20 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στη σκιά των πληροφοριών και των σεναρίων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει να προβεί σε ιστορικό συμβιβασμό την επομένη των εκλογών και εάν κερδίσει, ενδεχομένως να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόσωπο από την κεντροδεξιά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης (19% σύμφωνα με τη GPO), στρέφονται τα κομματικά επιτελεία την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ σκληραίνει τη στρατηγική της, περνώντας στην ολική αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίχνη υποκλοπών και επεμβάσεων σε κινητά τηλέφωνα σε περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία κομμάτων καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας έδειξε έρευνα των Νέων που διήρκεσε δύο εβδομάδες. Τα περισσότερα από τα «πολύ ύποπτα συμβάντα», εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού και στην Πλατεία Κουμουνδούρου όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαραίτητη θεωρεί τη μείωση των φορολογικών βαρών ο Χάρης Θεοχάρης, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, ξεκαθαρίζοντας πως η αποδοτικότητα της φορολογικής διοίκησης θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της επομένης των εκλογών επισημαίνει πως θα χρειασθεί μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για την υπέρβαση των προκλήσεων και ότι θα απαιτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Θα κάνουμε την έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι έπαιξε στα ζάρια τις θυσίες του ελληνικού λαού. Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι έγινε συνιστώσα της ΝΔ και «συνονθύλευμα φυλάρχων» που έχασαν τις αρχές, τις αξίες, τον ριζοσπαστισμό τους.

Κόσμος: Χωρίς να κρατούν ιδιαίτερως τα προσχήματα ιδεολογίας, οι τζιχαντιστές της ISIS δημοσίευσαν βίντεο με δύο ιάπωνες ομήρους απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν εάν δεν τους καταβληθούν λύτρα 200 εκατ. δολαρίων μέσα σε 72 ώρες. «Ασυγχώρητη η απειλή» λέει το Τόκιο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την αυθεντικότητα του βίντεο και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Αστυνομικούς διευθυντές σε 21 περιφέρειες αντικατέστησαν οι τουρκικές αρχές, ενώ παράλληλα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 28 ατόμων για το ρόλο τους στην υποκλοπή συνομιλιών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP. Οι δύο κινήσεις στρέφονται εναντίον του «παράλληλου δικτύου», όρος με τον οποίο ο Ερντογάν αναφέρεται στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κλείνει, όπως φαίνεται, η 44χρονη... παράδοση της βρετανική ταμπλόιντ Sun να δημοσιεύει φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στην τρίτη σελίδα της - όπως τουλάχιστον αναφέρει εφημερίδα του ίδιου ομίλου. Η ίδια η εφημερίδα περιορίζεται επισήμως στο ότι η τρίτη σελίδα «θα μείνει εκεί που είναι, μετά τη δεύτερη και πριν την τέταρτη». Πάντως, η παράδοση θα τηρηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Περίπου 200 γερμανοί αστυνομικοί στο Βερολίνο προχώρησαν τα ξημερώματα ξανά σε εφόδους σε σπίτια υπόπτων για σχέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα, λίγες ημέρες μετά την σύλληψη δύο ατόμων που κατηγορούνται ως «στρατολόγοι» τζιχαντιστικών ομάδων. Οι νέες επιχειρήσεις έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας για τον ίδιο πυρήνα και η εισαγγελία επαναλαμβάνει πως δεν σχετίζεται με σχέδια επιθέσεων επί γερμανικού εδάφους.

Για συνδρομή στον Αμεντί Κουλιμπαλί, που είχε δράσει παράλληλα με τους αδελφούς Κουασί και σκοτώθηκε στην επέμβαση της αιματηρής ομηρίας σε σούπερμαρκετ του Παρισιού, παραπέμπονται τέσσερις από τους προσαχθέντες στις έρευνες.

Οικονομία: Με μικρές απώλειες κινείται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας αποστάσεις από το ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Πιέσεις εκδηλώνονται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπου το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφει απόδοση 9,5%. Τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το «ντροπιαστικό πλαίσιο» ποινικοποίησης των οφειλών για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ θα καταργηθεί χαιρέτισε σήμερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).  Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2014 στο 7,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών, εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου υψηλής ανάπτυξης. Σημειώνεται πως η κινεζική κυβέρνηση ανάμενε αρχικά ανάπτυξη 7,5% το 2014.  

Αθλητισμός: «Αυλαία» σήμερα, Tρίτη, για τους πρώτους αγώνες της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Το πρόγραμμα ξεκινά  με το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη μεταξύ του Πανιωνίου και της Βέροιας και ολοκληρώνεται την Τετάρτη με τα υπόλοιπα επτά παιχνίδια του προγράμματος. Μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις αλλά και τις επικείμενες στον ΟΦΗ, ο Νίκος Αναστόπουλος μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να συμπληρώσει ούτε 11άδα εν όψει Πανθρακικού (στο κύπελλο) και Ολυμπιακού (στο πρωτάθλημα). 

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν είναι σύμφωνα με πληροφορίες, το φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας. Ο Γιώργος Καραγκούνης που έχει αναλάβει να χειριστεί το θέμα του νέου προπονητή έχει προκρίνει την περίπτωση του Ουρουγουανού! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: