15 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Συγκεντρώσεις ενάντια στη λιτότητα και συμπαράστασης υπέρ των ελληνικών θέσεων στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές διοργανώνονται την Κυριακή, μέσω των κοινωνικών δικτύων, στην Αθήνα και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ξεχωριστές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα, Κυριακή, στις Σκουριές εργαζόμενοι στα μεταλλεία που είναι υπέρ της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή και οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης που αντιτίθενται στην κίνηση αυτή. 

«Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος» τονίζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας: «Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας». «Γλυκαίνει» ο καιρός σήμερα Κυριακή με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 - 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια. Στο Αιγαίο βόρειοι άνεμοι 5 πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ. Πιθανότατα την Κυριακή θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον υποψήφιο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επικρατέστερος φαινόταν μέχρι το Σάββατο ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη. 

Κόσμος:Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άγρια δολοφονία νεαρής φοιτήτριας που φέρεται να έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού από οδηγό λεωφορείου. Η αστυνομία ανακάλυψε την απανθρακωμένη σορό της 20χρονης σε κοίτη ποταμού στην επαρχία Μερσίν. Η κοπέλα έφερε μαχαιριές σε όλο της το σώμα και είχε χτυπηθεί στο κεφάλι με σιδερένιο σωλήνα. Για την άγρια δολοφονία της έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες. 

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο «πατέρας» της Nutella και μεγιστάνας της σοκολάτας, Μικέλε Φερέρο. Ο Φερέρο κληρονόμησε από τον ζαχαροπλάστη πατέρα του μία μικρή επιχείρηση και τη συνταγή μίας κρέμας με βάση τα φουντούκια και το κακάο, στην οποία έδωσε το 1964 το όνομα Nutella και επάνω στην οποία έχτισε μία αυτοκρατορία. Ένα άτομο έπεσε νεκρό από αστυνομικά πυρά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Κοπεγχάγη, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας και που άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες. 

Οι Αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για τον δράστη των δύο αιματηρών επιθέσεων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη άλλων υπόπτων. H κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών δείχνει να τηρείται λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της στην ανατολική Ουκρανία, αν και υπάρχουν αναφορές για σποραδικές επιθέσεις σε ορισμένες περιοχές. Ο ουκρανικός στρατός τόνισε ότι η εκεχειρία τηρείται «σε γενικές γραμμές» και ότι οι επιθέσεις των ανταρτών είναι σπάνιες. Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ. 

Επί ποδός βρίσκεται η Δανία και οι γύρω χώρες αναζητώντας τον δράστη της τρομοκρατικής, όπως την χειρίζονται οι αρχές, επίθεσης στην Κοπεγχάγη κατά εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ένας επιβεβαιώμενος νεκρός, τρεις αστυνομικοί τραυματίες. «Δεν εκφοβιζόμαστε» λέει η χώρα, «οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, αλλά θα παλέψουμε για την Δημοκρατία μας» το μήνυμα της πρωθυπουργού. Μηνύματα συμπαράστασης από το εξωτερικό. 

Οικονομία:«Η σθεναρή στάση μας πάνω σε απολύτως λογικές βάσεις οδηγεί, σε τελική ανάλυση, έστω και στο "και 5'", σε μια κοινώς αμοιβαία σύγκλιση» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. 

Η προσπάθεια να επιβληθούν στην Ελλάδα «τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα» αποτελεί «υπέρμετρη επιβάρυνση» για την ελληνική οικονομία, αναφέρει σε νέο του άρθρο στους New York Times ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν. 

Δημόσιος φορέας που θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, θα συσταθεί με νόμο τους προσεχείς μήνες, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. 

Αθλητισμός:Τα παιχνίδια σε Κρήτη και Περιστέρι ξεχωρίζουν στο δεύτερο... πιάτο της 24ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός, στοχεύοντας να πάει με το μείον έξι από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο θα παίξει εκτός έδρας με τον ΟΦΗ, ενώ ο ΠΑΟΚ παίζει στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο και αμφότεροι έχουν στο μυαλό τους μόνο τη νίκη. Ντεμπούτο θα κάνει ο Νίκος Νιόπλιας στον πάγκο των γηπεδούχων. 

Με άνετη νίκη της Παλέρμο με 3-1 επί της φιλοξενούμενης Νάπολι, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης και απώλεσε πολύτιμους βαθμούς, ολοκληρώθηκε το αποψινό πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής στο ιταλικό πρωτάθλημα. Νωρίτερα, η Φιορεντίνα απέδρασε με σπουδαίο «διπλό» (3-1) από την έδρα της Σασουόλο και μείωσε στους 4 βαθμούς τη διαφορά από τη Νάπολι. 

Μετά την Μαρσέιγ, «δώρο» στην Λιόν, έκανε σήμερα και η Παρί Σεν Ζερμέν. Σε αναμέτρηση για την 25η αγωνιστική του Championnat, οι πρωταθλητές παραχώρησαν ισοπαλία 2-2 στην Καέν, δεχόμενοι δύο γκολ στο τελευταίο τρίλεπτο της αναμέτρησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: