28 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Πολυνομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των εξετάσεων για τον διορισμό εκπαιδευτικών αναμένεται να κατατεθεί εντός Απριλίου στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας.

Οι διορισμοί θα γίνονται βάσει κριτηρίων, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους περίπου 500 επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2008. Στο εσωκομματικό ακροατήριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται από το μεσημέρι του Σαββάτου η συζήτηση και η αγωνία για τις εξελίξεις που δρομολογεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Στις 11:30 θα ξεκινήσει την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τους λογαριασμούς υψίστης μυστικότητας που εμφανίζονται με αριθμούς και κωδικούς αντί για ονόματα καταθετών αποκαλύπτουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Με θέματα τις πολιτικές εξελίξεις, την εκλογή νέου γραμματέα της ΚΕ και Πολιτικής Γραμματείας θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες ξεκινούν στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνονται την Κυριακή στις 19.00.

Ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου και του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Κόσμος:Το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας για μία εβδομάδα υπέγραψε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά το πράσινο φως που άναψε το Κογκρέσο. Προηγήθηκε ψηφοφορία-ήττα για τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με τέσσερις ώς επτά σφαίρες στην πλάτη δολοφονήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο 55χρονος ρώσος πολιτικός Μπαρίς Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας. Ο Νεμτσόφ δέχθηκε τα πυρά πιθανότατα επαγγελματιών δολοφόνων σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μόσχας, τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, δίπλα στο Κρεμλίνο.

Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, τα στελέχη του οποίου είναι αντιμέτωπα με ολοένα και πιο βίαιες καταστάσεις στη Μεσόγειο, ζήτησε και πάλι να της αποδοθεί το καθεστώς της αστυνομίας, ώστε τα μέλη του να αποκτήσουν δικαίωμα να φέρουν όπλο. To ισπανικό κόμμα Podemos δημοσίευσε στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των στελεχών του, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρηματοδοτείται από ξένες κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι ένα εκ των ηγετικών στελεχών του έχει έσοδα τα οποία προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News έδωσε στη δημοσιότητα νέα φωτογραφία του Μοχάμεντ Εμουάζι όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Ο επονομαζόμενος Τζιχάντι Τζον, ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους, εικονίζεται με μουσάκι και καπέλο του μπέιζμπολ, σε ηλικία 26 ετών.

Οικονομία: Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει τον Μάρτιο εκ των προτέρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έξι εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο των δανείων που της χορηγήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί, δήλωσε ο Δ.Στρατούλης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Είπε ακόμη πως το χρέος «δεν θα πληρωθεί στο απόλυτο», απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές, επανέλαβε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα καταργηθεί, δεν απέκλεισε ενοποιήσεις Ταμείων, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η συμφωνία δεν χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του. Ακόμη είπε ότι το αφορόλογητο των 12.000 θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο και δεν απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ στα τσιγάρα, τα ποτά και τα τυχερά παιχνίδια.

Αθλητισμός:Προσωρινή άδεια προκειμένου ν΄αγωνισθεί με τον Λεβαδειακό, έλαβε από την FIFA, ο Αλαν Πουλίδο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανάρτηση του Μεξικανού επιθετικού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ξύπνησα με μια σπουδαία είδηση. Εξασφάλισα προσωρινή άδεια συμμετοχής. Σε ευχαριστώ, Θεέ μου, που μου έδειξες για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλος είσαι».

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με σκοπό να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες μέρες, αλλά και την αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού από τους ποδοσφαιρικούς φορείς θα παραχωρήσει ο Γιάννης Αλαφούζος το Σάββατο στις 12:30΄. Την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά των εννέα βαθμών από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, έχει η Ρόμα, που υποδέχεται την «βέκια σινιόρα» στο «Ολίμπικο» τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: