11 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη που έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η ημερομηνία για την έναρξη της δίκης θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα και όπως ειπώθηκε θα γίνει είτε νωρίς το φθινόπωρο του 2015, είτε νωρίς την άνοιξη του 2016.

«Τι νομίζει ο κ. Σόιμπλε; Ότι η Ελλάδα είναι μπανανία ή προτεκτοράτο; Επειδή τον έμαθαν έτσι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος;» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, απαντώντας στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος προχώρησε σε ανοίκεια επίθεση κατά του Γιάννη Βαρουφάκη. Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, με την οποία ζητούν να μάθουν με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να εισπράξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, που χρωστάνε στην Εθνική Τράπεζα και στην πρώην Αγροτική η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Καταγγελία ότι οι αναλογιστικές μελέτες των ταμείων στις οποίες βασίστηκαν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων επί μνημονίων ήταν νοθευμένες έκανε στην εκπομπή Mega ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεθοδευμένη παράλειψη». Νεκρή βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ηλικιωμένη γυναίκα στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης, ύστερα από φωτιά που ξέσπασε σε υπόγειο διαμέρισμα, όπου διέμενε. Οι πυροσβέστες εντόπισαν νεκρή τη γυναίκα κοντά στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας και εκτιμάται ότι κατέληξε από τις αναθυμιάσεις.

Κόσμος: Ο Τσετσένος που έχει συλληφθεί για το φόνο του Νεμτσόφ και παραδέχτηκε την εμπλοκή του «φαίνεται να ομολόγησε υπό πίεση», σύμφωνα με τα όσα λέει μέλος της ρωσικής επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που επισκέφθηκε τον κρατούμενο. Ο ερευνητής υποστηρίζει πως στο σώμα του υπόπτου, του Ζαούρ Νταντάγεφ, υπήρχαν σημάδια βασανισμού και ότι ο ίδιος του είπε πως ομολόγησε μόνο ώστε να απελευθερωθεί φίλος του που είχε επίσης τεθεί υπό κράτηση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ζήτησε από το Κοινοβούλιο να του δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες για να αντιμετωπιστεί η «διπλωματική επίθεση» από τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις σε αξιωματούχους της κρίνοντάς την «απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Η αντιπολίτευση στο Καράκας αντιδρά έντονα, καταλογίζοντας στον Μαδούρο απόπειρα να αποκτήσει περισσότερη εξουσία με πρόσχημα τις κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Σε νομικό κενό βρίσκεται, για λίγες ώρες ακόμη όπως όλα δείχνουν, η έκσταση, η κεταμίνη και δεκάδες άλλες ψυχότροπες ουσίες στην Ιρλανδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική την νομοθεσία που τις απαγόρευε, και άνοιξε ουσιαστικά αυτόματα το «παράθυρο» της νομιμοποίησης. Οι ιρλανδοί βουλευτές κινήθηκαν άμεσα, ψήφισαν νέο νόμο τη νύχτα ο οποίος και πηγαίνει εσπευσμένα για κύρωση στον πρόεδρο ώστε να τεθεί αυθημερόν σε ισχύ.

«Πρέπει να εξολοθρεύσουμε αυτό το τέρας που ονομάζεται νομισματική ένωση. Μόνο έτσι υπάρχει μια ελπίδα να σωθεί η Ευρώπη»: ο άνθρωπος που διατυπώνει στη γαλλική Monde την άποψη αυτή είναι Γερμανός, ο Βόλφγκανγκ Στρέεκ, κοινωνιολόγος της οικονομίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Η άποψή του έχει δεχθεί έντονη κριτική από τον Γιούργκεν Χάμπερμας και από την επονομαζόμενη «Ομάδα Γκλίνικερ».

Στην ισχυρότερη μέχρι στιγμής κίνηση με φόντο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα, η κυβέρνηση της Κολομβίας προχωρά στην αναστολή των βομβαρδισμών εναντίον στρατοπέδων των FARC για έναν μήνα. Προηγουμένως, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Το πάγωμα των βομβαρδισμών προβλέπεται για έναν μήνα, αλλά η Κολομβία αφήνει ανοικτή την επέκτασή του εάν η πρόοδος συνεχιστεί.

Οικονομία: Στον «αποστειρωτικό» χαρακτήρα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έναντι ενδεχόμενης «μόλυνσης» που θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Από το βήμα συνεδρίου ο Ντράγκι δήλωσε πως η  αγορά κρατικών και άλλων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως προστατεύει της χώρες της ευρωζώνης από μια μετάσταση από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ και θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της για το δανειακό της πρόγραμμα μέχρι... τον Αύγουστο εξέφρασε χθες Τρίτη ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ. Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στο αυστριακό κανάλι ORF ο Βίζερ υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει με ίδια μέσα τις ανάγκες της για τους επόμενους μήνες.

Τη βαρύτητα που έχει η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας περιγράφει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο εστιάζει στο πόσο εξαρτώμενες είναι οι ελληνικές εξαγωγές από την πορεία του ναυτιλιακού κλάδου.

Αθλητισμός: Η ώρα της μεγάλης ρεβάνς  ΑΕΚ-Ολυμπιακού (19:00-OTEsport1) στο ΟΑΚΑ, έφτασε. Με δεδομένο το 1-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η αναμέτρηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η ΑΕΚ έπαιξε «στα ίσα» τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα και διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού. Η «Ένωση» θα έχει στο πλευρό της περισσότερους από 65.000 καθώς όπως ανακοινώθηκε πουλήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια, ενώ παρόντες θα είναι τρεις εισαγγελείς υπό τον φόβο επεισοδίων.

Ιστορική ήταν η Τρίτη για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, παρά την ήττα που γνώρισε η Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» από την Σάλκε με 4-3. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός των «μερένχες», πέτυχε δύο γκολ κι «έπιασε» τον Λιονέλ Μέσι στην κορυφή των σκόρερ για το Champions League. Παράλληλα πέρασε μόνος στην κορυφή των σκόρερ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 78 τέρματα. Ωστόσο δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει τα ρεκόρ λόγω της κάκιστης εμφάνισης της ομάδας του. Η κάμερα μάλιστα τον έπιασε να μονολογεί «Τι ντροπή»!

Πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες αλλά με πολλά... καρδιοχτύπια για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που ηττήθηκε με 4-3 από την εκπληκτική Σάλκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ύστερα από ένα καταπληκτικό παιχνίδι, αλλά η «βασίλισσα» είχε παρακαταθήκη τη νίκη με 2-0 από τον αγώνα στο Γκελζενκίρχεν. Η Πόρτο δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα στο «Ντραγκάο» απέναντι στη Βασιλεία, της οποίας επικράτησε εύκολα 4-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά, σε συνδυασμό με την ισοπαλία (1-1) του πρώτου αγώνα στο «Σεντ Γιάκομπς Παρκ».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: