21 Σεπτεμβρίου, 2016

Ο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Ο Νίκος Φίλης,  με αφορμή την έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου  στον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να μην προωθηθούν οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας και να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών, δήλωσε:

«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»
----------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΟΧΙ κ. Φίλη, δεν είναι δική σας και μόνο δική σας υπόθεση το Μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Πριν αναλάβετε την θέση που κακώς κάκιστα κατέχετε τη ανοχή του Πρωθυπουργού θα έπρεπε να διαβάσετε τον Ισχύον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Νόμος 590/1977- ΦΕΚ 146/31-5-1977 Τεύχος Α΄), σελ. 42 όπου αναφέρει στο Κεφάλαιο Γ΄ Παράγραφος ε΄) και στ΄):

«Παράγραφος-Ε΄): 
Η Δ.Ι.Σ. παρακολουθεί το Δογματικό περιεχόμενο των δια τα σχολεία της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαιδεύσεως προοριζομένων διδακτικών βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών και,

Παράγραφος-Στ΄): 
Συνεργάζεται μετά της Πολιτείας επί των θεμάτων της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και μεριμνά......»

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: