19 Σεπτεμβρίου, 2015

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 207 ΗΜΕΡΕΣ

 

207 ημέρες. Από τη νίκη της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης μέχρι την παραίτησή της. 207 ημέρες που όλοι ζήσαμε πολύ έντονα. Άλλοι με ελπίδα, άλλοι με φόβους, άλλοι με απογοήτευση και άλλοι με όλα αυτά μαζί. Μεταμεσονύκτια Eurogroup και Σύνοδοι Κορυφής, καθημερινές ανατροπές, μια συμφωνία που δεν ερχόταν και ένα δημοψήφισμα που μια ολόκληρη γενιά δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ζούσε.

Τα γεγονότα έτρεχαν με τέτοια ταχύτητα που αδυνατούσες να τα επεξεργαστείς. Ας τα ξαναθυμηθούμε. Η HuffPost Greece παρουσιάζει τις 93 πιο σημαντικές στιγμές των 207 ημερών από την ημέρα που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ανακοίνωση των προώρων εκλογών.

Το χρονικό της πρώτης φοράς Αριστερά. Η HuffPost Greece παρουσιάζει τις 93 πιο σημαντικές στιγμές των 207 ημερών από την ημέρα που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ανακοίνωση των προώρων εκλογών.

Ανοιχτή αξιολόγηση και επίσπευση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.Στις 8 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση της προεδρικής εκλογής γίνεται μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση του μνημονίου. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, έριξε στην ευθύνη για αυτή την απόφαση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στην «ανοικτή υπονόμευση» της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας έναντι της Τρόικα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαδικασία για την εκλογή προέδρου ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου. Μετά την αποτυχία και της τρίτης προσπάθειας, ανακοινώνεται η διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιανουαρίου. Η Τρόικα ανακοινώνει ότι δεν επιστρέφει στην Ελλάδα και ότι οι συζητήσεις της 6ης αξιολόγησης θα συνεχιστούν όταν υπάρξει νέα κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με διαφορά 8,5% από τη ΝΔ (36,34% έναντι 27,81%). Συγκεντρώνει 149 έδρες και χάνει οριακά την αυτοδυναμία. Στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη, ο Αλέξης Τσίπρας διακηρύσσει το τέλος της Τρόικα και των Μνημονίων. Άμεσα σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και ξεκινά σειρά επαφών με Ευρωπαίους εταίρους. 

Ζητά μια νέα συμφωνία για ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» λίγων μηνών, ώστε να δοθεί ο χώρος για μια νέα διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν και οι πιέσεις για να μην αλλάξει τίποτα από τα συμφωνηθέντα, εντείνονται. «Ναι» στη σύγκρουση με την Τρόικα λένε 7 στους 10, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η πρώτη πολιτική ορκωμοσία πρωθυπουργού.Ορκίζεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας με πολιτικό όρκο. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού». Την επόμενη ημέρα ορκίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους περισσότερους βουλευτές να ορκίζονται επίσης με πολιτικό όρκο

Ο Σούλτς στην Αθήνα στηρίζει Θεοδωράκη.H πρώτη διερευνητική επαφή με Ευρωπαίο. Στην Αθήνα o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα. Η αμηχανία του Σούλτς στη συνέντευξη Τύπου ήταν έκδηλη. Μετά τα κλασικά κλισέ ευχήθηκε «η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία». Την ίδια ημέρα ο Σούλτς συναντάται με τον Θεοδωράκη και δηλώνει: «Θα ήταν προτιμότερο αν στην κυβέρνηση συμμετείχε το Ποτάμι και όχι οι ΑΝΕΛ». Συνάντηση και με Βενιζέλο. Συμφώνησαν για την «ανησυχία και των δύο για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα».

Ουάου κύριε Ντάισελμπλουμ.Ακολουθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η συνάντηση του στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Βαρουφάκης παγώνει τον Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντάς του ότι η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την τρόικα. Ο Ντάισελμπλουμ φεύγει εκνευρισμένος και η στιχομυθία τους μένει στην ιστορία: «Μόλις σκότωσες την τρόικα» - «Ουάου».

Μαραθώνιος επαφών Τσίπρα – Βαρουφάκη στην Ευρώπη.Τσίπρας και Βαρουφάκης ψάχνουν συμμάχους. Ο Βαρουφάκης βλέπει ομολόγους του σε Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη, ενώ ο Τσίπρας συναντάται με Αναστασιάδη, Ρέντσι, Γιούνκερ και Ολάντ. Ο Ρέντσι του χαρίζει μια γραβάτα με την ελπίδα ότι θα τη φορέσει όταν κουρευτεί το χρέος. Χαρακτηρίζουν δε και οι δύο τη λιτότητα της Ευρώπης «καταστροφική». Ο Ολάντ εκφράζει τη στήριξή του στην Ελλάδα, ενώ στη συνάντηση με τον Γιούνκερ ο Τσίπρας παρουσιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για συμφωνία-γέφυρα.

Πρώτος σταθμός της οικονομικής ασφυξίας.Το πρώτο ηχηρό μήνυμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση έστειλε η ΕΚΤ, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι από τις 11 Φεβρουαρίου, θα σταματήσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου. Μετά τα νέα δεδομένα εκτινάσσεται ο ELA. Επικοινωνία Τσίπρα-Ντράγκι. Ο πρώτος δεσμεύεται από την πρόσφατη λαϊκή εντολή για διαπραγμάτευση και ο δεύτερος από την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Όταν δεν συμφώνησαν ούτε στο ότι διαφωνούν.Ο Βαρουφάκης βλέπει για πρώτη φορά τον Σόιμπλε στο Βερολίνο. Η συνάντηση διήρκεσε 100 λεπτά. Ο Σόιμπλε δεν ξέφυγε από τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου (τήρηση δεσμεύσεων, συζήτηση για το χρέος στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει) ενώ ο Βαρουφάκης άφησε αιχμές για τις ευθύνες της Γερμανίας για την ανθρωπιστική κρίση και τη δύναμη των ναζιστικών μορφωμάτων. Τελικά δεν συμφώνησαν ούτε στο ότι διαφωνούν. Την ίδια ώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης.

Οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα.Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εξήγγειλε ως πρώτο βήμα της κυβέρνησης την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οικογένειες και τα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της κρίσης και ανακοίνωσε την αποκατάσταση των συνταγματικά παράνομα απολυμένων από τον δημόσιο τομέα καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών από τα ΑΕΙ.

Το βάπτισμα του πυρός Βαρουφάκη σε Eurogroup.H κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και έρχεται το βάπτισμα του πυρός σε Eurogroup για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η θυελλώδης συνεδρίαση ολοκληρώνεται χωρίς συμφωνία. Δεν βγαίνει καν κοινή ανακοίνωση, καθώς το κείμενο που δίδεται στον Βαρουφάκη, απορρίπτεται με εντολή Τσίπρα. Ασκήθηκαν πιέσεις για παράταση του 2ου μνημονίου, απορρίπτοντας το αίτημα για πρόγραμμα «γέφυρα», καθώς επίσης και απόσυρση της ελληνικής απαίτησης για ονομαστική διαγραφή του χρέους.

Πρώτη Σύνοδος Κορυφής για τον Αλέξη Τσίπρα.Ακολουθεί η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για τον Τσίπρα όπου βλέπει για πρώτη φορά εκ του σύνεγγυς τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Δεύτερο ναυάγιο σε Eurogroup.Μετά από διαβουλεύσεις με τον Μοσκοβισί παρουσιάστηκε στον Βαρουφάκη ένα κείμενο «που θα υπέγραφε αμέσως», όπως ο ίδιος είπε, καθώς αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και περιελάμβανε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Όμως το προς υπογραφή κείμενο άλλαξε την τελευταία στιγμή, με γερμανική παρέμβαση. Ο Βαρουφάκης αρνείται να το υπογράψει.

Ο Παυλόπουλος και οι ευρωπαϊκές πιέσεις για παράταση.H κυβέρνηση προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκλέγεται στις 18 Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ ενισχύονται οι ευρωπαϊκές προτροπές για παράταση του Μνημονίου. Ο Σόιμπλε αναρωτιέται εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Αίτημα για παράταση.H Ελλάδα καταθέτει αίτημα για 6μηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος

Ο έντιμος συμβιβασμός στο Eurogroup.Υπάρχει κείμενο συμφωνίας στο Eurogroup. H Ελλάδα παίρνει 4μηνη -τελικά- παράταση και καλείται να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει η τμηματική εκταμίευση χρημάτων. Η Ελλάδα έχασε και κέρδισε από αυτή τη συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές τη χαρακτήριζαν «έντιμο συμβιβασμό». Η κάθε πλευρά αυτοπαρουσιαζόταν ως κερδισμένη. Επί της ουσίας όμως όντως έγινε συμβιβασμός. 

Στα θετικά αξιολογούνται η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, μη εφαρμογή στο σύνολό του 2ου Μνημονίου. Στα αρνητικά ότι δεν πέτυχε τον βασικό της στόχο η κυβέρνηση: να ορίζει μόνη της τις πολιτικές της. Ο έλεγχος και η έγκριση από τους θεσμούς θα συνεχιζόταν. Επίσης δεν έλαβε χρήματα, που σημαίνει επιδείνωση της οικονομικής ασφυξίας. 

Παράλληλα, στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει η φράση «ανθρωπιστική κρίση» που ήθελε η κυβέρνηση, ούτε δόθηκε παράταση 6 μηνών που ήθελε επίσης η κυβέρνηση με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι καλυμμένη όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις Ιουλίου και Αυγούστου, συνολικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ.

Αρχίζουν οι πρώτες αντιδράσεις εκ των έσω.O Μανώλης Γλέζος προκαλεί σεισμό στην κυβέρνηση. «Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που συνήργησα στον συμβιβασμό», αναφέρει σε άρθρο του. Λίγες ημέρες αργότερα ο Γιάννης Μηλιός χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος».

Η λίστα Βαρουφάκη.H Ελλάδα στέλνει στους Ευρωπαίους εταίρους τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και κόκκινα δάνεια. Ευρωπαϊκές πηγές διαρρέουν στα διεθνή δίκτυα ότι η ελληνική λίστα είναι αρκετά επαρκής ώστε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Η ποσοτική χαλάρωση και η αποπληρωμή του ΔΝΤ.O Μάριο Ντράγκι ανακοινώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφήνοντας την Ελλάδα απ' έξω. Το μήνυμα είναι σαφές: «Πρώτα τήρηση των δεσμεύσεων και μετά ένταξη». Την επόμενη η Ελλάδα αποπληρώνει δόση 310 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Οι πρώτες φήμες για αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη.Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν αφήνει τις πρώτες αιχμές για ενδεχόμενη αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη από επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Ο ίδιος το διαψεύδει

Τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.Τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα για να συλλέξουν στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

Ο Γιούνκερ θέλει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.Τσίπρας και Γιούνκερ ανακοινώνουν τη σύσταση ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η ομάδα θα συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την ταχύτερη εκταμίευση και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που έχει να λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ.

Ο Τσίπρας ζητά πολιτική λύση.Κάνει λόγο για υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου από την άλλη πλευρά και ζητά πολιτική λύση ακόμα και στο «ανώτατο δυνατό επίπεδο», δηλαδή σε Σύνοδο Κορυφής. Μιλά για δυνάμεις στην Ευρώπη που θα ήθελαν ρήξη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο προσχέδιο της επίσημης ατζέντας της Συνόδου (19-20 Μαρτίου). Αργότερα ωστόσο ανάγεται σε μείζον θέμα. Την ίδια ημέρα η Μέρκελ τον καλεί στο Βερολίνο για τις 23 Μαρτίου.

Μπρα ντε φερ Τσίπρα – Κομισιόν για το νομοσχέδιο.Το καλό κλίμα δεν κρατάει πολύ. «Δεν κάνουμε πίσω. Εμείς δεν θα νομοθετούμε με emails από το εξωτερικό», απαντά ο Τσίπρας στην Κομισιόν, που προσπαθεί να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Κατηγορούν την Ελλάδα για «μονομερείς ενέργειες». 

Ο Μοσκοβισί παραδέχεται τις ενστάσεις των τεχνικών κλιμακίων αλλά διαψεύδει ότι τέθηκε βέτο. Στις δηλώσεις υπενθυμίζει και το Grexit λέγοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό. Τα ξημερώματα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς υπερψηφίζεται από την Βουλή. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύνοδος Κορυφής με το ελληνικό πρόβλημα στο μενού.Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά πολιτική λύση και έχει συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Τουσκ και Ντάισελμπλουμ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση, και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες, για να συμπληρώσει ότι αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί. Η Γαλλία θέλει λύση, η Γερμανία αντιδρά. Λύση δεν υπάρχει.

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο.O πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Απαντήσεις για το θέμα της ρευστότητας δεν δόθηκαν. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ζήτησε χρήματα, ωστόσο έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση Siemens, αλλά και θέμα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου.

O Fitch υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία.Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει κατά τρεις βαθμίδες, σε CCC από Β, την ελληνική οικονομία. Όπως εξηγεί ο Fitch, η υποβάθμιση ήταν μια έκτακτη κίνηση, υποδεικνύοντας τον χαρακτηρισμό του επείγοντος.

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.Το νομοσχέδιο προβλέπει επαναπρόσληψη άνω των 1000 ατόμων

Ακύρωση αυξήσεων ΔΕΗ και κατάργηση φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων.Ακυρώνονται οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που είχε αποφασίσει η ΡΑΕ ενώ παράλληλα καταργείται η φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων.

Η μυστηριώδης συνάντηση Γιάνη-Κριστίν ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.Ο Βαρουφάκης συναντά εκτάκτως στην Ουάσινγκτον την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και δεσμεύεται ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Δεν γίνεται σαφές γιατί πραγματοποιήθηκε η εν λόγω συνάντηση. Τότε είχαν πυροδοτηθεί σενάρια πως η ελληνική πλευρά ενδέχεται να ζητήσει την καθυστέρηση της καταβολής της δόσης των 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. 

Επισήμως δεν επιβεβαιώνεται και αναφέρεται ότι στόχο είναι «μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης» για να «ξεμπλοκάρει» τη συμφωνία. Εξερχόμενη η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει: «Η πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου». Όπερ και εγένετο

Εξεταστική για το Μνημόνιο.H κυβέρνηση συστήνει εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο

Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα.Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο «μενού» της τρίωρης συνάντησης στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016. «Δεν είμαστε επαίτες», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει σε ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

Έκτακτα μέτρα για τη μετανάστευση.Η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και ζητά τη βοήθεια της Ευρώπης. Τα μέτρα προβλέπουν: 

1)μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες, 

2)στους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα, 

3)σχέδια διαμόρφωσης ειδικών χώρων διαμονής, 

4)παρέμβαση στην ΕΕ για να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.Οι ισοβίτες θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής σε κατ' οίκον περιορισμό. Βάσει του νόμου, θα αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός. Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ. Ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς στέλνει αυστηρό μήνυμα για τυχόν αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Τη χαρακτηρίζει «βαθιά μη φιλική ενέργεια».

Το μεταναστευτικό και οι ευθύνες της Ευρώπης.Την εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση του κύματος μεταναστών, με στόχο να μην χαθούν άλλες ζωές, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από την ΕΕ, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα.

Η τροπολογία για συντάξεις και τα αποθεματικά.Ανακοινώνεται τροπολογία με την οποία ακυρώνονται οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επίσης με ΠΝΠ μεταφέρονται υποχρεωτικά τα αποθεματικά φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ξεσηκώνονται δήμοι και περιφέρειες και ζητούν άμεση ακύρωσή της. Η απόφαση αποτελεί πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης, που κατέκρινε την πρακτική των ΠΝΠ, όταν ήταν αντιπολίτευση.

Μέρκελ και Τσίπρας τα ξαναλένε πριν την απομόνωση.Συνάντηση μιας ώρας είχε η Μέρκελ με τον Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό -όπου μοιραία συζητείται και το θέμα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός ζητά να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου και τονίζει το πρόβλημα ρευστότητας. Η στάση της Γερμανίας παραμένει αμετάβλητη, επαναλαμβάνοντας τα όσα συνήθιζαν να λένε δημοσίως: 

Η Γερμανία επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά για να γίνει αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις στις τεχνικές συνομιλίες για λεπτομερή, κοστολογημένα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι υπήρχε πρόοδος για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά παρέμεναν οι διαφωνίες στις κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Η Ρίγα και το μίσος για τον Βαρουφάκη.Η Ρίγα και το Eurogroup για την Ελλάδα θα σημάνει και την απομάκρυνση του Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις. Διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων κάνουν λόγο για ασυνήθιστη - για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- πολιτική απομόνωση του Έλληνα υπουργού. Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι αυτό που εξόργισε τους εταίρους ήταν η απειλή του Βαρουφάκη ότι θα αποχωρήσει αν οι δανειστές ασκήσουν μεγάλες πιέσεις. 

Οι εταίροι φέρονται να επιμένουν με επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αλλαγές σε συντάξεις, εργασιακά. Πολλά από τα μικρά κράτη φέρονται να ξεσπούν. Ο Σλοβάκος υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης σχεδίου Β σε περίπτωση ελληνικού «ατυχήματος». 

Ο Έλληνας υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους αντιδρά γιατί οι ΥΠΟΙΚ των υπολοίπων κρατών-μελών δεν έχουν ενημέρωση για τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα. Το tweet του Βαρουφάκη μετά τη συνεδρίαση περιγράφει το κλίμα: «Τους ενώνει το μίσος τους για μένα. Κι εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους». 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας o Στάθης Λεουτσάκος, επισημαίνει ότι «αμοιβαία επωφελής λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του τη «συντεταγμένη νομισματική αλλαγή».

Αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.O πρωθυπουργός αιφνιδιάζει τοποθετώντας πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Σαγιάς), δίπλα στον Γ. Βαρουφάκη.Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Τριμερής διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία.Ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει οριοθέτηση της ΑΟΖ με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Στόχος λύση-πακέτο μέσα στο Μάιο.Η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική και αποφασίζει να αφήσει την ενδιάμεση συμφωνία και να επιδιώξει λύση-πακέτο για όλα μέσα στο Μάιο, καθώς ο χρόνος πιέζει, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και αδειάζουν τα ταμεία του κράτους από ρευστό. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση φέρνει ένα μήνα μπροστά τη συζήτηση που θα γίνονταν – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς για ενδιάμεση συμφωνία – τον Ιούνιο.

 Άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup και το θρίλερ με τη δόση.Η λέξη Grexit είναι πλέον η πιο συχνή των μέσων ενημέρωσης και ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup διεξάγεται. Τελικώς αναγνωρίζεται απλώς μια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και δίνεται προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Ιουνίου.  

Όμως αυτό δεν ήταν το απαραίτητο σήμα που έπρεπε να δοθεί προς τον Μάριο Ντράγκι για να αλλάξει τη στάση του για την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι για να υπάρξει συμφωνία χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές. Την επόμενη πληρώνεται η δόση των 750 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στο κόκκινο.

Πολυσέλιδο κείμενο για συμφωνία από την Κομισιόν.Το Βήμα δημοσιεύει συμβιβαστική πρόταση που έκανε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα, ένα πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» που διανεμήθηκε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 

Ωστόσο τόσο το Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν τη σχετική πληροφορία. Σε αυτό το κείμενο τίθενται όλες οι προϋποθέσεις τόσο για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου, όσο και για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Επιστροφή στις τεχνικές διαπραγματεύσεις και αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.Η κυβέρνηση επιστρέφει στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως στόχο να κλείσει τις διαφορές, όπου τουλάχιστον αυτές μπορούν να γεφυρωθούν. Η ελληνική πλευρά απέστειλε νέα στοιχεία αναφορικά με τις προτάσεις στο ΦΠΑ, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα - μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει στους δανειστές. 

Οι προτάσεις αποτελούν αποτέλεσμα των διαδοχικών συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Το «ρεύμα» Λαφαζάνη ζητά έκτακτη σύγκληση της KO. Η ΝΔ λέει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί ανύπαρκτης ακόμη συμφωνίας ενώ το Ποτάμι δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία εφόσον αυτή θα διασφαλίζει τη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η καταγραφή του Eurogroup της Ρίγας.Ο Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί σάλο καθώς για να αντικρούσει την «φρενίτιδα κατηγοριών και ψεμμάτων» που έχουν δημοσιευθεί για εκείνη τη συνεδρίαση, δηλώνει ότι την έχει καταγράψει. Την επόμενη ημέρα το διαψεύδει για να παραδεχτεί μετά από λίγες ημέρες ότι κατέγραφε τον εαυτό του.

Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα.Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ πραγματοποιούν μια ακόμη τριμερή συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Μετά από αυτή τη συνάντηση αρχίζουν να αναδεικνύονται οι διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών. ΔΝΤ θέλει δέσμευση για το χρέος αλλά και αλλαγές σε ασφαλιστικό, αλλιώς δεν δίνει συγκατάθεση για συμφωνία, κάτι που επιθυμεί το Βερολίνο. 

Η ελληνική πλευρά στη συνέχεια αναδεικνύει συνεχώς αυτή τη διαφωνία. Στη Ρίγα είναι και ο Αντώνης Σαμαράς όπου συμμετέχει στη σύνοδο του ΕΛΚ. Ο ίδιος επιμένει ότι η συμφωνία δεν πρέπει να περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ούτε να θέτει τις προϋποθέσεις για τη διόγκωση του κράτους. Ο Λαφαζάνης διαμηνύει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Φωνές για συμφωνία τώρα.«Η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συμφωνία άμεσα. Τώρα. Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα για χάσιμο. Αλλιώς θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα αποτελέσματα της ρήξης με τους εταίρους» δηλώνει η βουλευτής της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη. 

«Εάν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο, που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, το λεγόμενο capital control, όπως συνέβη και στην Κύπρο» λέει λίγες ημέρες αργότερα η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει ότι «όποια συμφωνία και εάν έλθει στη Βουλή θα την ψηφίσουμε».

Ο πυροσβεστικός ρόλος των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για την Ελλάδα.Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παρασκηνιακή παρέμβαση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Επικοινωνία Τζακ Λιού με Τσίπρα, όπου φέρεται να του είπε, σύμφωνα με «Τα Νέα», ότι προτίθεται να ανοίξει το θέμα της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο του G7. Καθημερινές σχεδόν διαρροές για το πλαίσιο της συμφωνίας και τι αλλαγές φέρνει.

Πιέσεις για πλήρη υπαναχώρηση μεταθέτοντας για αργότερα τις τελικές αποφάσεις.Αθήνα και Βρυξέλλες δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόσω οι συνομιλίες στο Brussels Group έχουν πάρει φωτιά. Η Αθήνα δημιουργεί εικόνα σύγκλισης με χαρακτηριστικό παράδειγμά ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν ότι ξεκινούν στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement]. Κοινοτικοί αξιωματούχοι έλεγαν ωστόσο ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει πρόοδος, αλλά ακόμα οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει στο σημείο να συντάξουν το κείμενο της συμφωνίας.

Το ελληνικό ζήτημα στο δείπνο των G7 - Ο Σαμαράς και οι πολιτικοί αρχηγοί.Αν και εκτός ατζέντας, το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί στις συζητήσεις των υπουργών οικονομικών των 7 ισχυρότερων χωρών που συνεδριάζουν στη Δρέσδη. Όλοι οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit στην παγκόσμια οικονομία. Στη ΝΔ ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα με τον Σαμαρά να δηλώνει έτοιμος να αναλάβει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες. 

Βρίσκεται σε επικοινωνία με αξιωματούχους των Βρυξελλών λαμβάνοντας μηνύματα προβληματισμού για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ενώ συνεργάτες του δεν απέκλειαν την άμεση ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών, σε συνεννόηση και με αρχηγούς άλλων κομμάτων. Ο Νίκος Παππάς από την άλλη θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη ψηφοφορία για τη συμφωνία.

Τα τελεσίγραφα, ο Λιού, η μεταστροφή Μέρκελ και η δόση της 5ης Ιουνίου.Ο χρόνος πιέζει και οι πιστωτές έχουν θέσει ως ημερομηνία ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας τη 5η Ιουνίου, οπότε και πρέπει να πληρωθεί μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα καταβληθεί μεν, στραγγίζοντας όμως την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους πιστωτές ότι επαναφέρουν διαρκώς θέματα που έχουν κλείσει. 

Ο Τζακ Λιού υποστηρίζει στη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη πως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα είναι η καταληκτική για την Ελλάδα. Ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι η ημερομηνία ορόσημο για να κλείσει η συμφωνία είναι η 30η Ιουνίου -που λήγει η παράταση- και όχι η 5η Ιουνίου που έχει να πληρώσει η Ελλάδα νέα δόση. Αναφορές στον διεθνή Τύπο ότι η Μέρκελ βάζει φρένο στις αντιδράσεις των τεχνοκρατών που συνομιλούν με την εθνική αντιπροσωπεία και ζητά συμφωνία άμεσα με πολιτική πρωτοβουλία.

Όλοι βλέπουν συμφωνία αλλά ποτέ δεν ήρθε.Σιγή ασυρμάτου στο Μαξίμου με πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι δύο κείμενα για το προσχέδιο της συμφωνίας, στα οποία διαπιστώνονται τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία διαφωνίας. Για τα τελευταία θα ληφθεί πολιτική απόφαση. Αυτή η διαδικασία φέρεται να ορίστηκε στη Ρίγα, όταν η Μέρκελ ζήτησε από τον Τσίπρα να οριστικοποιήσει τα σημεία που συμφωνούν και να της φέρουν τα εκκρεμή θέματα για να λυθούν σε ανώτερο επίπεδο.

Πενταμερής για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα και το μπλόκο Σόιμπλε.Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ πραγματοποιούν μίνι σύνοδο -3 ωρών- για να καταλήξουν σε ένα «τεχνικό» κείμενο βάσει των προτάσεων της Κομισιόν. Από τη σύσκεψη λείπει η Ελλάδα. Γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται κυρίως στο ασφαλιστικό. 

Το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει ωστόσο άλλα άποψη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου σπεύδει να διευκρινήσεις ότι η όποια ελληνική πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενδιάμεση έκθεση των Θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου (πριν αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση.Μετά την πενταμερή αρχίζει ο εκνευρισμός στην κυβέρνηση. Ο Δραγασάκης υπενθυμίζει της κόκκινες γραμμές της Αθήνας (χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων) και διαμηνύει: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς». Η κυβέρνηση διαψεύδει διαρροές περί δήθεν σχεδίου συμφωνίας η οποία συντάχθηκε από πλευράς των θεσμών και έχει αποσταλεί στην Αθήνα. 

Αντίθετα καταθέτει δική της πρόταση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα 3 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Ο Ντάισελμπλουμ κρίνει εκ νέου «ανεπαρκή» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και μειώνει τις προσδοκίες για συμφωνία. Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Τσίπρας μετά από πρόσκληση Γιούνκερ.

Με δύο κείμενα στο τραπέζι η συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα που κατέληξε σε ναυάγιο.Μετά την κατάθεση της 47σελιδης ελληνικής πρότασης, ο Γιούνκερ καλεί τον Τσίπρα εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι πέφτει 5σέλιδη πρόταση των θεσμών, ενώ ο Τσίπρας έχει στις αποσκευές του τη δική του πρόταση. Ο Guardian αναφέρει πριν τη συνάντηση ότι οι Ευρωπαίοι θα θέσουν τελεσίγραφο σε Τσίπρα. 

Φεύγοντας ο Τσίπρας αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά  απαιτούν από την Αθήνα να έχει ψηφίσει στη Βουλή μέχρι την 1η Ιουλίου όλα τα μνημονιακά μέτρα που δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή για το αδιέξοδο - Το πακετάρισμα της δόσης.Η Ελλάδα δεν πληρώνει την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και ζητά να «πακεταριστούν» όλες για τέλος Ιουνίου. 

Ο Τσίπρας αποφασίζει να ενημερώσει τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα αλλά και εκείνη των πιστωτών, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι η πρόταση των πιστωτών «είναι μια πρόταση που περιέχει ακραίες θέσεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές». 

Αρχικά ανακοινώνεται από την Κομισιόν νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ αλλά η συνάντηση αποκλείσθηκε μετά την ανακοίνωση του Τσίπρα ότι θα ενημερώσει τη Βουλή. Οι Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Παππάς παραμένουν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις προσπάθειες συμφωνίας.

Παρέμβαση Ομπάμα στους G7 και συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε.Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στη Ελλάδα στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της G7. Είναι η πρώτη ερώτηση που δέχεται. Λέει ότι θα πρέπει να πάρει σοβαρά το θέμα των μεταρρυθμίσεων. 

Ζήτησε επίσης να δείξουν ευελιξία και οι δύο πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα στο Βερολίνο συναντώνται Βαρουφάκης – Σόιμπλε όπου συμφώνησαν για ακόμη μια φορά πως διαφωνούν. Οι σχέσεις Τσίπρα-Γιούνκερ βρίσκονται σε κρίση και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης λέει ότι δεν τίθεται θέμα προσφυγής στις κάλπες.

Με νέες προτάσεις στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας – Νέα απόρριψη.Η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση (από 47 μειώθηκε σε μόλις 6 σελίδες) στις οποία περιλαμβάνονται νέες προτάσεις για τον ΦΠΑ, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων. 

Την προηγούμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη στήριξη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πίεση για να έρθει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) ασκούν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τσίπρας – εταίροι συναντώνται ξανά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής. 

Παρά τη θερμή υποδοχή, η «παγωμένη» συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρας προμηνύει νέο αδιέξοδο.Η ελληνική πρόταση απορρίπτεται. Η Κομισιόν λέει ότι οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Συμφωνία τώρα ξανάζητάει ο Σαμαράς.Επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι ο χρόνος τελειώνει, ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί Τσίπρα να απεγκλωβιστεί από την δημιουργική ασάφεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών και να λύσει άμεσα τον γόρδιο δεσμό με τους δανειστές μας. Στην σύσκεψη των τομεαρχών ωστόσο δεν έγινε συζήτηση για το τι θα πράξει η ίδια η ΝΔ όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία.

Νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ ενώ το ΔΝΤ διαμηνύει ότι η συμφωνία είναι μακριά.Σε κλίμα που δεν θυμίζει αυτό το προηγούμενων ημερών, μετά τις διαφωνίες και τις εκατέρωθεν προτάσεις, εξελίχθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ. Η δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο. Το ΔΝΤ σπεύδει να μειώσει τις προσδοκίες για συμφωνία λέγοντας ότι είναι ακόμη μακριά. 

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσά μας σε τομείς - κλειδιά». Πρόκειται για τον τομέα των συντάξεων - για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά επίμονα μεταρρυθμίσεις- και τους φορολογικούς συντελεστές. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αποχωρούν από το τραπέζι του Brussels Group. Την σκυτάλη παίρνει πάλι το Eurogroup.

Μόνο 400 εκατ. ευρώ η διαφορά.Με αντιπροτάσεις στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με το Μαξίμου η διαφορά πλέον που πρέπει να γεφυρωθεί είναι μόνο 400 εκατ. ευρώ. Κομιστές της πρότασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υπουργοί Τσακαλώτος και Παππάς αλλά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χουλιαράκης. Ο Βαρουφάκης «κοστολογεί» το Grexit: ξεπερνά το 1 τρισ. Ευρώ.

No deal - Αποχώρησε η ελληνική αποστολή από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.Μια από τις πιο σημαντικές εμπλοκές λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά την νέα ελληνική συμβιβαστική πρόταση. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρεί από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες μετά από 45λεπτη συνάντηση. Η Κομισιόν σε αυστηρή ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προτάσεων των δύο πλευρών, μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ. 

Επιπλέον, λένε ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε ότι η εμπλοκή προκλήθηκε λόγω των απαιτήσεων για περικοπές στις συντάξεις και τον ΦΠΑ. Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζητούν Ποτάμι και Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρέμβαση ΔΝΤ: Η ΕΕ να δεχτεί μείωση του χρέους και η Ελλάδα μείωση των συντάξεων

Ο Τσίπρας ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς.Ο Θεοδωράκης συναντάται με τον Τσίπρα στο Μαξίμου. Εξερχόμενος αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει μεταξύ ευρωπαϊκής πορείας ή Κούγκι. Ανέφερε επίσης ότι ο Γιούνκερ του είπε ότι ουδέποτε ο ίδιος έθεσε ζήτημα μειώσεων στις συντάξεις. Η Γεννηματά ζητά συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. 

Ο Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος αναφέρει ότι δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις εάν δεν επέλθει συνολική λύση και για το χρέος. Στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν λείπουν οι φωνές για ρήξη, με μια «δραχμολαγνική διάθεση». 

Ο Σόιμπλε λέει στους βουλευτές του ότι ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα ενώ ο Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. 

Νέα παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ: «Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Τελεσίγραφο 3 ημερών.Το Eurogroup δίνει τελεσίγραφο στην Αθήνα τριών ημερών: να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στις προτάσεις των θεσμών μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουνίου που θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Πριν όμως, πρέπει να έχει προηγηθεί Eurogroup που θα έχει αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις. Η γλώσσα των πιστωτών σκληραίνει: «Αυτή τη στιγμή μας λείπει ο διάλογος, είναι βασικό να τον αποκαταστήσουμε με ενήλικες στο δωμάτιο» είπε η Λαγκάρντ. 

Ο Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είχε ολοκληρωμένη πρόταση αλλά στο Eurogroup δεν επετράπη η παραμικρή συζήτηση. Οι διαρροές για το τι συνέβη στη συνεδρίαση βγάζουν κυνισμό. Το Reuters μεταδίδει στιχομυθία μεταξύ Ντάισελμπλουμ και Κερέ, από την ΕΚΤ: «Θα ανοίξουν την Παρασκευή οι ελληνικές τράπεζες; (δεδομένης της σημαντικής εκροής καταθέσεων). 

«Αύριο ναι, για τη Δευτέρα δεν ξέρω». Πυροδοτούνται σενάρια περί σχεδίου επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital control). Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη πολιτικής λύσης, βλέποντας το αδιέξοδο που δημιουργείται στο Eurogroup.

Συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου.Προκαταρκτική συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Τουρκία και θα διέρχεται και από την Ελλάδα υπέγραψαν Ελλάδα και Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεκσάντρ Νόβακ. 

Ο ίδιος είπε ότι η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία και η Αθήνα θα επιστρέψει τα χρήματα αργότερα. Από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αγ.Πετρούπολη πραγματοποιούνται παρασκηνιακές μάχες και «μηνύματα» σε όλα τα επίπεδα εν όψει της Συνόδου. 

Τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο συγκλίνουν στην προειδοποίηση πως αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μια ημέρα μετά ο Φάινμαν υποστηρίζει ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει και σε μια βοήθεια για επενδύσεις, ύψους 35 δισ. ευρώ, από την ΕΕ, για την περίοδο 2015-2020.

Οι νέες προτάσεις της Αθήνας προς τους δανειστές.Η Ελλάδα πάει στη Σύνοδο με νέα πρόταση. -Η ελληνική πλευρά προτείνει εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23%.: 

-Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. 

-Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από 26% σε 29%, μέτρο που αφορά επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. 

-Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ. 

-Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση Ταμείων. Ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποιεί: Όλα εξαρτώνται από την Μέρκελ.

«Ή θα φθάσει σε μια έντιμη συμφωνία με μια κυβέρνηση η οποία έχει απορρίψει τα πακέτα "διάσωσης" και επιδιώκει λύση μια για πάντα μέσω διαπραγματεύσεων. Ή να ακολουθήσει τις Σειρήνες της κυβέρνησής της, οι οποίες την προτρέπουν να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση», γράφει στην FAZ.

Οι πιστωτές χαρακτηρίζουν καλή βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση.Μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης κατέληξε, όπως είπαν όλες οι πλευρές, ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις αποτελούν καλή βάση συζήτησης. Χρειάζεται ωστόσο, είπαν ξανά, δουλειά τις επόμενες ώρες. 

Νέα ραντεβού στο τέλος της εβδομάδας στο έκτακτο Eurogroup και την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής. Ουδείς εκ των θεσμών δεν προέβη σε ρητή αναφορά για το θέμα της διευθέτησης του χρέους που θέτει μετ' επιτάσεως ο πρωθυπουργός. Ο μόνος που πέταξε την βόμβα ήταν ο Σόιμπλε που ζήτησε επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες.

Αρχίζουν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ.Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα άρχισαν να διαφαίνονται πριν ακόμη κλείσει η συμφωνία. Όσοι τάσσονται κατά και όσοι υπέρ διαμορφώνουν και την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αφήνει έμμεσες προτροπές για καταψήφιση της συμφωνίας. Το ΔΝΤ διαφωνεί με τους «υπερβολικούς φόρους» των ελληνικών προτάσεων. Ζητούν να πέσει περισσότερο το βάρος στη μείωση των δαπανών και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων.

Νέο τελεσίγραφο 14 ωρών.Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ συναντώνται με τον Τσίπρα για ακόμη μια φορά -μεταμεσονύχτια- και κομίζουν νέο τελεσίγραφο. Προτάσεις του ΔΝΤ που ανεβάζουν τον ήδη βαρύ λογαριασμό από τα 8 στα 11 δισ. ευρώ δημιουργούν νέα προβλήματα. 

Η ελληνική πρόταση για ακόμη μια φορά απορρίπτεται. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη Eurogroup που διακόπηκε καθώς οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών έκριναν ότι δεν υπήρχε θέμα να συζητήσουν. Δημοσιεύματα ότι ο Σόιμπλε «τορπίλισε» συμφωνία για εναλλακτικό τρόπο αποπληρωμής ΔΝΤ και ΕΚΤ. 

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της. Σαμαράς, Θεοδωράκης και Γεννηματά είναι όλοι στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο Σαμαράς ζητά μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη.

Game Over από τον Τουσκ και η μεγάλη ρήξη.Η μεγάλη ρήξη ήρθε. Οι πολύωρες διαβουλεύσεις δεν βγάζουν λευκό καπνό. Οι δραματικοί διάλογοι που διαδραματίστηκαν μέσα στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο πιο έντονος ήταν αυτός μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

«Το παιχνίδι τελείωσε (game over)» φέρεται να είπε ο Τουσκ στον Τσίπρα. Για να πάρει την απάντηση: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα, η επόμενη σύνοδος θα επικεντρωνόταν στη διαχείριση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ορίζεται Eurogroup για το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Το Δημοψήφισμα.Ο Τσίπρας επιστρέψει στην Αθήνα και συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση Κυβερνητικού Συμβουλίου που μετατράπηκε σε διευρυμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από το απόγευμα η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση, είχε γνωστοποιήσει ότι απορρίπτει την τελευταία πρόταση των θεσμών, την οποία χαρακτήριζε μνημόνιο με σκληρά μέτρα. 

Περίπου στα μεσάνυχτα κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι θα γίνει διάγγελμα του πρωθυπουργού στο οποίο θα ανακοινώσει δημοψήφισμα. Όπερ και εγένετο. 00.36 μετά τα μεσάνυχτα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα είναι εάν πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου. 

Πριν είχε ενημερώσει την Μέρκελ, τον Ολάντ και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το ερώτημα. Οι εταίροι δήλωναν σοκαρισμένοι από την εξέλιξη, ενώ υπήρχε ανησυχία σχετικά με τις τράπεζες. Από πλευράς ΔΝΤ δεν έγινε σχόλιο.

Bank Run και ένα οργισμένο Eurogroup.Επικρατεί πανικός. Ουρές έχουν σχηματισθεί στα ATM και στα πρατήρια βενζίνης ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, το Σάββατο συνεδρίασε το Eurogroup σε μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να μην παραμένει ως το τέλος. Ο Σόιμπλε ζητά επιβολή capital control. 

Το Eurogroup αποφάσισε να μην παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά το βράδυ της 30ης Ιουνίου, οπότε και έληγε, και ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε αιτηθεί δύο φορές να δοθεί σύντομη παράταση ώστε να γίνει ομαλά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν ήταν κοινό (η Ελλάδα εξέφρασε τη διαφωνία της) και τα υπόλοιπα μέλη συνεδρίασαν για δεύτερη φορά, χωρίς τον Βαρουφάκη.

Capital Control.Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου, η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς το πρόγραμμα στήριξης τυπικά λήγει την Τρίτη. O Μάριο Ντράγκι διστάζει να λάβει μια τέτοια κατεξοχήν πολιτική απόφαση. Αποφασίζει ωστόσο να μην αυξήσει το ποσό της ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. 

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, συνεδρίασε το ίδιο απόγευμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Αργά τη νύχτα της Κυριακής το υπουργικό συμβούλιο αποδέχτηκε την εισήγηση και τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδόθηκε ΠΝΠ με την οποία η περίοδος από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου κηρύχθηκε τραπεζική αργία και τέθηκε ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ τα 60 ευρώ.

Αντιδράσεις Γιούνκερ.Ο Γιούνκερ, δηλώνει ότι «στο δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν θα παραμείνουν στο Ευρώ ή θα επιστρέψουν στην δραχμή». Κατακρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν αποφάσισε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα υπό ομαλότερες συνθήκες πριν τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που έληγε η παράταση του προγράμματος. 

Εγείρει επίσης ενστάσεις γιατί ζητά τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την πρόταση της 25ης Ιουνίου, αντί της πιο πρόσφατης της 26ης Ιουνίου, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά πως δεν ενημερώθηκε ποτέ για την πρόταση, υποστηρίζοντας πως σε γνώση της υπήρχε μόνο η πρόταση που της είχε τεθεί στις 25 Ιουνίου και είχε τεθεί ως τελεσίγραφο από τον Ντάισελμπλουμ.

Η δόση του ΔΝΤ που δεν πληρώθηκε.Λίγες ώρες πριν την εκπνοή του προγράμματος, η Ελλάδα αιτείται με επιστολή ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 29,1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν από τον ESM και θα κάλυπτε τα χρέη της Ελλάδας που έληγαν ως το 2017, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας προς τον EFSF και την παράταση του ισχύοντος προγράμματος για να μη κηρυχθεί η Ελλάδα σε κατάσταση χρεωκοπίας. 

Το αίτημα του Τσίπρα απορρίφθηκε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την ίδια ημέρα. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης έληγε μια πληρωμή 1,5 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που δεν καταβλήθηκε.

Ο διχασμός και οι απειλές.Ακολουθεί μια εξαιρετικά διχαστική περίοδος για την ελληνική κοινωνία. Εν μέσω capital controls, η σύγκρουση του «όχι» και του «ναι» είναι τεράστια. Η ΝΔ υποστήριξε ότι το ερώτημα ουσιαστικά είναι «Ναι» ή «Όχι» στο Ευρώ θέση που ανέπτυξαν και Ευρωπαίοι. Ομοίως το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ του «Ναι» και αποδοχή της συμφωνίας. 

Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό. Η Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι πρώτα θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα (που οι δημοσκοπήσεις σε εκείνη την φάση έδιναν προβάδισμα στο «ναι») και μετά θα γίνει η όποια συζήτηση για το πρόγραμμα. Διαδηλώσεις υπέρ του ναι και του όχι διεξάγονται σχεδόν καθημερινά. Οι φωνές για κίνδυνο Grexit και κούρεμα καταθέσεων είναι καθημερινές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του ξεκαθαρίζει ότι το δημοψήφισμα δεν είναι ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά δύναμη στην διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας, μπροστά στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία Συντάγματος ζήτησε από τους πολίτες να πουν ένα «μεγάλο και περήφανο “όχι” στα τελεσίγραφα».

Το 61,31%.Διεξάγεται το πρώτο δημοψήφισμα στην Ελλάδα μετά το 1974. Η Ελλάδα ψηφίζει «όχι» σε ποσοστό 61,31%, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά. Η συμμετοχή έφτασε το 62,50%. Η Ευρώπη παγώνει. Ο Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας». Το ίδιο βράδυ παραιτείται ο Αντώνης Σαμαράς από την προεδρία της ΝΔ.

Παραίτηση Βαρουφάκη.Εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Γιάνης Βαρουφάκης και αντικαθίσταται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκαλείται συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες προειδοποιούν για σκληρή στάση των δανειστών παρά το αποτέλεσμα.

Το πιο κάθετο τελεσίγραφο: Μνημόνιο ή Grexit έως την Κυριακή.Πραγματοποιείται Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής. Η ΕΕ στέλνει τελεσίγραφο: Μνημόνιο με συμφωνία γέφυρα ή παράλληλο νόμισμα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών προσήλθε στο Eurogroup χωρίς ολοκληρωμένη γραπτή πρόταση. Είχε προειδοποιηθεί να μην παρουσιάσει κάποια «καλλωπισμένη» εκδοχή του σχεδίου Γιουνκέρ, γιατί δεν θα γινόταν δεκτή. Σκληρή ήταν και η Σύνοδος για τον Τσίπρα. 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έθεσε ευθέως προθεσμία για σύναψη συμφωνίας ή Grexit ως την Κυριακή. Ο Γιουνκέρ μίλησε δημοσίως για «λεπτομερές σχέδιο» της Κομισιόν για τη διαχείριση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αργότερα έγινε γνωστό το σχέδιο Σόιμπλε.

Αίτημα για πρόγραμμα από τον ESΜ.Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει επιστολή αιτούμενος υπαγωγή της Ελλάδας σε τριετές πρόγραμμα του ESM. Βάσει των προθεσμιών που τέθηκαν στη Σύνοδο της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον Χουλιαράκη και την υπόλοιπη ελληνική ομάδα, και με τη συνδρομή αξιωματούχων της Γαλλίας και της Κομισιόν, προετοίμασαν την ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στους «θεσμούς» και κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης. Η τραπεζική αργία παρατείνεται έως τις 13 Ιουλίου.

Ραντεβού στη Βουλή.Η κυβέρνηση παραδίδει το κείμενο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στους θεσμούς και στη Βουλή. «Το "όχι" του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό "ναι" σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια» διαμηνύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια.Το φως της δημοσιότητας βλέπει έγγραφο του Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια, λαμβάνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για να διαχειριστεί την κατάσταση. Οι αντιδράσεις πολλές. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει προτείνει δύο επιλογές: 

Η μία είναι η βελτίωση των υπαρχουσών προτάσεων, και η διάθεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ προς πώληση για την αποπληρωμή χρεών. Η άλλη είναι το «time out»: η Ελλάδα βγαίνει από τη νομισματική ένωση για πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε και θα λάβει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια με στόχο την ανάπτυξη. Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα ενός προσωρινού Grexit, συζητήθηκε- πάντα ως ιδέα- και εγκρίθηκε και από την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Σύνοδος που μπαίνει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Ευρώπης.Η Ευρώπη κρίνει και κρίνεται. 17 ώρες διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω του ESM. Διαδοχικές συναντήσεις με το Grexit και εξευτελιστικούς όρους για την Ελλάδα στο τραπέζι. 

Η μαραθώνια Σύνοδος λαμβάνει διαστάσεις πέραν της ελληνικής κρίσης με την Γερμανία και την Μέρκελ να δέχεται σκληρή κριτική από πολλά μέτωπα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τα διεθνή μέσα μιλούν για εικονικό πνιγμό της Ελλάδας. 

Δεύτερο πιο δημοφιλές hashtag παγκοσμίως την ώρα της διαπραγμάτευσης γίνεται το #ThisIsACoup. Λίγες ημέρες μετά ο Τούσκ σε συνέντευξη του περιγράφει πως η Ευρώπη βρέθηκε κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισ. ευρώ.

Από το μέτωπο των Βρυξελλών στα χαρακώματα των συνιστωσών.Στη Βουλή κατατίθεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα σε δύο άρθρα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Ιουλίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και τη χρηματοδοτική γέφυρα. Ο Λαφαζάνης ζητά από τον πρωθυπουργό, έστω και στο και πέντε, να πάρει πίσω τη συμφωνία. Οι αντιδράσεις φουντώνουν εσωκομματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι από τη Βουλή με απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ.Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου εγκρίνεται από τη Βουλή η συμφωνία με 39 σοβαρές απώλειες στο ΣΥΡΙΖΑ. Την επομένη ανακοινώνεται ανασχηματισμός με αντικατάσταση των Υπουργών που απέρριψαν την συμφωνία.

Δάνειο γέφυρα.Εγκρίνεται το δάνειο «γέφυρα» για την Ελλάδα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ. Τα 5,5 πάνε στην πληρωμή των δόσεων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ακολουθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του τελικού Μνημονίου. Οι διαπραγματεύσεις και η συγγραφή των κειμένων της συμφωνίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 15 Αυγούστου.

Ανοίγουν οι τράπεζες.Μετά από τρεις εβδομάδες ανοίγουν οι τράπεζες. Τα capital controls συνεχίζουν να ισχύουν και το όριο αναλήψεων παραμένουν τα 60 ευρώ.

Το 2ο πακέτο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.Με 230 θετικές ψήφους υιοθετήθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όχι» ψήφισαν 63 βουλευτές (31 εκ των οποίων από τον ΣΥΡΙΖΑ) και παρόντες δήλωσαν πέντε.

Κλείνει η συμφωνία.Η Τρόικα + 1 επιστρέφει στην Ελλάδα και μετά από διαπραγματεύσεις ημερών η συμφωνία κλείνει στις 11 Αυγούστου. Άμεσα αποστέλλεται στη Βουλή προς ψήφιση. Δεν έχουν λείψει γερμανικές προσπάθειες να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαβουλεύσεις και να γίνει μόνο μια «συμφωνία-γέφυρα».

Το Ναι στη συμφωνία και η δεδηλωμένη.Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου, η Βουλή λέει ναι στην συμφωνία. Με πολύ σημαντικές απώλειες ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε από όλη αυτή τη διαδικασία όχι απλά λαβωμένος αλλά διασπασμένος. 

Μόνο 118 βουλευτές του είπαν «ναι», ανοίγοντας τον δρόμο για τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν. Συνολικά «ναι» ψήφισαν 222 βουλευτές (με εκείνους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού), «όχι» 64, ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Την ίδια ημέρα εγκρίνεται από το Eurogroup η πρώτη δόση των 26 δισ. από το δάνειο των 86 δισ.ευρώ. «Αγκάθι» παραμένει το χρέος και στάση αναμονής από το ΔΝΤ.

Μπαίνουν οι τελευταίες υπογραφές για το δάνειο από τον ESM.«Ναι» στο νέο ελληνικό δάνειο λέει ο ESM. To τριετές δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ. Τη επόμενη ημέρα γίνεται η πρώτη εκταμίευση, ύψους 13 δισ. ευρώ. 

Από αυτά, περίπου 12 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα). Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο ελληνικό δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, στις τράπεζες θα πάνε 25 δισ. ευρώ.

Διάγγελμα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές.Στις κάλπες οδεύει ξανά η χώρα μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί ο ίδιος και η 7 μηνών κυβέρνησή του. Σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς «η λαϊκή εντολή εξάντλησε τα όρια της». Η αντίδραση των Βρυξελλών είναι υποστηρικτική και ερμηνεύεται ως ένας τρόπος να διευρυνθεί η στήριξη στο πρόγραμμα του ESM.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: