25 Σεπτεμβρίου, 2016

ΤΑ “ΜΕΤΩΠΑ” ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

 

Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα δώσει νέα ορμή, θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και θα το κάνει πιο συνεκτικό και συντονισμένο, αναφέρει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ”.

Ο οποίος είναι και εξάδελφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα… Ο ανασχηματισμός αν και δεν προαναγγέλεται, είχε τοποθετηθεί χρονικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μετά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σενάρια φυσικά θ’ αρχίσουν πολύ νωρίτερα.

Ίσως και ο ανασχηματισμός να μας έρθει νωρίτερα. Θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες έχουν επικεντρωθεί στις τηλεοπτικές άδειες και στην υπόθεση της τράπεζας Αττικής με τον Καλογρίτσα.

Τι θα γίνει στο ΥΠΕΘΑ; Ο Καμμένος θα ΄ναι από τα πρόσωπα που θα απασχολήσει έτσι κι αλλιώς…Πολλοί θέλουν να τον δουν να αποχωρεί, αλλά κανένας δεν στοιχηματίζει ότι η επιθυμία του αυτή τη φορά θα γίνει πραγματικότητα…

Οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές. Στην υπόθεση Καλογρίτσα ο Καμμένος μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί. Επέμενε για την μη συμμετοχή του, δεν εισακούστηκε και τώρα η κυβέρνηση έχει μπλέξει σε μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα της κοστίσει.

Ο “ιερός πόλεμος” που είναι έτοιμος να ξεσπάσει μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη? επίσης δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις. Αντιθέτως. 

Ο Καμμένος στην επικοινωνία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο “έπαιξε” το ρόλο του “αμορτισέρ” για να αποφευχθεί η σύγκρουση και κάπως έτσι προέκυψε το ραντεβού της Τετάρτης.

Ραντεβού από το οποίο είναι βέβαιο ότι ο Καμμένος με δηλώσεις του θα στηρίξει την Εκκλησία. Αλλά νομίζουμε ότι ακριβώς αυτό θέλει και το Μαξίμου. Ο Καμμένος με τους ΑΝΕΛ έπαιζε και παίζει το ρόλο της “δεξιάς πλαγιοφυλακής” της κυβέρνησης η οποία απευθύνεται και στην Εκκλησία.

Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό υπάρχει ένα θέμα το οποίο έχει λυθεί με τον Καμμένο να “βάζει νερό” στο κρασί του. Το θέμα έχει όνομα και λέγεται Μουζάλας. Αλλά πλέον δεν είναι θέμα μόνο για τον Καμμένο.

Η “τυφλή” εμπιστοσύνη Τσίπρα στον Μουζάλα, έχει ενοχλήσει όσους εμπλέκονται στην διαχείριση του προσφυγικού. Σ΄ αυτούς περιλαμβάνεται και ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας.

Δεν τον ενοχλεί η πρωθυπουργική εμπιστοσύνη προς τον Μουζάλα, αλλά αρκετές από τις ενέργειες του δεύτερου, οι οποίες θεωρούνται λανθασμένες. Αλλά παρόλα αυτά έχει την εμπιστούνη του πρωθυπουργού.

Το μόνο θέμα που θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στην σχέση Τσίπρα-Καμμένου είναι τα μισθολογικά των στρατιωτικών. Ο Καμμένος έχει “βάλει στο κάδρο” και τον Τσίπρα σ΄ ότι έχει να κάνει με την προστασία των ΕΔ από νέες περικοπές. 

Σ΄ όλες τις δηλώσεις του τελευταία επισημαίνει ότι “ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει τον ρόλο και τη σημασία των ΕΔ”. Οι πληροφορίες λένε ότι και αυτό το θέμα είναι τουλάχιστον διαχειρίσιμο…

Ο Καμμένος δεν έχει μόνο τους “εσωτερικούς αντιπάλους”. Είναι γνωστό ότι στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Τσίπρας συχνά γινόταν δέκτης πιέσεων από ξένους που του έλεγαν να απομακρύνει τον Καμμένο από το ΥΠΕΘΑ. Ο Καμμένος ήταν επιθετικός και είχε θέσει στο στόχαστρό του πολλούς ευρωπαίους..

Ο Μάρτιν Σουλτς ήταν ένας απ΄ αυτούς. Είχε “αρπαχτεί” με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, όταν εκείνη είχε αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.Και άλλα πολλά.

Στην δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Καμμένος ήταν σαφώς πιο ήρεμος και πολλές από τις αντιπάθειες που είχε έχουν αμβλυνθεί σημαντικά. Είναι βέβαιη η παραμονή του στο ΥΠΕΘΑ; 

Όχι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη και σε πιθανή μετακίνησή του θα ερωτηθεί. Πρόσφατα μάλιστα έγινε μια σχετική συζήτηση Τσίπρα-Καμμένου για την πιθανότητα δημιουργίας Αντιπροεδρίας με χώρο ευθύνης την εσωτερική ασφάλεια και το οικονομικό έγκλημα.Δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει η ιδέα. Σ΄ αυτή τη περίπτωση ο Καμμένος  θα προτιμήσει να παραμείνει στο ΥΠΕΘΑ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: