευτές. «Είναι εμφανείς». Έφυγε ο «γάτος» και χορεύουν τα «ποντίκια». Μετά την αποχώρηση Ομπάμα για το τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος στην Ευρώπη, ο Τραμπ αναζητεί τα κυβερνητικά του στελέχη.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν τον Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ως μία ιδιαιτέρως σοβαρή υποψηφιότητα για το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, σύμφωνα με πηγή που είναι κοντά στη διαδικασία επιλογής. Μέχρι και χθες, φαβορί ήταν οι Μπομπ Κόρκερ, Νιουτ Γκίνγκριτς, Τζον Μπόλτον.

Σε μία ώρα περίπου θα προσγειωθεί το αεροσκάφος του Ομπάμα. Οι δημοσιογράφοι σχηματίζουν ουρά για να βγουν από το αεροδρόμιο. Υπενθυμίζουμε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και το Κυπριακό. Στο σημείο βρίσκονται στρατιωτικές μπάντες και αγήματα με ναύτες.«(Ο πρόεδρος) έχει και άπειρη προσωπική φρουρά η οποία είναι σ' άλλο χώρο από εμάς».

Στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εκτός από τη Γερμανία, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, διότι έχει συμβολική και γεωπολιτική σημασία, σύμφωνα με το dpa-AFX (Οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων -στο οποίο συμμετέχει και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑ- και απευθύνεται στον τραπεζιτικό και εν γένει οικονομικό κόσμο και τα ΜΜΕ). 

Η Αθήνα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Ο Ομπάμα θα αξιοποιήσει κατά φαινόμενα την πόλη αυτή σκηνικό για να εκφωνήσει μια πολιτική ομιλία-ορόσημο, η οποία θα αποτελεί την πολιτική του κληρονομιά. Η ομιλία του αυτή ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου

Ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα είναι για την παγκόσμια δύναμη ΗΠΑ σημαντική, διότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως στρατιωτική βάση. Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Σούδα της Κρήτης μια κεντρική αεροπορική και ναυτική βάση. 

Η στρατιωτική σημασία της Ελλάδας μεγάλωσε από τότε που η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει γίνει απρόβλεπτη. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ διότι οι γειτνιάζουσες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν γίνει εγγενώς δραματικά συγκρουσιακές.

Σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι επίσης ένας δημοκρατικά κυβερνώμενος και οικονομικά υγιής άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο οποίος να καλύπτει τα νώτα του Ισραήλ. Γι αυτό δεν επιτρέπεται από τη σκοπιά των ΗΠΑ να καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα.

«Πολλαπλά εποικοδομητική» για την προώθηση μιας «δίκαιης» και «βιώσιμης» λύσης για το ελληνικό χρέος και για την επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση ότι θα είναι η σημερινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην «Αυγή».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η χώρα του θα παραμείνει «φάρος ελπίδας» για τον κόσμο. «(Ο Ομπάμα) θα κάνει αναφορά -και ίσως εκτενή ή και προαναγγέλλοντας εξελίξεις - στο Κυπριακό και την «ταχεία» επίλυση του. Όπως φυσικά θα ήθελε και προσδοκά η Ουάσιγκτον με την «λύση» που προωθεί. Αυτό μη το λησμονούμε αυτό» 





Δεν υπάρχουν σχόλια: