20 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ανοικτό αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ, εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα. «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα απαντήσω. Ο πρώτος που μπορεί να το θέσει είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Δεν τον καλώ να το κάνει. Εκείνος έχει τον πρώτο λόγο» είπε. 

Η Ιρλανδία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά δεν ταυτίζεται με τις ελληνικές θέσεις. Μία ανταπόκριση του Πήτερ Χέγκαρτυ από την ιρλανδική πρωτεύουσα. Τη θέση ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που όφειλε προκειμένου να εξευρεθεί λύση με τους εταίρους και δεν θα δεχθεί συνέχιση του προγράμματος, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συμφωνία, ενώ απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ προανήγγειλε στον πρωθυπουργό την αρνητική στάση που θα έχει ο Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των ομολόγων του της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (MedGroup), στην οποία θα συζητηθεί ο συντονισμός των ενεργειών σε θέματα Νότιας και Ανατολικής Γειτονίας. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς. Ειδοποιητήρια σε πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχει ξεκινήσει να στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας εκτάσεις που ήταν δασικές, κτίστηκαν νόμιμα, αλλά δεν έχασαν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που κάποτε - ακόμη και 100 χρόνια πριν - ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές και σε πολλές περιπτώσεις θέτει ακόμη θέμα τίτλων και χρησικτησίας.

Κόσμος: Δύο τρένα συγκρούσθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Ραφτς, βόρεια της Ζυρίχης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες επιβάτες. Η σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα σε τοπικό τρένο και σε συρμό του προαστιακού σιδηροδρόμου στην έξοδο του σταθμού τους Ραφτς. Βαγόνια ανατράπηκαν, ενώ στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, συνεργεία διάσωσης και πυροσβέστες.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μεγάλη πολυκατοικία της πόλης Ναϊμέχεν στην ανατολική Ολλανδία νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Πάνω από 100 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, που διαμένουν στην πολυκατοικία, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ουκρανική κρίση, στην οποία εισήλθαν «σαν υπνοβάτες», επισημαίνει έκθεση κόλαφος βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Οι επικρίσεις διατυπώνονται τη στιγμή που η εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απειλείται από πολλές παραβιάσεις.

Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου. Η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των ξένων μέσων ενημέρωσης με τα περισσότερα δημοσιεύματα να «βλέπουν» θετική εξέλιξη στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αρνητική διάθεση του Βερολίνου. Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Δανία για την ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, μία κίνηση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Κοπεγχάγη.

Οικονομία: Πλεόνασμα 1,656 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2014, έναντι πλεονάσματος 1,08 δισ. ευρώ το 2013. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στηρίχθηκε από την άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις τουριστικές εισπράξεις.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διαμορφώθηκε το 2014 σε 19,79 δισ. ευρώ,ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 13,44 δισ. ευρώ, έναντι 12,15 δισ. ευρώ το 20913. Με κέρδη κινείται στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup. Υποστηρικτικά συμβάλει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές ομόλογο να υποχωρεί στο 9,7%.

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα πάντα για να έλθει σε συμφωνία με την ευρωζώνη, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί πρόσθετη δημοσιονομική σύσφιξη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Daily Telegraph.

Αθλητισμός: Στην 13η θέση και κοντά στην 12η, όπου βρίσκεται η Τουρκία, παρέμεινε η Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA, μετά τη χθεσινή ήττα του Ολυμπιακού από τη Ντνίπρο με 2-0, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «32» του Europa League. Αυτό σημαίνει ότι ο -μοναδικός εκπρόσωπος- Ολυμπιακός, θα πρέπει να κάνει την ανατροπή στη ρεβάνς κόντρα στην ουκρανική ομάδα και να κάνει εντυπωσιακή πορεία στη συνέχεια για να καλυφθεί η διαφορά από την Τουρκία, που συνεχίζει με δύο ομάδες.

Με νίκη συνέχισε τις πολύ καλές τις εμφανίσεις η Λίβερπουλ, η οποία χάρη σε ένα εύστοχο πέναλτι του Μπαλοτέλι κέρδισε τη Μπεσίκτας και πήρε προβάδισμα για την πρόκριση εν όψει της ρεβάνς. Αντίθετα η Ρόμα συνεχίζει να προβληματίζει με την απόδοση της, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την Φέγενορντ, στην οποία παραχώρησε ισοπαλία στο «Ολίμπικο». Σκόρερ για τους Ολλανδούς ο πρώην «ερυθρόλευκος» Καζίμ Ρίτσαρντς.

Σε εστιατόριο της Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε το δείπνο των ποδοσφαιριστών και του επιτελείου της ομάδας της ΑΕΚ μετά το τέλος της προπόνησης. Στο δείπνο έδωσαν το «παρών» ο Δημήτρης Μελισσανίδης αλλά και ο εκτελεστικός διευθυντής, Ντούσαν Μπάγεβιτς.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: