02 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τις πληγές τους μετρούν πολλές περιοχές της χώρας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ήπειρος και Ευρυτανία, καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία, εκκενώθηκαν χωριά σε Άρτα και Ευρυτανία. Ο δυνατός αέρας «ξήλωσε» σκεπή σε σχολείο στην Ημαθία.

Σε παναττική στάση εργασίας θα προχωρήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου εξαιτίας της παραπομπής σε δίκη του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας για τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2011. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων την ίδια ημέρα.

Την ανάγκη αλλαγής του ρόλου και της παρουσίας των αστυνομικών στις διαδηλώσεις τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. «Για να ρίξεις χημικά, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε μια ακραία μορφή, όπου και οι άλλοι χρησιμοποιούν διάφορων ειδών όπλα, από μάρμαρα μέχρι οτιδήποτε άλλο. Τότε, να το εξετάσει κάποιος.Τα χημικά δεν είναι για να κυνηγάς συνταξιούχους ή εκπαιδευτικούς».

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη. Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν ιδίως όσοι στην Ευρώπη σκέφτονται μόνο με όρους οικονομίας.

Λαχτάρησαν το πρωί 16 επιβάτες οι οποίοι επέβαιναν στην πτήση της Sky Express από το Ηράκλειο στην Ρόδο, όταν το μικρό αεροσκάφος επιχείρησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Διαγόρας».

Κόσμος:Η κληρονόμος της Korean Air, η οποία διώκεται στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «υπόθεσης φυστικιών και απεριτίφ», συμπεριφερόταν στο πλήρωμα σαν να ήταν «σκλάβοι σε φέουδο», δήλωσε, τη Δευτέρα, ενώπιον δικαστηρίου ο επικεφαλής του πληρώματος καμπίνας Παρκ Τσανγκ-γιν.

Εν μέσω κλιμάκωσης των μαχών μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Μινσκ, ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ανακοινώνει την επιστράτευση 100.000 ανδρών εντός των επόμενων ημερών για να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων. Οι αυτονομιστές κινούνται για να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Νταμπαλτσέβε, εκατοντάδες πολίτες τράπηκαν σε φυγή.

Διεθνή διαγωνισμό γελοιγραφίας με θέμα την Αρνηση του Ολοκαυτώματος διοργανώνει ιρανικό ίδρυμα, τον οποίο χαρακτηρίζει αντίδραση στο γαλλικό Charlie Hebdo.  Η απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ στις γελοιογραφίες του περιοδικού, και στο εξώφυλλό του μετά τη βάρβαρη επίθεση, είχε προκαλέσει ξανά αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο.

Πλημμμύρες και θύματα έφερε στη Βουλγαρία η πολυήμερη βροχόπτωση, με τις αρχές ναμιλούν για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και μία αγνοούμενη. Με εκτεταμμένες πλημμύρες βρίσκεται αντιμέτωπη και η νότια Αλβανία, με τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές γύρω από τον Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο, το Φίερι και το Βεράτι.

Έστω κι αν η βίαιη καταστολή διαδηλώσεων στην Αίγυπτο έχει καταλήξει ο κανόνας, ο θάνατος της Σαϊμά ελ Σαμπάγκ από αστυνομικά πυρά σε αριστερή διαδήλωση στο Κάιρο είχε σοκάρει την Αίγυπτο: Η φωτογραφία της άοπλης γυναίκας να πεθαίνει στην αγκαλιά του άντρα της είχε γίνει σύμβολο και είχε φτάσει μέχρι και σε πλακάτ διαδηλώσεων στην Ευρώπη.

Σε μία πολύ ασυνήθιστη κίνηση, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του λέγοντας πως «η Σαμπάγκ ήταν, όπως όλοι οι Αιγύπτιοι, παιδί μου».

Οικονομία:Η επανεκκίνηση της οικονομίας ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχαν το πρωί της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Μιχάλης Σάλλας πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.      

Προτάσεις για την αποκατάσταση των λαϊκών στρωμάτων που επλήγησαν βάναυσα και βάρβαρα από τις μνημονιακές πολιτικές απέστειλε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στους υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τη λιτότητα, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις θα εξετασθούν στη συνάντηση που έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Αθλητισμός:Ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί στα εκδοτήρια της Τούμπας για τα εισιτήρια του ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, την προσεχή Κυριακή. Κόντρα σε μια ομάδα που τη δυσκόλεψε πολύ στον πρώτο γύρο και σε ένα γήπεδο που ίδρωσε για να νικήσει τον Αχαρναϊκό στις καθυστερήσεις, η ΑΕΚ έχει απόψε (18:00, ΟΤΕ Sport 4) κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών την ευκαιρία να διευρύνει τη διαφορά από τους διώκτες της.

Εξελίξεις θα υπάρξουν σήμερα, Δευτέρα στην υπόθεση παραμονής του Γιώργου Τζαβέλλα στον ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής φέρεται δυσαρεστημένος με τον παραγκωνισμό του και την Κυριακή αντέδρασε, όταν πληροφορήθηκε ότι θα πρέπει να προπονηθεί μόνος του.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: