18 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:«Η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε σημείωσε ότι «δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε· προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει».

Με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και μέσα στην Αθήνα «ξύπνησε» σήμερα, Τετάρτη, η χώρα. Τα χιόνια και οι πολικές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας. Κλειστά σχολεία στην Πεντέλη. Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθας και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης. Μικροπροβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Τραγικό θάνατο βρήκε άστεγος, αγνώστων στοιχείων, τα ξημερώματα της Τετάρτης στην περιοχή του Γηροκομείου. Εντοπίστηκε απανθρακωμένος, πιθανότατα λόγω φωτιάς που είχε ανάψει για να ζεσταθεί από τον χιονιά. Στην Ελλάδα της κρίσης, οι λιποθυμίες μαθητών από την πείνα δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώνει διευθυντής σχολείου που έχει ενταχθεί, όπως και εκατοντάδες άλλα, στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης Διατροφή.

Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν πρωινό σε χιλιάδες μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι διανομές ξεκίνησαν αρχικά για 3.000 μαθητές και σήμερα ξεπερνούν τις 15.600. Τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες συνεχίζει να στηρίζει η ΕΥΔΑΠ για μία ακόμη χρονιά, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ανανεώσει και να επεκτείνει και για το 2015 τα μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων οικονομικά πολιτών.

Κόσμος:Σε ρινγκ μετατράπηκε η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά την έναρξη της συνεδρίασης επί αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Νταβούτογλου και το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως θα μεταμορφώσει τη χώρα σε «αστυνομικό κράτος». Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν - οι τέσσερις εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία - όταν ήλθαν στα χέρια με συναδέλφους τους του κυβερνώντος AKP, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους με το σφυράκι του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

Το δάχτυλο στη Ρωσία κουνούν ξανά οι ΗΠΑ, καταδικάζοντας την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, μόλις τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, «το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ». Η παραβίαση της εκεχειρίας επιβεβαιώθηκε και επισήμως από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Πρόθυμη να διακόψει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι προκειμένου να εφαρμοστεί για έξι εβδομάδες μία δοκιμαστική κατάπαυση του πυρός εμφανίζεται η συριακή κυβέρνηση. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα τόνισε ότι οι συριακές υποσχέσεις αφήνουν μια ελπίδα, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα εφαρμοστεί η δοκιμαστική εκεχειρία. Τέσσερις χωροφύλακες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, σε μια ζώνη στην οποία δραστηριοποιείται τζιχαντιστική οργάνωση, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Επί τάπητος έρχεται το απόγευμα της Τετάρτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αιγυπτιακό αίτημα για την έγκριση διεθνούς επέμβασης στο έδαφος της Λιβύης μετά τον αποκεφαλισμό-σοκ των 21 Αιγύπτιων κοπτών από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει το ΣΑ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη και τις επιδρομές της αιγυπτιακής αεροπορίας κατά θέσεων των τζιχαντιστών στη γειτονική της χώρα.

Οικονομία:Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup.

Με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Με άνοδο άνοιξε οι συνεδριάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και να εκφράζουν βεβαιότητα ότι επίκειται συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Αθλητισμός:Η διοίκηση της Σούπερ Λίγκας, αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί την Τρίτη 24 του ίδιου μήνα (14:00). Η διοίκηση της Τσέλσι καταδίκασε τη ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών της στο Παρίσι, στο περιθώριο του αγώνα κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, για τα προημιτελικά του Champions League. Μια παρέα ανεγκέφαλων οπαδών της Τσέλσι επιτέθηκε ρατσιστικά σε μαύρο Γάλλο πολίτη και μάλιστα δεν του επέτρεψε να επιβιβαστεί στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας, σπρώχνοντάς τον με τη βία έξω από το βαγόνι.

Αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης η αποστολή του Ολυμπιακού για την παγωμένη Ουκρανία, όπου την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την Ντνίπρο για τη φάση των «32» του Champions League. Ο Τσόρι Ντομίνγκες, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου τόνισε ότι εκείνος και οι συμπαίκτες του έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν μία εμφάνιση ανάλογη με εκείνες που έκαναν στο πρώτο μισό της σεζόν στο Champions League, καθώς υπερασπίζονται «έναν σύλλογο με μεγάλη ιστορία και βαριά φανέλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: