08 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν, θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των επαφών του εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνάντηση θα γίνει στη Βιέννη, στις 11:00 τοπική ώρα (12:00, ώρα Ελλάδος) και πραγματοποιείται κατόπιν προσκλήσεως του καγκελαρίου. Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, με χιόνια στα ορεινά, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και βροχές σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Τις επόμενες ώρες το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται από τη Δευτέρα και στην Αττική. Την «προσωπική» του άποψη ότι χρειάζεται «μία συνολική επανεκκίνηση, ένα restart του πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί να δώσει μία απλή αναθεώρηση, αλλά μόνο ένα νέο Σύνταγμα» εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα, τηρώντας τις δεσμεύσεις, καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες θα το πράξει και η άλλη» δηλώνει στην εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζοντας ότι ο Αλ.Τσίπρας «πρέπει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, και να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού».

«Θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση όχι κατάργηση των ΜΑΤ.Θα ονομαστούν αλλιώς, αλλά Μονάδες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα υπάρχουν» δηλώνει στην καθημερινής της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Κόσμος:Θα ήταν μία δευτερεύουσας σημασίας εκλογική μάχη στη Γαλλία, εάν δεν συνόψιζε όλα τα προβλήματα στη γαλλική πολιτική σκηνή: Οι ψηφοφόροι της Ντούμπς καλούνται στο δεύτερο γύρο για να επιλέξουν μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Εθνικού Μετώπου για την κενή έδρα της περιφέρειας στην Εθνοσυνέλευση. Η μονομαχία δεν είναι μόνο το πρώτο τεστ στην κάλπη μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, αλλά έδειξε και τα ρήγματα στο UMP του Σαρκοζί για την στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η ηττημένη κεντροδεξιά. Ένα σκηνικό στο οποίο κανένα κόμμα στη Μαδρίτη δεν θα μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, με το Podemos να βρίσκεται στην κορυφή, δείχνει νέα ισπανική δημοσκόπηση. 

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται δεύτερο και το σοσιαλιστικό PSOE, στη δίνη των εσωτερικών διαφορών, στην τρίτη θέση ενώ το καταλανικής καταγωγής κόμμα «Πολίτες» εμφανίζεται να εγκαθιδρύεται στην τέταρτη θέση. Oι έρευνες προδιαγράφουν ριζικά νέους κανόνες στην πολιτική σκηνή της Μαδρίτης με τις εκλογές στο τέλος του χρόνου. Αλληλοκατηγορίες και αίσθημα απέλπιδας προσπάθειας για σύγκλιση: Το φετινό Συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο δεν έδωσε παρά ελάχιστες ελπίδες για υπέρβαση στην ουκρανική κρίση, με τις ομιλίες να σχηματίζουν εικόνα που θα ταίριαζε ίσως περισσότερο στις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου.

Ούτε το Βερολίνο, που μαζί με το Παρίσι πήρε πρωτοβουλία για νέα συμφωνία στη βάση του Μινσκ, δεν κρύβει την αβεβαιότητά του για την έκβαση της προσπάθειας, ενώ Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο θα έχουν νέα τηλεφωνική συνομιλία επί του γαλλογερμανικού σχεδίου. Οι αρχές της Τυνησίας συνέλαβαν 32 ισλαμιστές αντάρτες, μερικοί εκ των οποίων είχαν επιστρέψει από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν «θεαματικές» επιθέσεις.

H σύλληψη των ισλαμιστών ανακοινώθηκε μια μέρα αφότου η κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Χαμπίμπ Εσίντ ανέλαβε τα καθήκοντά της. Απέτυχε η εκστρατεία συντηρητικών φορέων στη Σλοβακία να απαγορευθεί «προληπτικά» μέσω δημοψηφίσματος η θεσμοθέτηση του γάμου και του δικαιώματος υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια: Στην κάλπη που στήθηκε, πήγε να ψηφίσει μόνο το 21,5% του εκλογικού σώματος, καθιστώντας ουσιαστικά το δημοψήφισμα άκυρο.

Οικονομία:Συνέντευξη στην εκπομπή Presa Diretta της RAI 3, η οποία προβάλλεται κάθε Κυριακή, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. «Η κυβέρνηση θα προτείνει ένα New Deal για την Ευρώπη» σημειώνει, ενώ για την Μέρκελ λέει:«Αργά η γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας».

Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος την Τετάρτη, δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως μετέδωσε το Reuters.  Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, ενώ είσοδο-έκπληξη στο ΥΠΟΙΚ πραγματοποίησαν στις 21:00 ο τέως γγ Εσόδων και νυν βουλευτής του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης μαζί με την Αντ.  Λυμπεράκη, επίσης βουλευτή του Ποταμιού.

Την πρόθεση του υπουργείου να ελέγξει σε βάθος όλες τις συμβάσεις διαχερισης αποβλήτων στο σύνολο των λιμανιών της χώρας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.Αφορμή, η αυτόφωρη σύλληψη ατόμου κατόπιν καταγγελίας για απόπειρα δωροδοκίας του προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Αθλητισμός:Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τούμπα όπου στις 19:30 ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό, νωρίτερα διεξάγονται σημαντικά ματς όπως αυτό στη Λεωφόρο (17:15), όπου ο Παναθηναϊκός ψάχνει τη νίκη ώστε να εκμεταλλευτεί όποιο αποτέλεσμα και αν έρθει στη Θεσσαλονίκη και να αναρριχηθεί στη βαθμολογία.

Την ίδια ώρα ο Πλατανιάς υποδέχεται τον Πανθρακικό, ενώ στις 15:00 ο Πανιώνιος φιλοξενεί την Κέρκυρα. Ένα... ηλεκτρισμένο ντέρμπι στη Τούμπα μετρά αντίστροφα. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός παίζουν κυρίως για το πρεστίζ τους με τους γηπεδούχους ωστόσο μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης να ελπίζουν σε περίπτωση νίκης ακόμα και σε θαύμα.

Ο «δικέφαλος του βορρά», με τον Άγγελο Αναστασιάδη να παραμένει στην τεχνική ηγεσία, θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τα διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα, ενώ από την πλευρά οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν χωρίς άγχος με στόχο το θετικό αποτέλεσμα που θα τους διατηρήσει στην κορυφή και με διαφορά ασφαλείας (ήδη στο +8) από τους διώκτες τους.

H Γιουβέντους, επικράτησε εντός έδρας με 3-1 της Μίλαν, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του καμπιονάτο. Η «μεγάλη κυρία» ξέφυγε με 10 βαθμούς από τη δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα, Ρόμα. Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Τέβεζ, Μπονούτσι και Μοράτα. Νίκη με 3-1 πανηγύρισε στην έδρα της Βερόνα, το «Μπεντεγκόντι», η Τορίνο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: