10 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ασφαλιστικά μέτρα κατά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και του σκηνοθέτη Πάνου Κοκκινόπουλου κατέθεσε η οικογένεια της δασκάλας που είχε αποκεφαλιστεί από τον σύζυγό της στη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2008, για την προγραμματισμένη προβολή της συγκεκριμενής ιστορίας στην τηλεοπτική σειρά «10η Εντολή».

Εγκύκλιο αναφορικά με την παράταση της θητείας των ειδικευομένων γιατρών απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στα νοσοκομεία της χώρας. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι εφεξής, ο ειδικευόμενος θα έχει τη δυνατότητα (ανεξάρτητα αν έχει αποκτήσει τίτλο ειδικότητας, ή αν έχει λήξει η σύμβαση του με το νοσοκομείο) να παρατείνει τη θητεία του εφόσον η οργανική θέση παραμένει κενή.

Σειρά ελλείψεων και παρατυπιών στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, όπως αυτός προχωρούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, διαπίστωσε ο έλεγχος που έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ουρανία Αντωνοπούλου.

Την όρεξη σε κατοίκους και τοπικούς φορείς που εξαρχής αντιδρούσαν στις συνενώσεις των δήμων άνοιξαν οι δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για «χωροταξική αποκλιμάκωση» του Καλλικράτη. Ωστόσο, το υπουργείο διαμηνύει ότι χρειάζεται διεξοδικός διάλογος, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις αλλαγές στα όρια των δήμων.

Αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα καταγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ στον απόηχο του χθεσινού Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Η υπομονή έναντι της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί, σχολιάζει το περιοδικό Spiegel.

Κόσμος:Δεν έχουν τελειωμό οι καταγγελίες για συγκάλυψη γύρω από δίκτυο παιδοφιλίας στο Ουέστμινστερ τη δεκαετία του '80: Δημοσιογράφος υποστηρίζει σήμερα ότι είχε φτάσει στα χέρια του υλικό που έδειχνε πως o υπουργός Εσωτερικών της Θάτσερ Λίον Μπρίταν «έθαψε» σχετικές καταγγελίες και εμπόδισε τη διερεύνησή τους.
Διαδικτυακή ηρωίδα έχει γίνει η Ρίμα Καρακί, παρουσιάστρια σε τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου, που έκοψε στον άερα ιεροδιδάσκαλο που της είπε να «το βουλώσει» και ότι «δεν αρμόζει να μου παίρνεις συνέντευξη, είσαι μία γυναίκα που...».

Το βίντεο είχε διαδοθεί εκτενώς στο αραβόφωνο Διαδίκτυο για την μάλλον ασυνήθιστη κίνηση μίας γυναίκας, και μάλιστα απέναντι σε ιεροδιδάσκαλο. Οργή στην Ουάσινγκτον προκαλεί η ανοικτή επιστολή των Ρεπουμπλικανών για το ζήτημα του Ιράν, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λένε πως ό,τι κι αν κάνει ο νυν πρόεδρος θα βρίσκεται στον αέρα επειδή εκείνοι θα μπορούν να το ανακαλέσουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιδρά με σαρκασμό ενώ ακόμη πιο οργισμένη είναι η απάντηση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που αποτιμά την επιστολή ως «κατώτερη του κύρους του Κογκρέσου». Δικαστήριο της Ακτής Ελεφαντοστού έκρινε ένοχη την Σιμόν Γκμπαγκμπό, πρώην πρώτη κυρία της χώρας, για τον ρόλο της στην κρίση που ξέσπασε μετά τις εκλογές του 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Η Γκμπαγκμπό, που επίσης καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών. Εξιτήριο πήρε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότιο Κορέα Μαρκ Λίπερτ μετά την επίθεση που δέχθηκε με κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, και στην οποία είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο και το χέρι.

Ο Λίπερτ απέφυγε να σχολιάσει τις διαδικασίες γύρω από την ποινική δίωξη που θα ασκηθεί στον δράστη, περιοριζόμενος μόνο στο ότι «αισθάνεται πολύ καλά» και επαναλαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη του στις νοτιοκορεατικές αρχές.

Οικονομία:Μείωση 21% κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο 2015 σε ετήσια βάση. Ανήλθε σε 1,26 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2014. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,4%.

Διατήρηση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία καταδεικνύουν τα στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Φεβρουαρίου 2015, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2014 προκύπτει μείωση 2,2%, έναντι μείωσης 1,1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Υπόμνημα με τις θέσεις των μικρομεσαίων σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ώστε να είναι εξίσου επωφελής τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και τον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα, κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο υπουργείο Εργασίας.

Αθλητισμός:Στον ανακριτή Διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, που χειρίζεται τη δικογραφία με τους 16 κατηγορούμενους παράγοντες του ποδοσφαίρου, κατέθεσε ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο κύκλος των καταθέσεων που λαμβάνει ο ανακριτής για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατάθεση του Αλέξη Κούγια που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Αμέσως μετά, ο ανακριτής θα αρχίσει να καλεί σε απολογία τους πρώτους κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Φεύγοντας από το ανακριτικό γραφείο, ο κ. Μελισσανίδης δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.Tα τελευταία 5.000 εισιτήρια για τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό διατίθενται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με τους οπαδούς της «Ενωσης» να σχηματίζουν ουρές στο ΟΑΚΑ.

Oι πρώτες ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Champions League θα γίνουν σήμερα, Τρίτη, γνωστές. Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Σάλκε και είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση μετά την νίκη της με 2-0 στην Γερμανία. Από την άλλη η Πόρτο υποδεχόμενη την Βασιλεία θα επιδιώξει να διαφυλάξει τα κεκτημένα από το 1-1 στην Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: