03 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Διαδοχικές επαφές με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη είχε τα προηγούμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μπει άμεσα σε εφαρμογή η επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας. Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος δεν αποτελεί «κωλοτούμπα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης την Τρίτη. Όπως σημείωσε, η στρατηγική της κυβέρνησης για «κούρεμα» δεν αλλάζει, καθώς στόχος είναι να καταστεί το χρέος βιώσιμο. «Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι αυτός που ακούστηκε χθες από τον κ. Βαρουφάκη» επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης.

Μία απανθρακωμένη σορός βρέθηκε στο εσωτερικό του Norman Atlantic, ένα μήνα μετά τη ναυτική τραγωδία στην Αδριατική. Το απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε στην καμπίνα φορτηγού στο τέταρτο επίπεδο του πλοίου και μεταφέρθηκε στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο του Μπάρι. Πρόκειται για το πρώτο θύμα που βρέθηκε στο εσωτερικό του πλοίου. Οι ΑΝΕΛ θα ψηφίζουν νομοσχέδια ανάλογα με τις αρχές τους δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν συμφωνούν σε κάτι, δεν θα το ψηφίζουν. Εύλογη, χαρακτήρισε, την τοποθέτηση του κ. Καμμένου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα έρθει στη Βουλή κάποιο νομοσχέδιο που να μην μπορεί να ψηφιστεί και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Σε Υγεία, Παιδεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς θα γίνουν 15.000 προσλήψεις, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. «Οι προσλήψεις θα γίνουν όπου υπάρχουν ανάγκες» τόνισε. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει παραλάβει βαθύτατες αδικίες από τους προκατόχους της. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «μέχρι να ανακάμψει η οικονομία δεν μπορεί να βελτιωθεί η μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων».

Κόσμος: Ψηλά στις ιστοσελίδες των γερμανικών ΜΜΕ βρίσκεται η πρόταση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους με δύο τρόπους αντί για κούρεμα. Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα «θέλει να παρακάμψει» τον φορτισμένο όρο «κούρεμα» τονίζουν οι αναφορές. Την ίδια ώρα, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτείνει να βοηθήσει η ΕΕ στον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό ακόμη και με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Έχοντας δεχθεί βέλη κριτικής για «μεροληψία» υπέρ των Παλαιστίνιων, ο καναδός Γουίλιαμ Σαμπάς παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που ερευνά εάν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Γάζα κατά τη σύρραξη του καλοκαιριού. Η παραίτησή του, την οποία αιτιολόγησε λέγοντας πως πρέπει να απομακρυνθεί κάθε σκιά γύρω από την έρευνα ώστε να είναι αποτελεσματική, δείχνει την τεράστια ευαισθησία του ζητήματος.

Με φόντο τις αναφορές που επιμένουν στα αμερικανικά ΜΜΕ πως η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό προς υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονται αρνητικοί. «Δεν είναι αυτή η λύση στην ουκρανική κρίση» αναφέρει η προεδρία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ επιμένουν στην επιλογή της άσκησης πίεσης στη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονται οι διαρροές πως η Ουάσινγκτον «κοιτάζει εκ νέου» την στάση της απέναντι στο ζήτημα εξοπλισμού του Κιέβου.

Η κουβανική επίσημη εφημερίδα Granma και άλλα επίσημα κουβανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τις πρώτες εδώ και σχεδόν έξι μήνες φωτογραφίες του πρώην προέδρου Φιντέλ Κάστρο, επιδιώκοντας να σταματήσουν τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του ιστορικού ηγέτη της Κούβας ήταν σχεδόν έναν χρόνο πριν. H χιονοθύελλα πλήττει τις τελευταίες ημέρες τις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων. Σημαντικά τα προβλήματα και στις συγκοινωνίες, με ακυρώσεις πτήσεων σε αρκετά μεγάλα αεροδρόμια.

Οικονομία: Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Χωρίς να επικαλείται πηγή, η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να εγκαταλείψει σύντομα την τρόικα, αφήνοντας σ' αυτήν μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Χρήστο Σκλαβούνη θα έχει σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστό. Αργότερα σήμερα το μεσημέρι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου θα έχει συνάντηση με στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Αθλητισμός: Τα 107α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα, Τρίτη ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1908 από τον Γιώργο Καλαφάτη και άλλη μια ομάδα αθλητών που αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ο οποίος είχε απορρίψει αίτημά τους για δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η Μάλαγα νίκησε 1-0 τη Βαλένθια, στον αγώνα με τον οποίον ολοκληρώθηκε η 21η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ο Καστιγέχο πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης στο 25', ενώ οι "Νυχτερίδες" έμειναν με 10 παίκτες στο 76΄ όταν αποβλήθηκε ο νεαρός Πορτογάλος, Ζοάο Κανσέλο.

Με μακροσκελή ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram ο διεθνής αμυντικός του ΠΑΟΚ και υπό αγωνιστικό περιορισμό εδώ και μερικές εβδομάδες Γιώργος Τζαβέλλας, επιτέθηκε στον προπονητή της ομάδας Άγγελο Αναστασιάδη, βαθαίνοντας ακόμα το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα τους εδώ και εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: