16 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Οκτώ στους δέκα πολίτες (81,5%) αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών». Για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το 81% τάσσεται υπέρ σε αντίθεση με 13,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή. Ποσοστό 5,4% των πολιτών δεν απαντούν.

Τη δική του πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα καταθέσει το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να τονίζει ότι «πρέπει να βρούμε Πρόεδρο εκτός πολιτικού συστήματος». «Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε συνέχεια στο ντουλάπι της πολιτικής για να βρούμε Πρόεδρο Δημοκρατίας» είπε. Ληστές εισέβαλαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο σπίτι του δημάρχου Κηφισιάς. Οι δράστες έδεσαν τον ίδιο, τη σύζυγό του και τον 9χρονο γιο τους και αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή. Ο μικρός κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την Αστυνομία.

Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή των Πετραλώνων, στη διάρκεια καταδίωξης τριών ατόμων που επιχείρησαν ληστεία σε σούπερ μάρκετ. Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό των υπόλοιπων. Οι απαντήσεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που αναμένονται τη Δευτέρα για τις κλήσεις που έκανε ή δέχτηκε λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του, ίσως ρίξουν φως στο θρίλερ της εξαφάνισης του νεαρού φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο 20χρονος εξαφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου.

Κόσμος:Το Ιράν διέψευσε τη Δευτέρα την ύπαρξη επιστολής, την οποία σύμφωνα με την Wall Street Journal απέστειλε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στον Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Κατά την εφημερίδα, η επιστολή ήταν η απάντηση σε αντίστοιχη κίνηση του αμερικανού προέδρου τον Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επανέλαβε ότι η Γαλλία δεν θέλει οι εβραίοι πολίτες της να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ και εξέφρασε τη «λύπη» του για τις δηλώσεις του ισραηλινού ομολόγου του Νετανιάχου που προέτρεψε εκ νέου τους εβραίους της Ευρώπης να εγκατασταθούν στο Ισραήλ.

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, προειδοποίησε την Ινδονησία ότι εάν προχωρήσει με την εκτέλεση δύο θανατοποινιτών Αυστραλών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, θα υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Ο άνδρας που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας έπειτα από τις δύο φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη, εικάζεται ότι ήθελε να μιμηθεί τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, ανέφεραν οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση. Ο φερόμενος ως δράστης -ένας 22χρονος, γεννημένος στη Δανία- ήταν γνωστός στις Αρχές για δραστηριότητες που σχετίζονται με συμμορίες. Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται και άλλα δύο άτομα έχουν συλληφθεί.

Μαχητικά αεροσκάφη της Αιγύπτου έπληξαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης ότι αποκεφάλισε 21 χριστιανούς Κόπτες σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Ο αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι είχε προϊδεάσει για «ανάλογη απάντηση» στις δολοφονίες.

Οικονομία:Με πτώση άνοιξε την Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών εν μέσω μηνυμάτων ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας - πιστωτών. Στα 21,94 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Ιανουάριο 2015 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 41,71 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Ιανουάριο στα 14,9 εκατ. ευρώ, από 32,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, από 8,75 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο.  

Ανάπτυξη 0,6% κατέγραψε στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014 η οικονομία της Ιαπωνίας, εν συγκρίσει με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της χώρας το τέταρτο τρίμηνο 2014 αυξήθηκε κατά 2,2%. Με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα Δευτέρα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Αθλητισμός:Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που μπορεί από σήμερα κιόλας να συγκεντρωθεί στο «αιώνιο» ντέρμπι της Κυριακής ο Ολυμπιακός πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο κρίσιμο ματς που προηγείται για το Europa League. O Βίτορ Περέιρα καταστρώνει τα πλάνα του για το ματς με την Ντνίπρο στην Ουκρανία, έχοντας βέβαια στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και την αναμέτρηση στη Λεωφόρο.

Τα όσα έγιναν στην Κρήτη ανήκουν στον παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, που κρατά τους βαθμούς, την εξαιρετική εμφάνιση του δεύτερου ημιχρόνου και πλέον βλέπει μπροστά του μόνο το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, που θα του δώσει τη δυνατότητα να πλησιάσει τους «ερυθρολεύκους» στη βαθμολογία. Ποια είναι τα πλάνα του Αναστασίου...

Ασταμάτητη η Μπαρτσελόνα, συνέτριψε 5-0 τη Λεβάντε και παραμένει σε απόσταση «αναπνοής» από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μετά από 23 αγωνιστικές στην Primera Division. Χατ-τρικ πέτυχε ο Λιονέλ Μέσι και έφτασε τα 26 γκολ, δύο λιγότερα από τον «άσφαιρο» τις τελευταίες εβδομάδες, Κριστιάνο Ρονάλντο. "Σοκ" για την Ατλέτικο Μαδρίτης που ηττήθηκε 2-0 από τη Θέλτα στο Βίγκο και έχασε την επαφή της με την κορυφή. Στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Primera Division ανέβηκε η Βαλένθια, η οποία στο πλαίσιο της 23ης ημέρας επικράτησε 1-0 της Χετάφε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: