17 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για το θέμα των καταθέσεων ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ.»

Για σχέδιο «αφανισμού» της μεσαίας τάξης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο Αντ.Σαμαράς σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι στόχος του είναι η συγκρότηση κυβέρνησης με όλες τις φιλευρωπαϊκές δυνάμεις, ενώ προεξοφλεί ότι, εάν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές, έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα επιτευχθεί συμφωνία για το τέλος του Μνημονίου και τη γραμμή προληπτικής στήριξης της χώρας. Όσον αφορά σε μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος.

Συστάσεις προς τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουν την άσκοπη χρήση τζακιών το Σαββατοκύριακο απηύθυναν για άλλη μια φορά τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας. Όπως επισημαίνουν, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο καιρός ευνοεί τη συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Νέα προθεσμία για να απολογηθούν το Σάββατο ζήτησαν και έλαβαν από τον εφέτη ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του βαρυποινίτη για την υπόθεση της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού.

Μάλιστα, ο απότακτος αστυνομικός ζήτησε από τις φυλακές Κορυδαλλού βεβαίωση πως δεν κρατήθηκε ποτέ στην ίδια πτέρυγα με τον Ξηρό ή μέλη των Πυρήνων. Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων. Το προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι 11:00-18:00. 

Κόσμος: Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση ρυμουλκού σκάφους το οποίο έκανε δοκιμαστική πλεύση στον ποταμό Γιανγκτσέ. Στο πλοίο, μήκους 30 μέτρων, επέβαιναν συνολικά 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οκτώ αλλοδαποί: τέσσερις από τη Σιγκαπούρη, ένας Ινδονήσιος, ένας Μαλαίσιος, ένας Ινδός και ένας Ιάπωνας.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναγκάστηκε, λόγω μιας θύελλας, να διακόψει πρόωρα το προσκύνημά του σε ένα νησί των Φιλιππίνων, το οποίο το 2013 καταστράφηκε από τυφώνα. Πρόλαβε όμως να τελέσει μια λειτουργία, υπό καταρρακτώδη βροχή και να συναντηθεί με συγγενείς των επιζώντων. Aντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών ξεκινά μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στην Κούβα για να εξετάσει από κοντά τους τομείς όπου οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, έναν μήνα μετά την ιστορική προσέγγιση της Αβάνας με την Ουάσιγκτον. 

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε το βράδυ της Παρασκευής ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι, μετά την εισαγωγή του για την αντιμετώπιση σοβαρής λοίμωξης στο ουροποιητικό του σύστημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκανέλ. Μετά τις κηδείες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές έρχονται τώρα αντιμέτωπες με το πρόβλημα του ενταφιασμού των τριών δραστών, αφού δεν θέλουν οι τάφοι τους να μετατραπούν σε «τόπο προσκυνήματος». Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές αρχές εξετάζουν επιθέσεις με «άρωμα» ισλαμοφοβίας.

Οικονομία: Τι θα γίνει με τη ναυτιλία, τι σημαίνει «δημόσιο» στην ακτοπλοΐα; Το εκλογικό κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά είναι γεμάτο ερωτήματα αλλά και φημολογία για την 26η Ιανουαρίου. Η πολιτική κατάσταση προκαλεί ανησυχίες, προσδοκίες, αλλά κυρίως πολλές απορίες σχετικά με το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας στο «Β». Η αναθεώρηση του outlook αποδίδεται από τη Fitch στην παρούσα πολιτική αβεβαιότητα λόγω της οποίας «η όποια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ενδέχεται να καθυστερήσει για κάποιους μήνες».

H Ελλάδα δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση των κεντρικών τραπεζιτών της Φρανκφούρτης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ποιότητας.

Αθλητισμός: Εντός έδρας υποχρεώσεις έχουν στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής, οι δύο βασικοί διεκδικητές του τίτλου στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Την Κυριακή, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναιτωλικό και είναι το λογικό φαβορί για την νίκη, όπως και ο ΠΑΟΚ που θα φιλοξενήσει τον Πλατανιά. Αντίθετα, το βράδυ του Σαββάτου, ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη αποστολή στην Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Πανιώνιο, ενώ εξαιρετικά αμφίρροποι είναι και οι αγώνες Ξάνθη - Κέρκυρα και Βέροια - ΟΦΗ.

Η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Άρσεναλ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το αγγλικό πρωτάθλημα. Ολοκληρώνεται το προσεχές τριήμερο ο πρώτος γύρος του ισπανικού πρωταθλήματος με τη Ρεάλ Μαδρίτης να έχει το προβάδισμα και την ευκαιρία να αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα, ακόμη και με ένα ματς λιγότερο. Η αναμέτρηση της Λάτσιο με την Νάπολι δεσπόζει στο πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος.

Τα διαδοχικά ραντεβού μεταξύ των διοικούντων των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ προκειμένου να «χτίσουν» ένα κοινό μέτωπο κατά του παρασκηνίου που επηρεάζει εξωαγωνιστικά το ποδόσφαιρο, έφεραν εξελίξεις! Οι Ιβάν Σαββίδης, Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Μελισσανίδης, μέσω ξεχωριστών ραντεβού που έγιναν στην Αθήνα, αποφάσισαν την συμπόρευση των ομάδων τους «εναντίον του συστήματος και της εγκληματικής οργάνωσης που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: