02 Σεπτεμβρίου, 2016

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

 

Ποιοί είναι και τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι 4 τέσσερις νέοι μιντιάρχες που εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια.Με την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα ενώ στο «κλαμπ» των ισχυρών μιντιαρχών μπαίνουν εκτός από τους «παλιούς», Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού, οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Χρήστος Καλογρίτσας οι οποίοι πλέον είναι οι κάτοχοι των σχετικών αδειών, έναντι ιδιαίτερα υψηλού τιμήματος.

Χρήστος Καλογρίτσας.«Πρόερχεται» από τον κατασκευαστικό κλάδο και είναι εργολάβος από την Καρδίτσα που διατηρούσε πάντα στενές σχέσεις με τον χώρο της Αριστεράς και παλαιότερα, κυρίως του ΚΚΕ αν και φροντίζει να διατηρεί στενές σχέσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα και κατάφερε σταδιακά να καθιερωθεί στο χώρο.

Ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής Τοξότης καθιερώθηκε ως εργολάβος μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του υπουργείου Δικαιοσύνης Θέμις (του είχε ανατεθεί η ανέγερση του νέου Εφετείου της Αθήνας στον ανεκμετάλλευτο χώρο πίσω από τον Αρειο Πάγο).

Έχει εξαγοράσει στο παρελθόν πολλές μικρές τεχνικές εταιρείες και σήμερα δραστηριοποιείται σε αρκετούς τομείς, από τους οδικούς άξονες έως την αποκατάσταση χωματερών. 

Θοδωρής Κυριακού.Γιος του εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού, ενός από τους πρώτες κατόχους ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα, του ΑΝΤ1. Ο Ομιλος ΑΝΤ1  έχει παραγάγει πάνω από 220 τηλεοπτικές σειρές και περισσότερες από 150.000 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων, απασχολεί περί τα 2.500 άτομα και εκτός της Ελλάδας έχει τηλεοπτικά κανάλια σε Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία.

Ο Ομιλος Κυριακού δραστηριοποιείται σε 12 κλάδους και σε 14 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Ο δε Μ. Κυριακού είναι γόνος οικογένειας εφοπλιστών με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση να ιδρύεται το 1852.

Ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία, ίδρυσε την Athenian Tankers Inc και δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil Internationalκαι την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου. 

Στα τέλη της δεκαετίας του '80  δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των ΜΜΕ με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 που σήμερα ονομάζεται Easy 97.2 και ακολούθησε η ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού.

Βαγγέλης Μαρινάκης.Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Διετέλεσε από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq:CPLP).

Aπό το Μάρτιο του 2010 Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υορκης (NYSE:CRU) έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011.

[Πέραν και άλλων στη ναυτιλία, σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate. Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Η βρετανική έκδοση Lloyd's List "Power 100" σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση, το 2014 στην 67η θέση, το 2013 στην 73η θέση και το 2012 στην 84η θέση. 

Το 2014 ο Μαρινάκης εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Το 2010 ανέλαβε τον Ολυμπιακό. 

Γιάννης Αλαφούζος.Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή», Αριστείδη Αλαφούζου και ο ίδιος είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΙ (τηλεοπτικός σταθμός και τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί Σκάι 103, Μελωδία και Sport FM 94,6).

Τον Μάιο του 2012, ίδρυσε μαζί με παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Πρόσφατα, με απόφαση του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου.

Αιτία ήταν το γεγονός ότι όταν κλήθηκε να τεκμηριώσει το πόθεν έσχες του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει – σε πρώτη φάση- περί τα 50 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.

Πότε δημοπρατήθηκε η κάθε άδεια. Πώς οι Κοντομηνάς και Σαββίδης με προσφορές άνω των 60 εκατ. ευρώ έμειναν εκτός

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για το πώς δόθηκε η μάχη ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους είναι ο χρόνος και οι γύροι που χρειάσθηκαν για κάθε άδεια.

 Η δραματικότερη διαδικασία φαίνεται πως ήταν στην τέταρτη άδεια που χρειάσθηκαν 117 γύροι, όμως το υψηλότερο τίμημα δόθηκε για την τρίτη άδεια.

Αυτοί είναι οι τέσσερις που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες


Πολύωρες (περίπου 20 ώρες) ήταν οι διαδικασίες για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια.Επισημαίνεται ότι για όλες τις άδειες χρειάσθηκε να υπάρξει και ο δεύτερο γύρος με τις δύο έγγραφες προσφορές ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Οι άδειες δόθηκαν ως εξής:

-πρώτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ.

-δεύτερη άδεια: ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.

-τρίτη άδεια: ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.

-τέταρτη άδεια:
ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (δηλαδή χρειάσθηκαν «μόλις» 15 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.

Οι επιλαχόντες.Σαββίδης και Κοντομηνάς έδωσαν τις υψηλότερες προσφορές (πάνω από 60 εκατ. ευρώ) από τους επιλαχόντες, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη έδωσε χαμηλότερα ποσά – κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Από τον πίνακα με τους 4 επιλαχόντες προκύπτει ότι

-πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την DIMERA MEDIA. Έδωσε 61.500.000 ευρώ.

-δεύτερος επιλαχών ήταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση. Έδωσε 61.000.000 ευρώ.

-τρίτος επιλαχών ο Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος (κυπριακή εταιρεία συμφερόντων ομίλου Βαρδινογιάννη). Έδωσε 18.000.000 ευρώ.

-τέταρτος επιλαχών η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (STAR, του ομίλου Βαρδινογιάννη). Έδωσε 13.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία η επιτροπή ξεκίνησε με 3 εκατομμύρια και σε κάθε γύρο το ποσό ανέβαινε κατά 500.000. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είτε συνέχιζαν ή αποχωρούσαν. Με κάθε γύρο, με κάθε «χτύπημα», ανέβαινε και το ποσό για κάθε άδεια.

Για χιτσκοκική διαδικασία, μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Χαρούμενος που οι 4 τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά, ανέφερε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: