19 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Μια «έκρηξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και η ηχηρή απουσία του από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, τάραξαν τα γαλάζια ύδατα για την κομματική στήριξη στη μετάβαση του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο, η διαφοροποίηση του πρώην υπουργού αιφνιδίασε τη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με προβεβλημένα στελέχη της πτέρυγας των καραμανλικών.

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρεθούν κοινά σημεία με τους δανειστές ώστε να υπάρξει συμφωνία αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επανέλαβε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με μέτρα που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα. «Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern. 

Ο κ. Τσίπρας τονίζει «το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό» και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας. Προβλήματα προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Αττικής η ξαφνική χιονόπτωση το βράδυ της Τετάρτης. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στους Δήμους Παλλήνης και Πεντέλης. 

Κλειστές παρεμένουν η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Ν.Μάκρης, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου έως στη Διασταύρωση Αγ.Πέτρου, και η Λ.Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς Καζίνο. Μετ' εμποδίων η κίνηση στην Κατεχάκη. Η κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολλά πράγματα, όπως την επιθυμία πλέον των νέων να ανοίξουν δική τους επιχείρηση παρά να βρουν μια θέση στο Δημόσιο, ενώ το 90% είναι έτοιμο να μετακομίσει σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό, για εξεύρεση εργασίας. 

Σχεδόν οι μισοί νέοι Έλληνες σε πανελλαδικό επίπεδο (48,3%) δήλωσαν ότι θα ήθελαν στο μέλλον να είναι αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες ή να έχουν δική τους επιχείρηση).

Κόσμος:Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ'΄Εστέν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη μέσω μίας «φιλικής εξόδου» (friendly exit), διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί». Ζητά να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία αυτό το σενάριο προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας, και τονίζει ότι είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει τη θέση της, απολύτως, στην ΕΕ» υπογραμμίζει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλάμ. Είμαστε σε πόλεμο με εκείνους που διαστρεβλώνουν το Ισλάμ» διακήρυξε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον απεσταλμένων 60 κρατών στην τριήμερη σύνοδο κατά του βίαιου εξτρεμισμού στη σκιά των επιθέσεων στη Δανία και τη Γαλλία. Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες να ενωθούν «για να απωθήσουν την αντίληψη ότι τα έθνη μας είναι αποφασισμένα να καταπνίξουν το Ισλάμ».

Τον πρώτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουν την Πέμπτη στο Κατάρ οι Αφγανοί Ταλιμπάν, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις αξιωματούχου τους. Δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος κάποιο σχόλιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγάλο συλλαλητήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς του 35χρονου Μεξικανού μετανάστη Ζαμπράνο - Μόντες στις 10 Φεβρουαρίου.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους. «Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν» ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel.

Οικονομία:Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την λύση της κρίσης λέγοντας: «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε. Eπιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ. Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Με άνοδο 0,36% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, στο υψηλότερο επίπεδό του των τελευταίων 15 χρόνων. Σε μάλλον θετικό κλίμα συνεχίζονται την Πέμπτη οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις επί του κειμένου με το οποίο η Αθήνα θα καταθέσει αίτημα παράτασης της «συμφωνίας». Εάν όλα πάνε καλά, το EuroWorking Group θα κάνει σήμερα την τεχνική ανάλυση και την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα δοθεί η έγκριση.

Αθλητισμός:«Το Μουντιάλ ποδοσφαίρου το 2022 θα μπορούσε να διεξαχθεί Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του έτους» είχε προτείνει ο πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ και βέβαια ο λόγος του είναι διαταγή. Ετσι θεωρείται πλέον οριστική η απόφαση για τη διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου του 2022 το χειμώνα, με την εκτελεστική επιτροπή της FIFA να το ανακοινώνει τον επόμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη σέντρα της διοργάνωσης θα γίνει τον Νοέμβριο και το τουρνουά θα ολοκληρωθεί έναν μήνα μετά.

Με τις πρώτες αναμετρήσεις για την «φάση των 32» συνεχίζεται το Europa League. Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Ουκρανία, όπου ο Ολυμπιακός θα φιλοξενηθεί (20:00, ANT1) από την Ντνίπρο. Ο Βίτορ Περέιρα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα και αναμένεται να παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11αδα, προκειμένου να αποσπάσει το αποτέλεσμα που θα τον καταστήσει φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Την παραίτησή του από τη θέση του τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για προσωπικούς λόγους, υπέβαλλε ο Ζήσης Βρύζας. Κίνηση που δρομολογήθηκε με γραπτό κείμενο που έφτασε την Τετάρτη (18/2) από τον τελευταίο στον πρόεδρο του «Δικεφάλου», Ιάκωβο Αγγελίδη, χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα από τους «ασπρόμαυρους».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: