15 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε εκ νέου ο δήμος Τρίπολης, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, λόγω του προβλήματος με τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης. Με διπλό ριφιφί άγνωστοι διαρρήκτες εισέβαλαν στις 4 τα ξημερώματα, στο κατάστημα Public, στη λεωφόρο Μεσογείων 402, στην Αγία Παρασκευή. Ωστόσο, χτύπησε ο συναγερμός και κατάφεραν να πάρουν μόνο κινητά τηλέφωνα.

Η πλειονότητα των γερμανικών δημοσιευμάτων αναφέρονται στο κλίμα μεταστροφής που υπάρχει απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι το κόμμα δεν φοβίζει όπως παλαιότερα. Από ένα ρεύμα κυκλοφορίας διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Κορινού Πιερίας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ύστερα από ανατροπή φορτηγού, το οποίο βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο οδηγός.

Η Αριστερά του ευρωπαϊκού Νότου ενώνεται στην Αθήνα απέναντι στη συντηρητική Ευρώπη και τις πολιτικές λιτότητας: Απάντηση στην επίσκεψη του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που εξέφρασε την προεκλογική στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά, δίνει ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις κάλπες.

Κόσμος: Υψηλούς τόνους, που θυμίζουν το ναδίρ προ ετών στο οποίο είχαν βρεθεί οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, χρησιμοποιήσε ο τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας στον ισραηλινό ΥΠΕΞ που είχε πει τον Ερντογάν «αντισημίτη νταή». «Ο Νετανιάχου είναι αρχηγός κυβέρνησης που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, όπου και οι τρομοκράτες στο Παρίσι» είπε ο Νταβούτογλου, αναφέροντας ονομαστικά όχι μόνο τη Γάζα αλλά και το Μαβί Μαρμαρά.

Σε μία πολωτική συζήτηση έχει ρίξει την Σουηδία ένα βίντεο με... πέη και αιδοία να χορεύουν: Μουσικό καρτούν που θα προβληθεί στο παιδικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης είχε αγνές προθέσεις, κατά τους δημιουργούς του, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους γονείς. Μία αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τη νύχτα και τραυματίσθηκε ελαφρά.

Ο νεαρός οδηγός και ο συνοδηγός τέθηκαν υπό κράτηση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο οδηγός οδηγούσε σκόπιμα το αυτοκίνητο αντίθετα στο ρεύμα αλλά το περιστατικό δεν συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. Το βραχώδη σχηματισμό Ελ Καπιτάν στο Γιοσέμιτι, έναν κατακόρυφο βραχώδη «τοίχο» ύψους 914 μέτρων, κατέκτησαν δύο αναρριχητές για πρώτη φορά χωρίς εργαλεία, μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους. Μόνο προληπτικό μέσο ήταν σχοινιά και εξοπλισμός ασφάλειας για τον κίνδυνο πτώσεων. To κατόρθωμα, που θεωρείτο αδύνατο, χρειάστηκε προσπάθειες 19 ημερών και αρκετές πτώσεις.

Επαναπροσέγγιση της ΕΕ με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνών κρίσεων και εμπορίου σε αντάλλαγμα με ρωσικές κινήσεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία προτείνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε κείμενό της προς συζήτηση στην επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28», η αξιωματούχος υπογραμμίζει πως άρση κυρώσεων μπορεί να γίνει μόνο αν η Μόσχα υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Την ίδια ώρα, η κρίση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται και χώρες του ΟΑΣΕ αποσύρουν τις αποστολές παρατηρητών τους.

Οικονομία: Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σήμερα Πέμπτη στις διεθνείς αγορές, μετά την πρόσκαιρη χθεσινή ανοδική κίνηση. Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τη μηνιαία έκθεσή του και οι αγορές περιμένουν να δουν την προσαρμογή του Οργανισμού στα νέα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης που διαμορφώνονται παγκοσμίως. Ανοδικά κινείται την Πέμπτη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εναρμονιζόμενη με το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Υποστηρικτικά συμβάλει και η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές ομόλογο αναφοράς αν έχει απόδοση 8,8%   Στα 403,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2014 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 377,76 εκατ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου. Στο αντίστοιχο 12μηνο του 2013 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές αθροιζόμενες ανέρχονταν σε 645,7 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Απολύθηκε ο Γιάννης Μαντζουράκης από την τεχνική ηγεσία της Καλλονής, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο έμπειρος προπονητής μιλώντας  στον ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6», στο περιθώριο του σχολιασμού του χθεσινού αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Μυτιλήνη.

Υστερα από συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα ο ΠΑΟΚ βρήκε τη νίκη που θα τον δυναμώσει ψυχολογικά εν όψει της δύσκολης συνέχειας που τον περιμένει για τον στόχο του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Αναστασιάδη πήρε ένα πολύ δύσκολο διπλό στη Μυτιλήνη που θα βοηθήσει τους παίκτες να ανακτίσουν την χαμένη αυτοπεποιθησή τους. Ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης, καθώς ακολουθεί το ματς με τον Πλατανιά στη Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ θα εμφανιστεί «πληγωμένος»...

Η Τότεναμ ξεπέρασε την ήττα-σοκ από την Κρίσταλ Πάλας και με το 4-2 επί της Μπέρνλι στο Κύπελλο, οι «Σπερς» πέρασαν στην επόμενη φάση των «32» χάρη στην ρεβάνς του «White Hart Lane». Πλέον, ο μέχρι πρότινος αντίπαλος του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League, θα αντιμετωπίσει τη Λέστερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: