12 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ μετά την χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο Mega. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «γραφικές και επικίνδυνες πολιτικές συμπεριφορές» από έναν υπουργό Οικονομικών που «μέσα στο ναρκισσισμό του δεν έχει αίσθηση της ευθύνης του για την βαθιά και μακροπρόθεσμη ζημιά που κάνει στη χώρα».

Υπέκυψε στα τραύματά της η 17χρονη μαθήτρια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η οποία έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Ρώμη, όπου διέμενε στο πλαίσιο της εξαήμερης σχολικής εκδρομής του σχολείου της. Οι γονείς της κοπέλας ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να δωρίσουν τα όργανά της. Εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα των αναλογιστικών μελετών των Ταμείων, στηρίζοντας τις δηλώσεις του Γ.Ρωμανιά και επαναλαμβάνοντας ότι έγιναν εσκεμμένα λάθη, που οδήγησαν στη μείωση συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σε διάβημα προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το Βερολίνο, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αποδοκιμασία των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Γιάννη Βαρουφάκη. 

Το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου σίγουρα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Βερολίνο. Είναι όμως η κατάλληλη χρονική συγκυρία προκειμένου να εισακουστεί;

Κόσμος: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίζεται τις κινήσεις της Μόσχας που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας, λέγοντας πως η «αποφασιστική δράση» της Ρωσίας απέτρεψε σύρραξη ανάλογη της σημερινής στην ανατολική Ουκρανία. O Πούτιν ανέφερε ότι η ρωσική αποφασιστικότητα συνίστατο στο να «διασφαλιστεί πως οι πολίτες θα μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα» - η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι στην χερσόνησο θα διεξαχθούν ασκήσεις του ρωσικού πυροβολικού.

Η οριστική αθώωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση της Ρούμπι αποκαθιστά έστω και εν μέρει - την πολιτική του τιμή, και φυσικά δεν θα άφηνε τέτοια ευκαιρία για πανηγυρισμό να πάει χαμένη: Σε μία θριαμβευτική του εμφάνισή του πλαισιωμένος από υποστηρικτές της Forza Italia, εμφανίστηκε ενωτικός και διαμηνύει πως επιστρέφει στη μάχη για να βάλει «τα πράγματα στη θέση τους» - αρχικά, στο κατακερματισμένο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς. Το ιταλικό πολιτικό σκηνικό όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση εξίσου ρόδινο για τον πρώην Καβαλιέρε. 

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια εμπορικού κέντρου της πόλης Καζάν, το οποίο κάηκε σε πυρκαγιά που είχε εκδηλώθηκε την προηγούμενη ημέρα. Στην πυρκαγιά έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άτομα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι: Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από αστυνομικό τμήμα. 

Οι δύο τραυματίες έχουν τις αισθήσεις τους. Το κλίμα στην πόλη είναι βαρύ παρά την ανακοίνωση του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας πως θα παραιτηθεί υπό το βάρος της έκθεσης-κόλαφο που καταλογίζει κουλτούρα ρατσιστικής συμπεριφοράς στο Σώμα. Χιλιάδες νεκροί, μία χώρα σε ερείπια, εκατομμύρια εκτοπισμένοι εντός και - κυρίως- εκτός, μία ηγεσία που έχει απομονωθεί σχεδόν πλήρως από το εξωτερικό ενώ κομμάτια της επικράτειας έχουν γίνει μαύρη τρύπα ενός μεσαιωνικού και αιμοδιψούς «χαλιφάτου»: 

Η συριακή τραγωδία, που συμπληρώνει τέσσερα χρόνια, παραμένει ένα χαοτικό αδιέξοδο που φαίνεται από κάθε πλευρά. Ακόμη και από το Διάστημα, από όπου φαίνεται πως η Συρία έχει πέσει μεταφορικά και κυριολεκτικά στο σκοτάδι.

Οικονομία: Την άποψη πως τα τελευταία πέντε έτη έχουν εφαρμοστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα τόσο σε σχέση με τις κύριες όσο και με τις επικουρικές συντάξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο.

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές. Η επιστροφή των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα επιδρά υποστηρικτικά στην επενδυτική ψυχολογία. Μικρή μείωση σημειώνουν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Αθλητισμός: Με τις πρώτες αναμετρήσεις για την «φάση των 16» συνεχίζεται το Europa League. Χαρακτηριστικό των οκτώ αναμετρήσεων, είναι πως σε καμμία απ΄αυτές δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την πρόκριση, ενώ ασφαλώς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο «ιταλικός εμφύλιος» ανάμεσα στην Φιορεντίνα και την Ρόμα, αλλά και η ισπανική «μονομαχία» της Βιγιαρεάλ με την Σεβίλη.

Ασχημα τα νέα για τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος τραυματίστηκε στο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ για τα προημιτελικά του κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ. Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου αποχώρησε τραυματίας ο αρχηγός της ομάδας του Πειραιά και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σοβαρή ζημιά. 

Τα επεισόδια και η διακοπή του αγώνα στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, τα όσα είπε ο πρόεδρος της «Ένωσης», Δημήτρης Μελισσανίδης, η συνέχιση του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ χωρίς φιλάθλους αλλά και η προκλητική συμπεριφορά του Βίτορ Περέιρα φυσικά και δεν έμειναν ασχολίαστα από τον διεθνή  Τύπο, με χαρακτηριστικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας GazzettadelloSport να κάνει λόγο για μη ειρήνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: