16 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τη διαγραφή προσβλητικών αναρτήσεων και σχολίων για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο ζήτησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.  

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εργασίες για την απομάκρυνση του γκράφιτι που δίχασε τη κοινή γνώμη στους εξωτερικούς τοίχους του ΕΜΠ. Τέχνη ή βανδαλισμός; Πού ξεκινάει και πού τελειώνει η τέχνη; Ζωγράφοι και street artists απαντούν στα δύο αυτά ερωτήματα. Παγίδα θανάτου έγιναν για έναν 15χρονο οι εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης του ΟΣΕ στο Πολύκαστρο Κιλκίς, την ώρα που έπαιζε με συνομήλικο φίλο του. Το νεαρό αγόρι υπέστη ηλεκτροπληξία, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα.

Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δεύτερη μεγάλη υπόθεση που αποκαλύφθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης επί των ημερών του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αυτή της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής», όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. Διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις στην Bild, όπου τάχθηκε υπέρ της συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί» έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

Κόσμος: Η Μόσχα, με εντολή του ρώσου προέδρου, έθεσε σε επιφυλακή τον Βόρειο Στόλο και τις μονάδες αλεξιπτωτιστών στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στην Αρκτική. Στις στρατιωτικές ασκήσεις θα συμμετάσχουν περίπου 40.000 στρατιώτες, 41 πολεμικά πλοία και 15 υποβρύχια. «Νέες προκλήσεις και απειλές απαιτούν ενίσχυση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων» λέει ο ρώσος υπουργός Άμυνας. Σε εκτενές κτιριακό συγκρότημα που είχε χτιστεί επί Σαντάμ Χουσεΐν στο Τικρίτ, τη γενέτειρά του, έχουν συγκεντρωθεί οι δυνάμεις των τζιχαντιστών στην πόλη κατά την επιχείρηση του ιρακινού στρατού και ομάδων της σιιτικής πολιτοφυλακής για την ανακατάληψή της.

Στις συγκρούσεις έχει επίσης σχεδόν ισοπεδωθεί ο τάφος του πρώην ιρακινού ηγέτη. Η Βαγδάτη ζητά αεροπορικές ενισχύσεις για να ανακαταλάβει το Τικρίτ «από οποιονδήποτε μπορεί να μας στηρίξει απέναντι στην ISIS». Το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το αίτημα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να του δοθεί προσωρινά άμεση νομοθετική εξουσία μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει πως προσπαθεί να διευρύνει την ισχύ του εν όψει των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του χρόνου. Η ισχύς των έκτακτων προεδρικών εξουσιών θα εκπνεύσει τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί, σε συνέντευξή του που δίνει σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων, πως έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - ως ατύχημα ή ό,τι άλλο - είναι «ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί». Χαρακτηρίζοντας τέτοιο ενδεχόμενο καταστροφή, ο Τουσκ λέει ότι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ιστορίας «αρκετά συνέβησαν κατά λάθος, και μέχρι και ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ηλίθιων τηλεφωνημάτων».

Συνεχίζεται η προσπάθεια των πυροσβεστών στην Χιλή προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η τεράστια πυρκαγιά στο Βαλπαραΐσο. «Η ένταση μειώθηκε τις τελευταίες ώρες, αλλά η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη τεθεί υπό πλήρη έλεγχο» επισήμανε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI).

Οικονομία:Την έντονη δυσφορία των τεχνικών κλιμακίων ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ έχει προκαλέσει η επιλογή της κυβέρνησης για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με τις Αρχές σε χώρους ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τα στελέχη των θεσμών, οι μετακινήσεις από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο δημιουργούν κενά ασφαλείας και εκθέτουν τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων σε κινδύνους, ενώ δεν επιτρέπουν και τη συστηματική και αδιάλειπτη εργασία τους.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ και της σύγχυσης που έχει προκληθεί είναι ότι στελέχη τριών ελληνικών υπουργείων και τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν μπόρεσαν να εκκινήσουν σήμερα Δευτέρα κανονικά τις συζητήσεις τους στο Caravel, καθώς μετά από δίωρη αναμονή τους γνωστοποιήθηκε πως θα πρέπει να μετακινηθούν στο ξενοδοχείο Hilton.

Στα 56,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν το Φεβρουάριο 2015 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 58,9 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου 2014. Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Φεβρουάριο 2015 ανήλθαν σε 1.203 τεμάχια, 46,84% λιγότερες σε σχέση με το 2014, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 4.014, καταγράφοντας μείωση 23,92% εν συγκρίσει με τον Φεβρουάριο 2014.

Αθλητισμός: Παρελθόν για τον ΠΑΟΚ ο Άγγελος Αναστασιάδης. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε το διαζύγιο με τον 62χρονο προπονητή κάνοντας λόγο για αναγκαία αλλαγή. Ο πρόεδρος του «δικεφάλου» Ιάκωβος Αγγελίδης δήλωσε ότι ο Γιώργος Γεωργιάδης θα αναλάβει ως προπονητής ως το τέλος της χρονιάς. Στα 39 παιχνίδια που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε 19 νίκες, 6 ισοπαλίες και 14 ήττες.

H εμβόλιμη 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος την Τετάρτη (18/3) και την Πέμπτη (19/3) πιθανότατα θα διεξαχθεί με την παρουσία κόσμου στις εξέδρας, όπως φαίνεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Τραγικό τέλος είχε 24χρονος φίλαθλος, στο τοπικό ντέρμπι στο πρωτάθλημα της Αργεντινής στο Σαν Λορέντζο μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και της Ουρακάν, καθώς έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 50μ, από την πίσω πλευρά της κερκίδας στο γήπεδο στο Νουέβο Γκασομέτρο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: