05 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τέλος στις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» της ΕΛ.ΑΣ. και πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση των συμφωνιών του Δουβλίνου βρίσκονται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, όπως τις παρουσίασε  η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τ.Χριστοδουλοπούλου στο τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ. Συγκέντρωση υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους διοργανώνεται σήμερα, Πέμπτη, στις 18:00 στην πλατεία Συντάγματος. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν χρήστες του Facebook, διαμηνύοντας: «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν υποκύπτουμε. Δεν φοβόμαστε. Δεν κάνουμε πίσω. Νικάμε».

Σήμερα, Πέμπτη, ανοίγει η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, με την ορκωμοσία, στις 11 το πρωί, των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.. Γνωστοί και καταξιωμένοι συγγραφείς, ηθοποιοί και μουσικοί ετοιμάζονται για εξόρμηση το Σάββατο σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» ανά χείρας, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δεκατέσσερις καλλιτέχνες θα φορέσουν το χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο για μία ώρα στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών». Για το άμεσο μέλλον μετατέθηκε η συζήτηση στη ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, περιλαμβάνει την ομιλία μόνο του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική έναντι της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να επισημάνει ότι δεν πρέπει το κόμμα να μπει σε φάση εσωστρέφειας.

Κόσμος:Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν τα συνεργεία την αναζήτηση έντεκα αγνοουμένων μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Transasia Airways που έπεσε σε ποτάμι της Ταϊβαν λίγα λεπτά αφού απογειώθηκε. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 32. Τα μαύρα κουτιά έχουν ανασυρθεί και τα αίτια του δυστυχήματος είναι υπό διερεύνηση.

Με φόντο την απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάσει την πίεση στην Αθήνα, το άμεσο ενδιαφέρον του ξένου Τύπου στρέφεται στη συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο - το οποίο, όπως φροντίζουν να υπενθυμίσουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, παραμένει άτεγκτο διαμηνύοντας με «non paper» πως η τήρηση των δεσμεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της στήριξης.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο καλεί εκ νέου τις χώρες της Δύσης σε υποστήριξη με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ενώ οι μάχες με τους φιλορώσους μαίνονται. Φτάνοντας στην Ευρώπη ωστόσο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιτίθεται μεν σφοδρά στη ρωσική στάση που αποσκοπεί σε υποδαύλιση της κρίσης, αλλά μοιάζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο εξοπλισμού: «Εξαρχής λέγαμε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, και δεν επιδιώκουμε στρατιωτική κλιμάκωση» λέει.

Συνάντηση με κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες θα έχει στις Βρυξέλλες και στο Μόναχο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν θα συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σε μια χρονική περίοδο όπου οι χώρες της Δύσης απειλούν τη Ρωσία με την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων.

Tην αναστολή της συμμετοχής τους στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται να αποφάσισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου. H απόφαση φαίνεται να σχετίζεται με το φρικτό τέλος που βρήκε ο ιορδανός πιλότος, τον οποίο οι τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό.

Οικονομία:Ως «βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ» (roller-coaster) παρομοιάζει ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν (Mohamed A. El-Erian) στο Bloomberg την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στις αγορές λόγω των περίπλοκων και παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της.  

Αθλητισμός: Ο Γιώργος Σαμαράς  θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας καθώς δεν μπόρεσε να αρνηθεί την εξαιρετική πρόταση των 12 εκ. ευρώ για τρία χρόνια. «Καζάνι που βράζει» είναι πλέον ο ΠΑΟΚ, μετά τη νέα ήττα με 3-1, από τον ΟΦΗ που τον απομάκρυνε 8 βαθμούς από την κορυφή και τον προσεχή του αντίπαλο Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Κυριακής.

Το πρωί της Πέμπτης, ομάδα 40 περίπου οπαδών της ομάδας έκανε κατάληψη στα γραφεία της ΠΑΕ και αξιώνει τελεσιγραφικά να γίνει σύσκεψη με την παρουσία του τεχνικού διευθυντή Ζήση Βρύζα, του προπονητή Άγγελου Αναστασιάδη και του προέδρου της ΠΑΕ Ιάκωβου Αγγελίδη για την απόδοση ευθυνών και την αναζήτηση ριζικών λύσεων αλλά και απαντήσεων από αυτούς που είναι οι επικεφαλής της ομάδας.

Με απίθανη ανατροπή στο τελευταίο πεντάλεπτο, η Λίβερπουλ νίκησε 2-1 εκτός έδρας τη Μπόλτον, διέσωσε το γόητρό της και προκρίθηκε στους «16» του κυπέλλου Αγγλίας. Ο βετεράνος πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Εϊντουρ Γκούντγιονσεν είχε δώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους με πέναλτι στο 59΄, όμως ο Στέρλινγκ στο 86΄ και ο Κουτίνιο στο 91’ πέτυχαν τη μεγάλη ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: