10 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ρήνειας Μυκόνου, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Μελίνα ΙΙ» με επταμελές πλήρωμα, χωρίς επιβάτες. Από τις 10:00 το πρωί συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Τον λόγο αναμένεται να λάβουν - μεταξύ άλλων - σήμερα, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ.Σαμαράς.

Η συζήτηση θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Νεκροί, ένας άντρας και μία γυναίκα, βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον Κορυδαλλό. Νωρίτερα από το σημείο είχαν ακουστεί πυροβολισμοί και οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία. Γύρω από το ζήτημα της στάσης της Αθήνας σχετικά με τις κινήσεις της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία περιστράφηκε συνέντευξη του Ν. Κοτζιά στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα «είναι φτωχή, αλλά ισότιμη και έχει δικαιώματα», υπερασπίζεται τη στάση του και σημειώνει πως η αντίδρασή του πυροδότησε μία «εκστρατεία πως δήθεν είμαστε εξαρτημένοι από τη Ρωσία». Ο Ν.Κοτζιάς συναντάται σήμερα, Τρίτη, με τον γερμανό ομόλογό του Σταϊνμάγερ· στη Μόσχα μεταβαίνει την Τετάρτη.

Νέα συγκέντρωση «ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών» και υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, διοργανώνεται την Τετάρτη (ώρα 18:00) στο Σύνταγμα, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης είναι «Ανάσα αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα».

Κόσμος:Επιχείρηση εναντίον θέσεων των φιλορώσων γύρω από τη Μαριούπολη έχουν ξεκινήσει οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Κίεβο. Οι συγκρούσεις στην υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται, με τους φιλορώσους να μιλούν για προέλαση στο Ντεμπαλτσέβε βόρεια του Ντονέτσκ - συνθέτοντας ένα δύσκολο σκηνικό για τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία με στόχο την ειρήνευση, την ώρα που οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να πραγματοποιηθεί η τετραμερής στο Μινσκ.

Τρεις γυμνόστηθες γυναίκες μέλη της οργάνωσης Femen εφόρμησαν στο αυτοκίνητο του Ντομινίκ Στρος-Καν κατά την άφιξη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στο δικαστήριο της Λιλ στη βόρεια Γαλλία, όπου δικάζεται για μαστροπεία στην υπόθεση Κάρλτον. Χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» την στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία σε σχέση με την ουκρανική κρίση, το Κρεμλίνο λέει πως η Μόσχα πως η συζήτηση για εξοπλισμό στο Κίεβο και νέες κυρώσεις «στοχεύει σε αποσταθεροποίηση» και τονίζει πως η Ρωσία «ενδιαφέρεται για επίλυση».

Την ίδια στιγμή, ενώ γίνονται προετοιμασίες με στόχο να πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση στο Μινσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε στρατιωτικά γυμνάσια στην Κριμαία. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε πως τρίτες χώρες -κατονομάζοντας το Ιράκ ως μία εξ αυτών- δίνουν «γενικές πληροφορίες» για τις διεθνείς επιδρομές εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS που πραγματοποιούνται στη συριακή επικράτεια. Ο σύρος πρόεδρος απέρριψε ωστόσο πως υπάρχει διάλογος με τις ΗΠΑ, όπως και το ενδεχόμενο να υπάρξει και στο μέλλον συνεργασία εναντίον των τζιχαντιστών.

Ενώ η συνάντηση που επιδιώκεται στο Μινσκ για διέξοδο στην ουκρανική κρίση είναι ακόμη στον αέρα, το Βερολίνο διαμηνύει - μετά τις ανάλογες αναφορές και από το Παρίσι - πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα, η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και θα περάσει «στο επόμενο στρατιωτικό επίπεδο». Οι περισσότεροι στην ΕΕ παραμένουν αντίθετοι σε αποστολής όπλων, όμως ο γερμανός ΥΠΕΞ φτάνει στο σημείο να προειδοποιήσει πως ναυάγιο της γαλλογερμανικής προσπάθειας «σίγουρα θα φέρει στη συζήτηση και στην Ευρώπη το ζήτημα αποστολής εξοπλισμών».

Οικονομία:Στο Πεκίνο θα βρίσκεται την Τετάρτη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους και θα συζητήσει θέματα επενδύσεων με επίκεντρο την Cosco και ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Με κέρδη άνω του 2% κινείται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, τροφοδοτούμενο από ειδήσεις και πληροφορίες που καταδεικνύουν πιο συγκαταβατικό κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Θετικά συμβάλει και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Την θέση πως και οι δύο πλευρές στην ολοένα και πιο έντονη συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ πρέπει να σεβαστούν ο ένας τις απόψεις του άλλου για να καταλήξουν σε συμφωνία, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου της G-20 στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να ήρθε σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Αθλητισμός:Ο Ερίκ Αμπιντάλ αποκάλυψε πως ήθελε να αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν με τον Ολυμπιακό, όμως δε μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, όπως αποκάλυψε στους Ισπανούς. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των «ερυθρολεύκων» μίλησε για τον Μίτσελ, αλλά και για την κατάσταση στη Μπαρτσελόνα. Ιδιαίτερη διάκριση για τον Γιώργο Σαμαρά στο 67ο Γκαλά που διοργάνωσε η ισπανική εφημερίδα Mundo Deportivo. Ο Έλληνας επιθετικός επιλέχθηκε για το βραβείο ανθρώπινης χειρονομίας στον αθλητισμό («Trofeo a la Gesta Humano-Deportiva»). 

Ο πανηγυρισμός του Έλληνα επιθετικού κατά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Σέλτικ αγκαλιά με τον μικρό Τζέι (που πάσχει από σύνδρομο down) συγκίνησε όλο τον κόσμο. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσω της επίσημης σελίδας της στο Facebook τοποθετήθηκε σχετικά με το ντροπαστικό πανό για τη Θύρα 7 που υψώθηκε για λίγη ώρα στη Λεωφόρο, στην κυριακάτικη αναμέτρηση του τριφυλλιού με τον Παναιτωλικό. «δεν εκφράζει κανέναν στον Παναθηναϊκό και δεν συνάδει με την ιστορία και το ήθος του συλλόγου, αλλά και των οπαδών του Παναθηναϊκού» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: