07 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται στην Αθήνα κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για παράταση του προγράμματος και εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή, συνεδριάζει εκ νέου στη 1 το μεσημέρι το κυβερνητικό συμβούλιο. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διέψευσε αργά το βράδυ μέσω twitter ότι στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους της Wall Street Journal αναφέρθηκε σε πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο.

Τη ρήξη αναχωμάτων, με ελεγχόμενη έκρηξη από το στρατό, για να «σωθεί» από τα ορμητικά νερά του ποταμού Εβρου ο οικισμός του Πόρου αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές, στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης. Αποχή συσσιτίου και φαρμάκων εξήγγειλαν μέσω twitter οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους. Δίνουν διορία έως και την Δευτέρα θα περιμένουν, όποτε και αναμένεται να τους επισκεφτεί ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Νικόλαος Ποιμενίδης.

Κρατούμενοι καταθέτουν τα αιτήματά τους σχετικά με το νοσοκομείο, αλλά και το παράρτημα για τους οροθετικούς στις φυλακές γυναικών.Στην εκλογή των επτά αντιπροέδρων της Βουλής προχώρησε η Ολομέλεια. Όλοι οι προτεινόμενοι για τα αξιώματα εξελέγησαν εκτός από τον προτεινόμενο από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος δεν έλαβε τις απαραίτητες ψήφους. Το Σώμα ψήφισε επίσης γραμματείς και κοσμήτορες. 

Κόσμος:Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ξανά την Κυριακή στη βάση μιας πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου. Οι γονείς της νεαρής Αμερικανίδας που οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών από την Ιορδανία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ράκα, απευθύνουν έκκληση στους τζιχαντιστές να επικοινωνήσουν μαζί τους, δηλώνοντας ότι πιστεύουν ότι η κόρη τους είναι ακόμα ζωντανή.

Πολύωρη ήταν η συνάντηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι θα ακολουθήσει νέα επικοινωνία των τριών ηγετών την Κυριακή. Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι μια αμερικανίδα, η οποία κρατείτο όμηρος στη Συρία, έχασε τη ζωή της από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς θέσεών του.

Μάλιστα, οι τζιχαντιστές μιλούν για ιορδανικούς βομβαρδισμούς, βάζοντας στο στόχαστρο τη χώρα, η οποία έχει ορκιστεί να εκδικηθεί για τη φρικτή δολοφονία του πιλότου της. Το κίνημα των σιιτών Χούτι της Υεμένης διέλυσε σήμερα, Παρασκευή, το Κοινοβούλιο της χώρας, ανακοινώνοντας ότι για μία μεταβατική περίοδο την εξουσία θα αναλάβει ένα νέο, πενταμελές προεδρικό συμβούλιο.

Οικονομία:Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s απειλεί να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου «να αναλάβουν δράση». 

Για να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G-20 στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτηση για παράταση του προγράμματος έως τις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Αθλητισμός:Το ντέρμπι της Τούμπας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή (8/2, 19:30) ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο το Σάββατο ανοίγει η αυλαία με τρία παιχνίδια στην περιφέρεια και το ματς στην Κρήτη ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον ΟΦΗ (17:15) να συγκεντρώνει τα βλέμματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ματς στη Βέροια με τον Ατρόμητο (19:30), ενώ στις 15:00 παίζουν Λεβαδειακός-ΠΑΣ Γιάννινα.

Το μεγάλο ντέρμπι της Μαδρίτης, μεταξύ της Ατλέτικο και της Ρεάλ, που γίνεται το απόγευμα του Σαββάτου στο «Βιθέντε Καλντερόν», δεσπόζει στο πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Στην Ιταλία, η πρωτοπόρος Γιουβέντους υποδέχεται το Σάββατο (21:45) τη Μίλαν και βρίσκεται επτά βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Ρόμα. Κλασικό ντέρμπι στην Premier League, καθώς στο Μέρσεϊσαϊντ, μάχονται Εβερτον και Λίβερπουλ. Το ντέρμπι κορυφής που θα γίνει την Κυριακή, ανάμεσα στην Λιόν και την Παρί Σεν Ζερμέν, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής στο Championnat.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα, σε δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι της «NOVA» ενόψει του Κυριακάτικου ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα είπε θα είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας και πως ο νικητής θα κριθεί στην συγκέντρωση των παικτών, αλλά η έκβαση του δεν θα είναι κρίνει τον πρωταθλητή. Ακόμα ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» θέλησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με την ατμόσφαιρα της Τούμπας λέγοντας χαρακτηριστικά: «… δεν πάμε σε πόλεμο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: