19 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Απόπειρα απαγωγής 45χρονου σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Παλαιό Φάληρο. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι επιβίβασαν διά της βίας τον 45χρονο ημεδαπό σε όχημα, το οποίο εν συνεχεία εντοπίστηκε στον Βύρωνα. Ο 45χρονος βρέθηκε τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. 

Την «αμοιβαία δαιμονοποίηση» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε η Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας ότι «δεν λένε την αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει ορυμαγδός, ούτε όμως κι εκείνοι που λένε ότι θα εξασφαλίσουν διαγραφή του χρέους». «Δόξα τω θεώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τη ΝΔ, δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ» δήλωσε.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδειχθεί τρίτο κόμμα και να πάρει την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επανέλαβε στον Βήμα 99,5 ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, σημείωσε ότι απαιτείται συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας και πως το κόμμα που θα αναδειχθεί δεύτερο δεν θα πρέπει να κρυφτεί στη θέση της αντιπολίτευσης, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012.«Δεν ήθελα το μνημόνιο, αλλά από που θα δανειζόμασταν;

Οι αγορές είχαν κλείσει για μας, γιατί ήμασταν αναξιόπιστοι» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου τη Δευτέρα.  Επισήμανε ότι δεν είχε τη συναίνεση της ΝΔ για να ψηφιστεί το μνημόνιο από 180 βουλευτές κι αν το επιχειρούσε, η χώρα θα χρεοκοπούσε. «Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια» είπε και επανέλαβε τα επιχειρήματά του υπέρ του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επέμεινε στα περί ανατροπής του το 2011, λέγοντας: «Ανατροπή υπήρξε, τις λεπτομέρειες ας τις βρουν οι ιστορικοί».

Τα τελευταία της χαρτιά ανοίγει η Κουμουνδούρου στη μάχη για την αυτοδυναμία στις κάλπες με κύριο αντίπαλο, πια, όχι την απειλή της ΝΔ, αλλά τον κίνδυνο ενός λάθους που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τον εκλογικό της στόχο. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι τις ημέρες που απομένουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα. Κύριος στόχος είναι η αποφυγή κάποιου επικοινωνιακού λάθους που θα του κοστίσει εκλογικά.

Κόσμος:Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» θα εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που είχε κρίνει παράτυπη την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κίνηση είναι αναμενόμενη και θα σημαίνει, όπως προέβλεπε η δικαστική απόφαση, συνέχιση των περιοριστικών όρων στην οργάνωση μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

H δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, του μέχρι πρότινος λιγότερο δημοφιλούς προέδρου στη Γαλλία, καταγράφει ιστορικό άλμα:  Η αποδοχή του εκτοξεύτηκε κατά 21 μονάδες σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, εξασφαλίζοντας ένα 40% ευνοϊκής γνώμης. Αντάρτες Χούτι και στρατιώτες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης, με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για νεκρούς και να περιγράφουν κατάσταση χάους στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ασαφές το πού βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντ αλ- Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί.

Η πρώτη φετινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28» γίνεται τη Δευτέρα με κυρίαρχο στην ατζέντα τον κίνδυνο τρομοκρατίας στην Ευρώπη, στην σκιά των περιστατικών γύρω από το Charlie Hebdo και στο Βέλγιο - όμως και με μείζον ζήτημα την αναζωπυρωθείσα κρίση στην Ουκρανία. Κεντρική ανησυχία για την τρομοκρατία η επιστροφή τζιχαντιστών που έχουν πολεμήσει στη Συρία. Σε επιφυλακή διαφόρων βαθμών οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, απέλασε η Ιταλία εννέα υπόπτους για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν εξέφρασε την «ανησυχία του για τη σοβαρή κλιμάκωση» των μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών». Η επαρχία της ανατολική Ουκρανίας έχει γίνει ξανά θερμό μέτωπο ενώ οι δρόμοι της ίδιας της πόλης του Ντονέτσκ έχουν ερημώσει για το φόβο συγκρούσεων.

Οικονομία: Την εκκρεμούσα εγκύκλιο για την παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 το δικαίωμα παραλαβής νέου αυτοκινήτου σε αντικατάσταση παλαιού που αποσύρεται.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως τα εν λόγω αυτοκίνητα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2015. Σταθεροποιητικά κινείται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονιζόμενο με το οριακά θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Μικρή αποκλιμάκωση στο 9,3% καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Ο πλούτος που βρίσκεται σήμερα στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο θα ξεπεράσει το 2016 τον πλούτο που κατέχει το υπόλοιπο 99%, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ενόψει της έναρξης των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (21-14 Ιανουαρίου).

Αθλητισμός: Για περίπου ένα μήνα θα απουσιάσει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ρόμα ο Βασίλης Τοροσίδης. Όπως ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο ιταλικός σύλλογος, ο Έλληνας διεθνής αμυντικός υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν πως έχει υποστεί θλάση στον προσαγωγό του δεξιού του ποδιού.

Ο Παναθηναϊκός αναμένεται να παραταχθεί με αρκετές αλλαγές στην αναμέτρηση με τη Ξάνθη για το κύπελλο Ελλάδος, την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Γιάννης Αναστασίου θα επαναφέρει στο βασικό σχήμα τους Νάνο, Τριανταφυλλόπουλο, Δώνη και Καρέλη, ενώ ανάσες αναμένεται να πάρουν οι Χουχούμης, Πέτριτς, Πράνιτς και Ατζαγκούν.

Η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 4-2 την Εβιάν στο «Παρκ ντε Πρενς», στο πρώτο παιχνίδι της ημέρας στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής και έμεινε στο -4 από την κορυφή της βαθμολογίας και στο -3 από την δεύτερη Μαρσέιγ, η οποία επικράτησε με 2-1 της Γκινγκάμπ. Στο άλλο ματς της ημέρας, Ρεν και Σεντ Ετιέν έμειναν στο 0-0.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: