01 Οκτωβρίου, 2015

ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

 

«Στην Α΄ προς Τιμόθεον επιστολή του Αποστόλου Παύλου διαβάζουμε τα εξής:Δει ουν τον Επίσκοπον, ανεπίληπτον είναι, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, μη πάροινον, μη πλήκτην, μη αισχροκερδή, αλλ΄ επιεική, άμαχον, αφυλάργυρον, δει αυτόν και μαρτυρία καλήν έχειν εκ των έξωθεν».Δεν θα είναι υπερβολικό το να ισχυρισθεί κανείς ότι οι γραφικοί αυτοί λόγοι βρίσκουν εφαρμογή και στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου. 

Συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς 33 χρόνια από την ημέρα της εκλογής του εις Επίσκοπον. Η χειροτονία ετελέσθη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ και μέλη της Ιεραρχίας  την 4ην Οκτωβρίου 1981.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο τότε Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ κυριολεκτικά επιστράτευσε για την επισκοπική διακονία τον τότε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου καθώς είναι γνωστό ότι ο τότε πατήρ Ιερώνυμος, ούτε επεδίωξε, ούτε πόθησε, ούτε ζήλεψε την επισκοπική προαγωγή παρόλο που του είχαν δοθεί πολλές «ευκαιρίες».
 
Το χρονικό της χειροτονίας και το αναλυτικό βιογραφικό του τότε Θηβών και Λεβαδείας κ. κ. Ιερωνύμου μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Μακαριώτατος από πάντα ήτο ένας ευλαβής και χαρισματικός ακτήμων κληρικός μοναχός «τύπος των πιστών» που κοσμεί με το λειτουργικό του και προσωπικό του ήθος την Εκκλησία. 

Στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας όπου υπηρέτησε ως Αρχιερεύς 26 χρόνια έδειξε ιδιαιτέρως τα διοικητικά του προσόντα τα οποία ήταν ποτισμένα με τον κρυστάλλινο παραδοσιακό και γεμάτο σοφία του λόγο αλλά και την ποιμαντική του μέριμνα, όπως συνεχίζει και σήμερα να μας εμπνέει με την απλότητα και την ταπείνωσή του.

Τα έργα της αγάπης του πολλά, δεν είχε και συνεχίζει να μην έχει μέχρι σήμερα όρια η αγάπη του. Τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων ήταν και είναι και δικά του. Πηγή ευεργεσιών ήταν για την τοπική Εκκλησία της Βοιωτίας αλλά και σήμερα για την Εκκλησία των Αθηνών.

Από την 1η Οκτωβρίου 1981 όπου εχειροτονήθη Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας μέχρι την 7ην Φεβρουαρίου 2008 όπου εξελέγη ο 20ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος εποίμανε τον λαό του Θεού της Βοιωτίας με ζήλο και αφοσίωση και καθημερινή εκδαπάνηση αφήνοντας την σφραγίδα των καλών έργων του στην Μητρόπολη, η οποία κατέστη πρότυπο Μητροπόλεως. 

Η Αρχιερατεία του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας υπήρξε δημιουργική.Υπό την καθοδήγησή του, αναπαλαιώθηκαν και επανδρώθηκαν οι Ιερές Μονές, καθώς δημιουργήθηκαν και ελειτούργησαν με παραδειγματικό, πνευματικό και ηθικό τρόπο ζωής τα κάτωθι:

Ανδρώαι Ιερές Μονές (6)
Γυναικίαι Ιερές Μονές (15) και
Ιερά Ησυχαστήρια (3)

 Καθώς:
-Πνευματικά Κέντρα (40)
-Συνεδριακό Κέντρο εις Αλίαρτον Βοιωτίας (1).
-Εκπαιδευτήριο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
-Συμβουλευτικός Σταθμός (Θήβα)
-Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών
-Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας
-Κέντρο Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα Περιβάλλοντος και Οικονομικών Μεταναστών στα (Οινόφυτα)
-Κτήριο σε οικόπεδο της Μητροπόλεως εις ΛΥΚΟΥΡΕΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, προσφέροντας φιλοξενία και μάθηση σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, όπως: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΑΘΛΗΣΗ  - ΑΓΩΓΗ και ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ.

Επίσης εδημιούργησε:
-ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
-ΑΙΘΟΥΣΕΣ  ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
-ΚΕΝΤΡΟ  ΨΥΧΙΚΗΣ  ΥΓΙΕΙΝΗΣ - με δωρεάν μόνιμη φροντίδα, και Ιατρική περίθαλψη.
-ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ  ΤΗΣ  Ι.Μ.Θ.Λ. - εις την Δαύλειαν Βοιωτίας.
-ΙΔΡΥΜΑ  ΓΕΡΟΝΤΩΝ και ΙΔΡΥΜΑ  ΓΙΑ  Α.Μ.Ε.Α. - στο ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ Λιβαδειάς, σε μεγάλη έκταση στρεμμάτων  της Ι.Μ.Θ.Λ.
-ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ
-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
-ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ  ΧΟΡΟΙ
-ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
-ΕΝΟΡΙΑΚΟ  ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ - της Ενορίας Αγ. Αθανασίου Θηβών.
-ΣΥΣΣΙΤΙΟΝ ΑΠΟΡΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - σε καθημερινή βάση στο κτήριο του Επισκοπείου Θηβών - επονομαζόμενον ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ.
-ΣΧΟΛΗ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ
-ΜΟΝΑΔΑ  ΑΙΜΑΤΟΣ
-ΣΧΟΛΗ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ – εις Σχηματάριον.
-ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ
-ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ
-ΣΤΕΓΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
-Μηνιαία Εφημερίδα  την "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ" της Ι.Μ.Θ.Λ

Επίσης επί των ημερών του στην Λιβαδειά  την 23ην Οκτωβρίου 2000, μετά από πρόσκλησή του προς την Α.Θ.Π. με κενό πέντε αιώνων, από την προηγούμενη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου, εις την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας υπεδέχθην με λαμπρότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ευλόγησε τον πιστό Λαό της πόλεως των Θηβών και της Λιβαδειάς, καθώς επεσκέφθη, και επροσκύνησε την Ιεράν Μονήν Οσίου Λουκά Βοιωτίας.  

Πέρασαν όμως τα χρόνια από εκείνο το πρωϊνό της 1ης Οκτωβρίου 1981 και την 7ην Φεβρουαρίου 2008 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίζοντας τις αδικίες που είχε διαπράξει εις βάρος του τον Απρίλιο του 1998 αδικώντας τον με την γνωστή στημένη υπόθεση των Οικονομικών της Εκκλησίας τον ανέδειξε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.  Δεν θα επιμείνω στην ανάλυση τον τότε γεγονότων διότι δεν έχει πλέον κανένα όφελος, τα αφήνω στον Ιστορικό του μέλλοντος.

Πρέπει όμως εδώ να αναφερθώ σε μια από τις πολλές συγχαρητήριες επιστολές που έλαβε για την Εκλογή του ο Αρχιεπίσκοπος στις 8/2/2008 η οποία είναι αυτή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού όπου μεταξύ άλλων γράφει«....Δια πανηγυρικήν αποκατάστασιν Υμετέρας προσφιλεστάτης Μακαριότητος, επαξίως αναδειχθείσης εις Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εις καιρούς δυσχειμέρους και εις επιβράβευσιν υποδειγματικής εγκαρτερήσεως δια την εν τη Εκκλησία ειρήνην και σωτηρίαν πάντων,.....»

Ο Προκαθήμενος σήμερα της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος  έχει αναπτύξει σημαντικότατη δραστηριότητα και είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα ιεράρχη που έχει καταξιωθεί μέσα από την μέχρι σήμερα διαδρομή του, τόσο για τα χαρίσματά του, όσο και για την προσφορά του.

Αφουγκράζεται και αντιλαμβάνεται ως Ηγέτης τα μηνύματα των καιρών, μετουσιώνοντάς τα σε σκέψη, δράση και τρόπο ζωής. Το να σκιαγραφήσει κάποιος μια προσωπικότητα, όπως αυτή του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει το εγχείρημα αυτό δυο βασικά στοιχεία. Πρώτον, την σε βάθος γνώση της προσωπικότητάς του και δεύτερον, την ικανότητα να την περιγράψει χωρίς να κινδυνεύει να την αλλοιώσει ή να την μειώσει.

Θα χρειαζόμουν πραγματικά πάρα πολλές σελίδες, για να εξάρω το έργο του Μακαριωτάτου που έχει επιτελέσει αυτά τα 33 γόνιμα χρόνια της Αρχιερατείας του. Ήδη μόλις επτά χρόνια στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών υπό την καθοδήγησή του και την άοκνη φροντίδα του έχουν πραγματοποιηθεί τα κάτωθι έργα.

-Κέντρο πολιτισμού καί προστασίας γιά τά παιδιά.
-Κέντρο φροντίδος γιά τό αυτιστικό παιδί.
-Κέντρο επανένταξης γιά τά παιδιά εκείνα, πού αγωνίστηκαν καί ξέκοψαν από τήν μάστιγα των Ναρκωτικών.
-Στέγες γιά τά παιδιά μέ νοητική στέρηση.
-Στέγες φροντίδος Υπερηλίκων καί Κατάκοιτων αδελφών.
-Κέντρο Παρηγορητικής Φροντίδος, τά λεγόμενα στό εξωτερικό HOSPICE.
-Συσσίτια σήμερα της Ι.Α.Α. εγγίζουν τίς δέκα χιλιάδες μερίδες ημερησίως και πλέον.
-Δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή του Ρούφ.
-Την Φιλανθρωπική εταιρεία «Αποστολή» με πολλά παραρτήματα καθώς και Ιατρείο.
-Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών. 
-Την Ένταξη των κληρικών στο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων.
-Την εγκαινίαση το Καρελλείου Ιδρύματος στο Χαλάνδρι.
-Την Κατασκευή του Συνοδικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Συνοδικό Μέγαρο.
-Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της επισκευής του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών(συντήρηση αγιογραφιών, εικόνων κ.α.)
-Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.
-Την Σύσταση και λειτουργία του προγράμματος-«Η Εκκλησία στους δρόμους».
-Την ανακαίνιση Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
-Τις Ιδιόκτητες Κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
-Την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
-Τον Παιδικό Σταθμό στο Δήλεσι Βοιωτίας.
-Την δημιουργία φιλανθρωπικού ιδρύματος από δωρεά 160 στρεμμάτων στον Βαρνάβα Αττικής.
-Την ανανέωση του Ιστοχώρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
-Την δημιουργία Κέντρου Γεροντολογίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι.
-Κοινωνικά Παντοπωλεία (4)
-Κοινωνικά Φαρμακεία (2)
-Καρδιολογικό Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.
-Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ι.Α.Α.
-Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης.
-Κινητή Μονάδα Υγείας.
-Κατάστημα ένδυσης «ΤΟ ΙΜΑΤΙΟΝ»
-Κοινωνική Υπηρεσία για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Επίσης για πρώτη φορά θεσμικά κατοχυρώθηκε ο διάλογος της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Τέλος ανεγνωρίσθησαν επίσημα από το Κράτος όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία της Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1988 μέχρι σήμερα.

Περαίνοντας αυτό το ταπεινό Αφιέρωμα για τα 33 χρόνια Αρχιερωσύνης, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ευχόμεθα, όπως Κύριος ο Θεός διαφυλάττει αυτόν εν υγεία αδιαπτώτω επί μήκιστον, τα δε έτη ειήσαν  ως πλείστα, υγιεινά, καρποφόρα και γηθόσυνα.   

Π.ΒΟΙΩΤΟΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: