21 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να βρίσκονται στην κρισιμότερη ώς τώρα καμπή, ο Π.Λαφαζάνης δηλώνει στα «Νέα Σαββατοκύριακο» πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των Μνημονίων και της κηδεμονίας από την τρόικα. Δεν είναι στις επιλογές μας οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες, σημειώνει.

Η Ελλάδα πήρε μία μικρή ανάσα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής για τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης της χώρας, γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας, πάντως, ότι η Ελλάδα χρειάστηκε να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην Ευρώπη.

Σε συμφωνία που δίνει τετράμηνη - κι όχι εξάμηνη - ανάσα στην ελληνική πλευρά κατέληξε το χθεσινοβραδινό Eurogroup, του οποίου προηγήθηκαν πολύ σκληρές και εντατικές διαπραγματεύσεις διάρκειας τριών ωρών, στη διάρκεια των οποίων δόθηκε και η συμβιβαστική λύση. Τι κερδίζουμε, σε τι δεσμευόμαστε.

«Η χώρα βαδίζει πλέον σε νέα κατεύθυνση. Αυτό που δεν έγινε εδώ και πέντε χρόνια το έκανε η νέα ελληνική κυβέρνηση: διαπραγμάτευση με σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δηλώσεις του με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του Eurogroup. Ο κ. Σακελλαρίδης καλεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προσαρμοστούν «άμεσα» στη νέα πραγματικότητα, λέγοντας ότι είναι κατανοητό «ότι θα χρειαστούν καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα».

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, σημειώνοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά, όπως είπε, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.

Κόσμος: Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στον ύψους 79 ορόφων Torch Tower στο Ντουμπάι, έναν από τους υψηλότερους ουρανοξύστες με διαμερίσματα στον κόσμο. Η πυρκαγιά έσβησε λίγες ώρες αργότερα. Εκατοντάδες άτομα απομακρύνθηκαν από το κτίριο, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Οι αρχές της Βρετανίας έχουν αποδυθεί εδώ και λίγα 24ωρα σε ένα ανελέητο κυνήγι, προκειμένου να εντοπίσουν τις τρεις έφηβες μαθήτριες -δύο βρετανικής και μια συριακής καταγωγής- οι οποίες πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να μεταβούν στη Συρία και να πολεμήσουν στο πλευρό της ISIS.

«Για όσο το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, προσθέτοντας: «Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν μία δυσκολία να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».

Στο εδώλιο θα καθήσει ο αντιπροέδρος της Αργεντινής, Αμάδο Μπουδού για τη λεγόμενη «υπόθεση Ciccone», που αφορά έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς-εκτυπωτικούς οίκους της χώρας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Οίκος γλίτωσε τη χρεοκοπία το 2010, χάρη στην παρέμβαση του Μπουδού: μεσολάβησε ώστε η επιχείρηση να περάσει στα χέρια ενός προσώπου, που ουσιαστικά λειτουργούσε ως «αχυράνθρωπος» για τον ίδιο.

Σε αποτυχία κατέληξε η επιχείρηση των συριακών ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού να αποκόψουν τον ανεφοδιασμό των ανταρτών στο Χαλέπι, αφού οι τελευταίοι κατάφεραν να απωθήσουν τον στρατό από τον δρόμο που συνδέει την Τουρκία με τις συνοικίες που έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Εκτός συζήτησης οι περιορισμοί κεφαλαίων.

Με μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τετράμηνη παράταση που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup. Το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ επιστρέφεται στο EFSF αλλά «παραμένει διαθέσιμο». Όλο το έγγραφο της κοινής ανακοίνωσης.

Για αλλαγή σελίδας «ως Ελλάδα και ως Ευρώπη» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά το πέρας του Eurogroup. «Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» τόνισε, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτράπηκαν υφεσιακά μέτρα και ένα αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα, υπογράμμισε.

Αθλητισμός: Μπορεί το κυριακάτικο ντέρμπι των «αιωνίων» να κλέβει την παράσταση στην 25η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, ωστόσο το Σάββατο διεξάγονται ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις για τα πλέι οφ και φυσικά τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. To σημερινό πρόγραμμα: Παναιτωλικός-Πανθρακικός (15:00), Καλλονή-ΠΑΣ Γιάννινα (17:15), Βέροια-ΠΑΟΚ (19:30). Τον πιο σημαντικό αγώνα της μέσα στο 2015 δίνει την Κυριακή η Λίβερπουλ, στην έδρα της Σαουθάμπτον, στο πιο σημαντικό ματς της Premier League. Στην Ισπανία, η αυλαία άνοιξε με το Χετάφε - Εσπανιόλ (2-1) ενώ δεν υπάρχει κάποιο ντέρμπι στα ματς του Σαββατοκύριακου.

Στην Ιταλία, Γιουβέντους αύξησε στους 10 τους βαθμούς διαφοράς από την Ρόμα αφού νίκησε με 2-1 την Αταλάντα, ενώ οι Ρωμαίοι δοκιμάζονται στην έδρα της Βερόνα. Στη Γερμανία, η Ντόρτμουντ έκανε ακόμα ένα μεγάλο βήμα παραμονής, αφού νίκησε στην έδρα της Στουτγάρδης με 3-2. Τέλος στη Γαλλία, η αγωνιστική άρχισε με νίκη της Μονακό στην έδρα της Νις με 1-0.

Με ένα πρόβλημα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τον αγώνα της Βέροιας με την τοπική ομάδα. Αυτό ακούει στο όνομα Αλέξανδρος Τζιόλης, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο τέλος της προπόνησης στους προσαγωγούς. Πάντως, συμπεριελήφθη στην αποστολή της ομάδας του, αλλά η συμμετοχή του στον αγώνα θα αποφασισθεί την τελευταία στιγμή. Εκτός αποστολής έμεινε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης λόγω του γνωστού προβλήματος στο πρώτο μετατάρσιο του ποδιού.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: