01 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, εξασθένηση των ανέμων αναμένεται μετά το μεσημέρι. Το 67% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Public Issue πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα. Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών δηλώνουν έξι στους δέκα, ενώ περίπου οι μισοί αποτιμούν ως σωστό τον σχηματισμό κυβέρνησης σε συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ.

Από το τρέχον σχολικό έτος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Παιδείας. Επανέρχεται η βάση του 9,5, αναστέλλεται το μέτρο της Τράπεζας Θεμάτων. Παγώνει επίσης η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, με τις οποίες υπογράμμισε πως «καμία πλευρά δεν επιδιώξει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους». «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι» λέει η ΝΔ.

Η χώρα πρέπει να «φύγει από την γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» λέει το Ποτάμι, αιχμές αφήνει το ΠΑΣΟΚ ρωτώντας «τι έχουν να πουν όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τα αντίθετα». Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Κόσμος: Φρένο στην απαγόρευση των αμβλώσεων, που ισχύει από τη στρατιωτική δικτατορία του Πινοσέτ, επιχειρεί να βάλει η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ. Με σχέδιο νόμου, το οποίο υπέγραψε και έστειλε στο Κογκρέσο προς συζήτηση και ψήφιση, προωθείται η νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε περιπτώσεις κύησης μετά από βιασμό και σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου.

Οργή και φρίκη προκαλεί νέο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του ιάπωνα δημοσιογράφου, Κέντζι Γκότο, που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές της ISIS. Το βίντεο εκτιμάται ότι είναι αυθεντικό μετά τον έλεγχό του από ειδικούς. «Η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας» δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε. Συντετριμμένη η μητέρα του δημοσιογράφου που κρατούσαν όμηρο οι τζιχαντιστές.

Διακόπηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξή τους οι συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών που είχαν ξεκινήσει στο Μινσκ, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ και στόχο μια νέα συμφωνία εκεχειρίας. Με φόντο τη νέα κλιμάκωση, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αθέτησης της εκεχειρίας, παρά την οποία ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Ουκρανία έχει πολλαπλασιαστεί. Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας για την «Πορεία Αλλαγής» του Podemos με αφετηρία την εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ. Αρκετές και οι ελληνικές σημαίες, με συνθήματα «Μπορεί να γίνει» (Si, se puede) και «Tic Tac» (ο ήχος του ρολογιού που χτυπά αντίστροφα για την κυβέρνηση Ραχόι).

Αιγυπτιακό δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου την ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, εντάσσοντάς την στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Στελέχη της Χαμάς αντιδρούν λέγοντας πως «δεν θεωρούν πλέον το Κάιρο διαμεσολαβητή» εξαιτίας της απόφασης.

Οικονομία: Έκτακτο Eurogroup την προσεχή εβδομάδα εξετάζουν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι κοινοτικές αρχές. Αιτία μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα την οποία θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν αποφασίσει για την δική της στάση, αναφορικά με την ανανέωση του δικαιώματος πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, τον ELA.

Μπαράζ συναντήσεων με ομολόγους του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έχει από Κυριακή έως και την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, οπότε και στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, θα επισκεφθεί Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, δηλώνει στη Realnews o υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Αναφέρει επίσης πως θα ανακληθεί το μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Αθλητισμός: Την αποβολή του Κώστα Μανωλά στο 39΄ πλήρωσε ακριβά η Ρόμα, που έμεινε στο 1-1 εναντίον της Εμπολι στο "Ολύμπικο". Ο Ελληνας σέντερ μπακ είδε την κόκκινη κάρτα όταν ανέτρεψε τον Σαπονάρα που βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με το πέναλτι που εκτέλεσε ο Μάσιμο Μακαρόνε. Με την ισοπαλία (1-1) της Τζένοα και της Φιορεντίνα στη Γένοβα, άνοιξε η αυλαία της 21ης αγωνιστικής στο Campionato. Εκτός αποστολής ήταν ο Γιάννης Φετφατζίδης που το απόγευμα ανακοινώθηκε ο δανεισμός του στην Κιέβο ως το καλοκαίρι.

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση έξω από τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ μετά από την ήττα από τον Παναιτωλικό με 2-1 στην Τούμπα. Αρχικά οι οπαδοί του «δικέφαλου» επιτέθηκαν φραστικά στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που ως συνήθως ακούει τα εξ αμάξης έπειτα από κάθε ήττα, ωστόσο λίγο αργότερα, κατά την αποχώρησή του από το γήπεδο, ο διαιτητής Δημητρόπουλος δέχθηκε μπουκάλι.

Η Μαρσέιγ νίκησε 1-0 την Εβιάν στο «Βελοντρόμ», στο πρώτο σημερινό παιχνίδι για την 23η αγωνιστική του Championnat, και «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση της κατάταξης με 47 βαθμούς, ένα λιγότερο από την πρωτοπόρο Λιόν. Σκόρερ για του νικητές ήταν ο Ζινιάκ με πέναλτι στο 49ο λεπτό. Καρέ από ισοπαλίες στα άλλα ματς της ημέρας, με μοναδική εξαίρεση τη νίκη της Τουλούζ επί της Ρεμς με 1-0.


Δεν υπάρχουν σχόλια: