29 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Νέο σχέδιο αξιολόγησης στο Δημόσιο πρόκειται να συζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πρώτο ραντεβού που θα έχει με την ΑΔΕΔΥ. Όπως τόνισε, το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά βελτιωτικό. Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «κάθε φορά που ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το στόμα του, ο ελληνικός λαός χάνει εκατομμύρια». Τονίζει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν ξεκινά από το μηδέν και αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, αλλά προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ.Στρατούλης. «Σας διαβεβαιώνω ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Η νέα κυβέρνηση έχει διασφαλίσει μέχρι το τελευταίο ευρώ κάθε σύνταξη» είπε, απαντώντας στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά για προβλήματα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Κατάγματα και στα δύο του χέρια υπέστη ένας 9χρονος μαθητής δημοτικού σχολείου στο Πλωμάρι, τον οποίο συμμαθητές του είχαν αφήσει κρεμασμένο σε μία μπασκέτα.

«Τον άφησαν στην μπασκέτα χωρίς να τον κρατούν. Και τον κουνούσαν. Εκείνος φώναζε 'κατεβάστε με, κατεβάστε με' μέχρι που έπεσε και έσπασε και τα δυο του χέρια»  κατήγγειλε η μητέρα του παιδιού. Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η ΝΔ μετά την ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται βέλη από κορυφαία στελέχη, ενώ εντείνεται η πίεση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Την ίδια στιγμή, μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν η ΚΟ και η Πολιτική Επιτροπή.

Κόσμος: Ενώ οι Βρυξέλλες συνεδριάζουν για την στάση τους απέναντι στη Ρωσία, και στο κάδρο έχει μπει και η δυσφορία που έχει εκφράσει η Αθήνα, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε ότι «φυσικά και κανείς δεν θέλει σκληρότερες κυρώσεις, όμως η Μόσχα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ». Δύσκολο το ζήτημα μεταξύ των «28», με τις ανατολικές χώρες να κρατούν την ισχυρότερη στάση και την Πολωνία να προσέρχεται ζητώντας άμεσα περισσότερα μέτρα.

Μετά το επεισόδιο στη μεθόριο Ισραήλ και Λιβάνου με τη Χεζμπολάχ που στοίχισε τη ζωή σε δύο ισραηλινούς στρατιώτες και έναν ισπανό κυανόκρανο, η Μαδρίτη επιτέθηκε στο Ισραήλ καθιστώντας το υπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας που οδήγησε στο θάνατο του ισπανού λοχία. Όσον αφορά το ίδιο το θερμό μέτωπο με τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ ανέφερε ότι υπάρχει μήνυμα πως η ομάδα δεν επιδιώκει συνέχιση της σύγκρουσης.

O πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο που επιβάλλουν σε βάρος της Κούβας με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως και επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο. Αναγνωρίζοντας πως ο δρόμος θα είναι «μακρύς και δύσκολος», η Αβάνα τονίζει πως χωρίς άρση του εμπάργκο, η επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον είναι άσκοπη.

Σε υψηλούς τόνους εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς την δυσαρέσκειά του για την διαφοροποίηση της Αθήνας στο ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων: «Δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητά αλληλεγγύη από την Ευρώπη» είπε. Οι μονομερείς προσεγγίσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν, είπε, λέγοντας πως αυτό το μήνυμα θα διαβιβάσει και στον Αλέξη Τσίπρα όταν τον συναντήσει στην Αθήνα.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης παρατείνει η ISIS το τελεσίγραφο για την εκτέλεση του ιορδανού πιλότου, μέσω ηχητικού μηνύματος στο οποίο φαίνεται επίσης να δίνεται νέα διορία και για τον ιάπωνα όμηρο. Οι τζιχαντιστές ζητούν ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση της Σάιντα αλ Ρισάουι, που έχει φυλακιστεί στην Ιορδανία για το ρόλο της σε παλιότερη τρομοκρατική επίθεση.

Οικονομία: Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να έλθει σε ρήξη με τη ζώνη του ευρώ και τους πιστωτές της χώρας επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο της Αυστραλίας ABC. Ανέφερε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους εταίρους της και για να δώσει έμφαση σε αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε καν να διαπραγματευθούμε , θέλουμε να διασκεφθούμε μαζί τους».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος  για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση, που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου - και θεωρούμενος προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν- Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

Αθλητισμός: Ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας με τα τελευταία εισιτήρια να κρίνονται σε Λεωφόρο και ΟΑΚΑ. Εκεί ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Ξάνθη (19:00, ΟΤΕ Sport 4) στη ρεβάνς του 1-1, ενώ η ΑΕΚ φιλοξενεί την Κέρκυρα 17:00 (ΟΤΕ Sport 2), που θέλει επίσης να υπερασπιστεί το 1-1 του πρώτου ματς.

Σε ματς-διαφήμιση του ποδοσφαίρου, η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-2 την Ατλέτικο Μαδρίτης στην ισπανική πρωτεύουσα και πήρε την πρόκριση στους ημιτελικούς του Κυπέλλου, καθώς είχε επικρατήσει 1-0 και στον πρώτο αγώνα. Και τα πέντε γκολ σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο.

Η Τότεναμ θα είναι η αντίπαλος της Τσέλσι στον τελικό του Λιγκ Καπ. Το βράδυ της Τετάρτης, οι «Πετεινοί» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στη ρεβάνς των ημιτελικών, και σε συνδυασμό με το υπέρ τους 1-0 στο πρώτο ματς, πήραν την πρόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: