07 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη Ι», στην Αγιά Χανίων, βρίσκεται από το πρωί ο καταδικασμένος για υποθέσεις τρομοκρατίας και συμμετοχή στην «17 Νοέμβρη», Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος κρατείτο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι οι επαναπροσλήψεις στην ΕΡΤ να μην συνυπολογιστούν στις 15.000 προβλεπόμενες προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2015, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σταθεροποιήθηκε, αλλά παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της 17χρονης μαθήτριας, η οποία έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο ξενοδοχείου της Ρώμης. Οι έρευνες για τις συνθήκες του ατυχήματος συνεχίζονται από τις Αρχές υπό άκρα μυστικότητα. Δίπλα της βρίσκονται συνεχώς οι γονείς της. Ισχυρή, αλλά μειωμένη, εμφανίζεται η στήριξη των πολιτών στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με έρευνα της Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών. Παράλληλα, καταγράφεται ικανοποίηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και αποδοχή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ανοιχτούς λογαριασμούς που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κλείσουν ούτε στην κυριακάτικη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, άφησε το πολύωρο μπρα ντε φερ στην KO της ΝΔ. Εν όψει της συνεδρίασης της Κυριακής, οι βουλευτές προεξοφλούν επανάληψη του σκηνικού: αιχμές και έμμεσες βολές και παράταση της διελκυστίνδας περί εθνικής συνδιάσκεψης ή έκτακτου συνεδρίου.

Κόσμος: Μισός αιώνας έχει περάσει από τη «Ματωμένη Κυριακή» της Αλαμπάμα, όταν περίπου 600 διαδηλωτές που ζητούσαν ίσα δικαιώματα για την αφροαμερικανική κοινότητα δέχθηκαν επίθεση στην γέφυρα Edmund Pettus στην πόλη Σέλμα. Πενήντα χρόνια μετά, η αφροαμερικανική κοινότητα θυμάται αυτή την επέτειο με υπερηφάνεια (για τα όσα κατάφερε), αλλά και με απογοήτευση (για τα προβλήματα που παραμένουν). Φωτογραφίες από την πορεία και τα γεγονότα στη Σέλμα

Τρεις Ευρωπαίοι, μεταξύ αυτών ένας Γάλλος και ένας Βέλγος, καθώς και δύο πολίτες του Μάλι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε επίθεση που σημειώθηκε σε νυχτερινό κέντρο στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο. Αστυνομικός στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο έφηβο Αφροαμερικανό. Μετά τη δολοφονία του νεαρού, δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον τόπο του συμβάντος, σύμφωνα με την αστυνομία και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Έρικ Χόλντερ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «ξηλώσει» την αστυνομία του Φέργκιουσον δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας καταδικαστικής έκθεσης για ρατσισμό και για τις συστηματικές διακρίσεις εναντίον των μαύρων. Η κυβέρνηση της Δανίας βλέπει με θετικό μάτι την ιδέα να ενωθεί το δανέζικο νησί Ζέελαντ με την σουηδική επαρχία Σκόνε και την πόλη Μάλμε, σε μια γεωγραφική περιοχή που θα ονομάζεται Ευρύτερη Κοπεγχάγη ή Όρεσουντ. Οι λόγοι οικονομικοί...

Οικονομία: Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Λικ Κοέν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός «θα κατανοήσει σύντομα ότι εξαπατήθηκε με ψευδείς υποσχέσεις».

Στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου, το σχέδιο «Αράχνη» είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση. Το ευέλικτο ελεγκτικό σχήμα, το οποίο σχεδιάζεται, θα επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στην έκδοση αποδείξεων. Στη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού συνέρρευσαν χιλιάδες: άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές ή ακόμα και τουρίστες.

«Προβλέπουμε ότι σύντομα ο κ. Βαρουφάκης θα πάρει και πάλι απάντηση από την κ. Κωνσταντοπούλου για το κρέας που βαφτίζεται σε ψάρι», δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης σχολιάζοντας «τη διαρροή της επιστολής Βαρουφάκη».

Αθλητισμός: Τριήμερο κυπέλλου στην Αγγλία, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ματς της Δευτέρας, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται την Αρσεναλ. Αυτός είναι ο σημαντικότερος από τους τέσσερις προημιτελικούς, με τις δύο ομάδες να στοχεύουν στον μοναδικό τίτλο που μπορούν ρεαλιστικά να διεκδικήσουν.

Παιχνίδι που μπορεί να αλλάξει (εκ νέου) τα δεδομένα στην μάχη του τίτλου στο ισπανικό πρωτάθλημα διεξάγεται το απόγευμα του Σαββάτου στο νέο «Σαν Μαμές», όπου η Αθλέτικ Μπιλμπάο φιλοξενεί στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Ιταλία, η Ρόμα δοκιμάζεται στην έδρα της Κιέβο, που ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει τη σωτηρία της, ενώ αντίθετα η Γιουβέντους φιλοξενεί στο Τορίνο την αδιάφορη Σασουόλο στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής.

Η Λαμία ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι του Βορείου Ομίλου ανάμεσα στη Λαμία και στη Ζάκυνθο καθώς επικράτησε με 2-1 στο ματς που άνοιξε την αυλαία στην 21η αγωνιστική της Football League. Η ΑΕΚ θέλει να προσθέσει μια ακόμη νίκη στο ενεργητικό της το Σάββατο, όταν θα υποδεχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο την Ερμιονίδα. Σημαντικό παιχνίδι θα γίνει και στον Ταύρο με την Καλλιθέα να φιλοξενεί την Παναχαϊκή.

Το ντέρμπι της Κυριακής (19:30) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής, με την οποία επαναρχίζει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, αλλά σε άδεια γήπεδα. Η δράση, όμως, ξεκινάει το Σάββατο, όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενείται (19:30) από τον αήττητο στην Κομοτηνή Πανθρακικό. Η πρώτη σέντρα θα γίνει στη Βέροια, όπου η ομώμυνη ομάδα υποδέχεται (15:00) τον Εργοτέλη, ενώ στις 17:15 θα γίνει ένα σπουδαίο και εξαιρετικά αμφίρροπο ματς ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: