16 Απριλίου, 2016

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

 

Ιστορική επίσκεψη στη Λέσβο- Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Σε μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού για την παγκόσμια ευαισθητοποίηση των πολιτικών ηγετών και της κοινής γνώμης σχετικά με την προσφυγική κρίση και την αντιμετώπισής της με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, οι προκαθήμενοι της χριστιανοσύνης πραγματοποιούν σήμερα μία ιστορική κοινή επίσκεψη στη Λέσβο.

15:17-Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα. Αναχωρεί για Ρώμη μαζί με τους 10 πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες που επιλέχθηκαν με κλήρωση και μεταφέρονται στην Ιταλία.

15:03-Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο, λίγο πριν ο ποντίφηκας αναχωρήσει για τη Ρώμη.

15:00-Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Βρίσκεται στο αεροδρόμιο και αναμένεται να αναχωρήσει για τη Ρώμη, παίρνοντας μαζί του, 8 Σύριους και 2 Αφγανούς πρόσφυγες, σε ένα ακόμη συμβολικό μήνυμα αλληλεγγύης. 

14:31-Οι τρείς προκαθήμενοι αναχωρούν από το λιμάνι της Λέσβου για το  αεροδρόμιο.

14:28-Μια μητέρα προσπαθεί να δώσει το μωρό της στην αγκαλιά του Πάπα για να το ευλογήσει.

14:25-Ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια οι προκαθήμενοι κατευθύνονται στη δεύτερη εξέδρα, όπου τρία παιδιά θα δώσουν από ένα στεφάνι στον Πάπα, στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στον Αρχιεπίσκοπο, για να τα ρίξουν στη θάλασσα στη μνήμη όσων χάθηκαν.

14:22-Πάπας Φραγκίσκος: Παρότι πολλοί από τους τάφους τους δεν έχουν όνομα, ποτέ να μην λησμονηθούν από εμάς. Κύριε σου εμπιστευόμαστε όλους εκείνους που χάθηκαν. Θεέ της ευσπλαχνίας, αφύπνισε μας από τον ύπνο της αδιαφορίας, ώστε να αναγνωρίσουμε πως όσοι φθάνουν στις ακτές μας είναι αδερφοί και αδερφές μας. Είμαστε όλοι πρόσφυγες...

14:18-Κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους. 

14:14-Η ομιλία του Πάπα έληξε λέγοντας " ευχαριστώ" στα ελληνικά. Ευχαριστώ εσάς επειδή είσαστε φύλακες ανθρωπιάς, επειδή είσαστε φύλακες της σάρκας του Χριστού, στον αδερφό που είναι ξένος και πεινάει, τόνισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

14:12-Πάπας Φραγκίσκος: Χρειάζεται πολιτική ευρείας αναπνοής και όχι μονομερείς ενέργειες. Μόνο απο κοινού βρίσκονται οι λύσεις άξιες του ανθρώπου. Η παρουσία μου εδώ, από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι δείγμα της θέλησης για τη συνέχιση της συνεργασίας, όχι της σύγκρουσης, αλλά της ανάπτυξης του πολιτισμού της Αγάπης. 

14:06-Πάπας Φραγκίσκος: Εσείς, κάτοικοι της Λέσβου αποδεικνύετε ότι σε αυτά τα χώματα που είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, χτυπά η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να αναγνωρίζει τον αδερφό και την αδερφή και όχι να εγείρει φράχτες, που φέρνουν διαιρέσεις και τελικά συγκρούσεις. 

14:05-Πάπας Φραγκίσκος: Ανανεώνω την έκκληση για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι. Η Ευρώπη είναι η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς πολλά παιδιά, πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να φτάσουν.  

14:01-Πάπας Φραγκίσκος: Εκφράζω το θαυμασμό μου προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, άνοιξε τις πόρτες και την καρδιά. Ο Κύριος ξέρει να ανταποδώσει αυτήν τη γεναιοδωρία. 

14:00-Το μήνυμα του Πάπα στους Ελληνες: Αξιότιμες αρχές της χώρας και αυτού του τόπου. Από τότε που η Λέσβος έγινε πέρασμα για τους πρόσφυγες, αισθάνομαι την επιθυμία να έρθω εδώ.Αιιθάνομαι υποχρεωμένος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

13:58-Λιμάνι Μυτιλήνης: Ζήτω φωνάζουν στον Πάπα Φραγκίσκο οι πολίτες της Καθολικής Κοινότητας του νησιού και όσων Καθολικών έφτασαν από τις Κυκλάδες.

13:56-Οι τρεις προκαθήμενοι κατευθύνονται προς την εξέδρα που έχει στηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

13:55-Έφτασε το αυτοκίνητο που μεταφέρει τους θρησκευτικούς ηγέτες.

13:53-Έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Συνοδεύεται και από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλα. Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με πολίτες.

13:49-Κατευθύνονται προς το λιμάνι οι τρεις προκαθήμενοι.

13:45-Περίπου 350 είναι οι εκπρόσωποι του Τύπου που  βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Παγκόσμιο το ενδιαφέρον

13:44-Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

13:37-Πλήθος κόσμου όχι μόνο από τη Λέσβο αλλά και από άλλα νησιά βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης για δουν από κοντά τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες.

13:31-Στη συνέχεια μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο Β', τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον πρωθυπουργό.

13:30-Στο λιμάνι της Μυτιλήνης ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β”, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

13:29-Ολοκληρώθηκε το γεύμα των θρησκευτικών ηγετών και πρόκειται να μεταβούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Θα είνα το τρίτο σκέλος της επίσκεψης του Ποντίφηκα.

13:24-Στην Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν, όσο και στα μηνύματα που απηύθυναν, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ζήτησαν την άμεση δέσμευση πόρων, την προστασία των μειονοτήτων, την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτοί στο Αιγαίο.

Και στο σύνολο της Μεσογείου, την ανάπτυξη ασφαλών διαδικασιών επανεγκατάστασης, και τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν επίσης, την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος - όπως τόνισαν - παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ' αυτή την κρίση.

13:23-Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πάπα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και έφτασε στις 10:10 (ώρα Ελλάδος) στην Μυτιλήνη

13:20-Κοινή διακήρυξη των τριών προκαθημένων:  Παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε με μεγάλη γενναιοδωρία στην προσφυγική κρίση. Καλούμε την Ευρώπη να προσφέρει προσωρινό άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Είναι ανάγκη να καταβληθούν σε διεθνές επίπεδο προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

13:18-Μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα, απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, μιλώντας στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

13:18 -Παιδιά έδωσαν στον Πάπα Φραγκίσκο ζωγραφιές που είχαν φτιάξει γι' αυτόν.

12:58-Στη συνέχεια οι θρησκευτικοί ηγέτες θα μεταβούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου θα γίνει δέηση για τους ανθρώπους που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

12:57-Η υπογραφή κοινής διακήρυξης των προκαθημένων για το προσφυγικό

12:54-Οι τρεις προκαθήμενοι γευματίζουν μέσα στο container, μαζί με τρεις οικογένειες από το Καρά Τεπέ. Σε αυτές τις εικόνες σταματά η τηλεοπτική κάλυψη από το γεύμα.

12:45-Σε εξέλιξη η υπογραφή κοινής διακήρυξης των προκαθημένων για το προσφυγικό.

12:44-Πάπας Φραγκίσκος: Σας αγκαλιάζω όλους με στοργή. Σας εύχομαι δύναμη και ειρήνη.

12:42-Μηνύματα ελευθερίας από τους πρόσφυγες

12:42-Πάπας Φραγκίσκος: Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας με μεγάλη γενναιοδωρία. Το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η αγάπη.

12:38-Ο χαιρετισμός του Πάπα Φραγκίσκου: Θα ήθελα να σας πω ότι δεν είστε μόνοι σας. Κάνατε θυσίες για τις οικογένειες σας. Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ήρθαμε εδώ για να κάνουμε έκκληση ώστε να βρεθεί μιά λύση. Να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας, ελπίζοντας ο κόσμος να προσέξει και να ανταποκριθεί με αξιοπρεπή τρόπο.

12:33-Βαρθολομαίος: Το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Δίνουμε την υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε. θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε, ώστε να ανοίξουν τα μάτια και οι καρδιές του κόσμου.

12:31-Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ήρθαμε εδώ για να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας ακούσουμε. Ξέρουμε ότι νιώθετε αγωνία. Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται τάφος για τους αγαπημένους σας. Θρηνήσαμε καθώς είδαμε την σκληρότητα όσων έκλεισαν σύνορα. Όσοι σας φοβούνται, δεν σας έχουν κοιτάξει στα μάτια. Ολοι θα είναι υπόλογοι.

12:28-Είναι συγκλονιστική η ατμόσφαιρα στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς το συναίσθημα κατακλύζει την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να τους πλησιάσουν και να τους ζητήσουν τη βοήθειά τους.

12:27-Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος: θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο. Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται.

12:26-Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος: Τα μάτια των μικρών παιδιών δίνουν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς της Ευρώπης

12:25-Ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου: Η κοινή μας παρουσία υπογραμμίζει την τραγωδία των προσφύγων. Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων.

12:19-Είναι συγκλονιστική η ατμόσφαιρα στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς το συναίσθημα κατακλύζει την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να τους πλησιάσουν και να τους ζητήσουν τη βοήθειά τους.

12:16-Εκτός πρωτοκόλλου χαιρετισμός των προκαθημένων στους πρόσφυγες.

12:13-Οι τρεις προκαθήμενοι έφυγαν από την τέντα και πηγαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας.

12:13-Παιδιά προσφύγων έφτιαξαν μια μικρή χορωδία και τραγούδησαν στους τρεις προκαθήμενους, θέλοντας έτσι να τους εκφράσουν τις ευχαριστίες τους που επισκέφθηκαν τον καταυλισμό.

12:07-Ένα κοριτσάκι γονάτισε κι έκλαψε μπροστά στον Πάπα. Εκείνος έσκυψε, σήκωσε το κοριτσάκι και το ευλόγησε.

11:56-Ακούνε προσωπικές ιστορίες προσφύγων οι προκαθήμενοι.

11:55-Ενας πρόσφυγας ξεσπά σε λυγμούς και ζητά από τον Πάπα να τον ευλογήσει

11:48-Το πρόγραμμα των τριών προκαθημένων έχει βγει εκτός χρόνου, καθώς οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας προσπαθούν να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους εξηγήσουν το δράμα το οποίο ζουν.

11:44-Πρόσφυγες συνομιλούν με τον Πάπα Φραγκίσκο.

11:43-Οι τρεις προκαθήμενοι έφτασαν στην τέντα που έχει στηθεί στη Μόρια. Εκεί τα παιδιά έδωσαν στον Πάπα Φραγκίσκο ζωγραφιές που είχαν φτιάξει γι' αυτόν, ενώ ένα 10χρονο παιδί του έδωσε ένα γράμμα.

11:30-ΟΙ πρόσφυγες με χαμόγελο και συγκίνηση πηγαίνουν κοντά στον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους μιλήσουν 

11:24-Οι πρόσφυγες πλησιάζουν τους προκαθήμενους για να τους σφίξουν το χέρι.

11:22-Μπροστά βρίσκονται τα ασυνόδευτα παιδιά. Οι τρεις προκαθήμενοι τα πλησίασαν και τα χαιρέτησαν.

11:21-Φτάσανε στη Μόρια οι τρεις προκαθήμενοι. Μπαίνουν στον καταυλισμό των προσφύγων

11:12-Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει ώστε να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους 500.000 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, χαρακτηρίζοντας την άξια και δίκαιη και ευχόμενος να πραγματοποιηθεί.

11:07-Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, απευθύνοντας παράλληλα μήνυμα ευθύνης προς την Ευρώπη.

11:07-Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με αυτή την προσπάθεια δίδεται ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, και σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

11:03-"Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη", προς τους πρόσφυγες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπας Φραγκίσκο, στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

11:02-Η Λέσβος έχει κατακλυστεί από πλήθος τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων από όλο τον πλανήτη.

11:01-Ο Ποντίφικας θα επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Αυτή η συμβολική ενέργεια του Πάπα Φραγκίσκου ερμηνεύεται ως εκδήλωση δυσαρέσκειας για τα κλειστά σύνορα, αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

11:01-Ο πρωθυπουργός θα συνοδέψει στο Κέντρο υποδοχής στη Μόρια τους τρείς θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους, ενώ στη συνέχεια από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα γίνει δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών. 

11:01-Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού γι' αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Ποντίφικα στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έδειξε ένα ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη, και πρόσθεσε με νόημα πως νιώθει περήφανος για τη στάση του ελληνικού λαού, την ώρα που άλλοι ύψωναν τείχη, και μάλιστα στο όνομα του χριστιανισμού.

10:58-Οι τρεις προκαθήμενοι κατευθύνονται αυτή την ώρα στη Μόρια.

10:54-Ιστορική επίσκεψη στη Λέσβο - Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
---------------------------
Όλα τα βλέμματα στη Λέσβο
Στη Λέσβο επικεντρώνεται το διεθνές ενδιαφέρον, για την ιστορική συνάντηση των προκαθήμενων της χριστιανοσύνης, οι οποίοι θα ενώσουν τις δεήσεις τους για την επίλυση του προσφυγικού, στέλνοντας στην Ευρώπη ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Ήδη στο νησί βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ στις 10.30 αναμένεται ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στις 09.30 το πρωί έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού ο πρωθυπουργός ο οποίος συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στις 10.30 στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β”.

Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.

Εν συνεχεία, στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει έπειτα για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν επιβαίνοντας στο ίδιο αυτοκίνητο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β, για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.

                              
Το Κοινό Μήνυμα Πάπα, του Αρχιεπίσκοπου
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου
και του Οικουμενικού Πατριάρχη
για τους πρόσφυγες από την Λέσβο

Η έκκληση – διακήρυξη

Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.

Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους.

Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001).

Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.

  ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΙ                   POPE FRANCIS                      ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Ι

Τι είπε στην κατ' ιδίαν συνάντηση ο Πάπας με τον Αλέξη Τσίπρα
"Η επίσκεψη σας σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η αναγκαιότητα τερματισμού του πολέμου και της εκμετάλλευσης ανθρώπων από τους διακινητές. Γι' αυτό είναι σημαντική η θεσμοθέτηση νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός παρά το ότι έχει υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας, που οι διεθνείς χρηματαγορές επέβαλαν στη πατρίδα μου προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, έδωσε από το υστέρημά του για να προσφέρει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Είμαι υπερήφανος για αυτό.

Όταν άλλοι στην Ευρώπη ύψωναν τείχη, στο όνομα  μάλιστα της Χριστιανικής Ευρώπης, η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπιά υπερασπιζόμενη πανανθρώπινες αξίες." ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Ποντίφικα.

Με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες θα επιστρέψει στη Ρώμη ο Πάπας.Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η ενέργεια αυτή του Ποντίφηκα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του προς όσους Ευρωπαίους ηγέτες υψώνουν φράχτες και τείχη στα σύνορα.
Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Βαρθολομαίος: ''Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενότητα των Εκκλησιών'.Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Πάπας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο ανέφερε πως, "μας τιμά η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, διότι έτσι δίνεται μεγάλο κουράγιο στους πρόσφυγες."

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις προσωπικές συναντήσεις που είχε με τον Πάπα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι "κάθε φορά που βλέπω τον Αγιώτατο, ενθυμούμαι τις συναντήσεις και τις ωραίες συνομιλίες που είχαμε."

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ενότητα των Εκκλησιών" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Επίσης  τόνισε: ''Στο Βατικανό ο Αγιώτατος αδελφός είναι πάντοτε πολύ φιλόξενος, και η συνάντηση μας στα Ιεροσόλυμα και την Κωνσταντινούπολη είναι αλησμόνητος"

Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε πως "προσευχόμαστε για την υγεία του, μέσα στα τρία χρόνια της παποσύνης του έκανε πολλά πράγματα, όχι μόνο για την Καθολική Εκκλησία αλλά για την ανθρωπότητα και συνεχίζει να κάνει όπως σήμερα για τους πρόσφυγες και τους αδυνάτους."

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: