26 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα,  δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «συμφωνία αρχών». Στις 15:30 ο Αλ.Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει από τον Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς. Εντός της ημέρας αναμένεται να συγκαλέσει συσκέψεις με συνεργάτες του και στελέχη του κόμματος.

Τα επίσημα αποτελέσματα, όπως μεταδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών, στο 99,86% της Επικράτειας (στα 19.481 από τα 19.506 εκλογικά τμήματα) και στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Εκτός Βουλής μένουν, με βάση τη μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων, πρώην υπουργοί και βουλευτές, αλλά και προβεβλημένα στελέχη κομμάτων. Σε πολλές εκλογικές περιφέρειες η «μάχη» του σταυρού είναι σκληρή και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει με το τέλος της καταμέτρησης.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε το πρωί της Δευτέρας στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Προσβλέπω στη μεταξύ μας στενή και αγαστή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα» τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του.

Κόσμος: Η γαλλική ριζοσπαστική Αριστερά αλλά και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο χαιρέτισαν σήμερα τη νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντάς την ως ήττα των πολιτικών λιτότητας. Την απελευθέρωση των δύο γιων του Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε το Κάιρο, την ώρα που η χώρα βράζει μετά την αιματηρή επέτειο της εξέγερσης εναντίον του κάποτε «παντοκράτορα» της Αιγύπτου. Το διήμερο είχε βαφτεί στο αίμα, με τον τελευταίο απολογισμό να ανεβάζει στους 17 τους νεκρούς του διημέρου και τις φωτογραφίες από την δολοφονική καταστολή να αναζωπυρώνουν την οργή εναντίον της αστυνομίας.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δεν συνιστά ήττα της λιτότητας, αλλά ήττα των αποτυχημένων οικονομικών σχεδίων και θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση στη Βρετανία για να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, ανέφερε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Δεν αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «διευκολύνσεων» στις ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους οι πρώτες φωνές ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ελληνική κάλπη, απορρίπτοντας όμως «κούρεμα που θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα».

«Θα συζητήσουμε επιμήκυνση του προγράμματος ή των ωριμάνσεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» λέει η Φινλανδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων, μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και την επίθεση στη Μαριούπολη. Οι «28» είχαν ήδη διαμηνύσει πως το σπιράλ βίας θα επιδεινώσει τη σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία.

Οικονομία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών αναρριχήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου τον Ιανουάριο. Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 106,7 μονάδες, από 105,5 μονάδες το Δεκέμβριο ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που έκανε λόγο για αύξηση στις 106,5 μονάδες.  

Αρνητικό είναι το κλίμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα Δευτέρα με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να ανοίγει με απώλειες άνω του 5%, αλλά εν συνεχεία να ανακτά δυνάμεις. Η αγορά φαίνεται να αποτιμά αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα με τους οικονομικούς αναλυτές να αναφέρουν πως οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατέδειξαν διάθεση σύγκρουσης με τους δανειστές, κάτι που εάν επαληθευθεί θα οδηγήσει σε πολύμηνη αβεβαιότητα.

Υποχωρεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα με το αμερικανικό αργό να καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας εξαετίας, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα που ενίσχυσαν την αβεβαιότητα στη ζώνη του ευρώ. Το Mπρεντ για παραδόσεις Μαρτίου υποχώρησε κατά 44 σεντς στα 48,35 δολάρια το βαρέλι. Tο αμερικανικό αργό για παραδόσεις Μαρτίου μειώθηκε στα 45,02 δολάρια το βαρέλι.

Αθλητισμός: Τίτλοι τέλους για τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Ο Αργεντινός σταρ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 36 ετών, έχοντας φορέσει τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής 51 φορές και πετύχει 17 γκολ. H μέρα που περίμεναν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έφτασε καθώς ο Μάρκους Μπεργκ αναμένεται να  υπογράψει σήμερα, Δευτέρα την επέκταση του συμβολαίου του με τους «πράσινους» έως το 2018.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα και σύμφωνα με πληροφορίες – μετά την πρωϊνή προπόνηση ο Σουηδός θα μεταβεί στα γραφεία της «πράσινης» ΠΑΕ με τον εκπρόσωπό του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόταση στον Αντελίνο Βιεϊρίνια για συμβόλαιο συνεργασίας με ετήσιες οικονομικές απολαβές ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ και ουσιαστικά επιστροφή του στον ΠΑΟΚ έκανε ο «δικέφαλος» του Βορρά στον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: