05 Ιανουαρίου, 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Διήμερη περιοδεία στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του, οι Καστανιές, από όπου ο κ. Σαμαράς δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Η απόφαση έχει ειδικό ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις των προσωρινά κρατούμενων στον Κορυδαλλό βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αναμένεται να είναι κανονικά υποψήφιοι και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, τα επόμενα 24ωρα, με χιονοπτώσεις και στην Αττική. Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Την βεβαιότητά του ότι ο ΛΑΟΣ θα μπει στη Βουλή, προκειμένου να αναγκάσει τα κόμματα να συνεννοηθούν, εξέφρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «με τη ΝΔ του Σαμαρά είναι δύσκολο να συνεννοηθείς». Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης την κάθοδο του ανεξάρτητου βουλευτή, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, με τον ΛΑΟΣ.

Φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Σωκράτους, στο κέντρο της Αθήνας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, θέτοντάς την υπό έλεγχο μερικές ώρες μετά.

Κόσμος: Μετά τη διακοπή λόγω των καιρικών συνθηκών, οι έρευνες για τα συντρίμμια του αεροσκάφους της AirAsia που έπεσε στη Θάλασσα της Ιάβας ξανάρχισαν και πλοίαρχος σκάφους των ινδονησιακών δυνάμεων ανέφερε πως βρέθηκε αντικείμενο που «έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι η ουρά του αεροσκάφους». Στο ουραίο αναμένεται να βρεθούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Το όγδοο βίντεο με τον βρετανό όμηρο Τζον Κάντλι δημοσίευσε η τζιχαντιστική ISIS, στο οποίο ο όμηρος φωτορεπόρτερ εμφανίζεται να περιφέρεται στη Μοσούλη του Ιράκ, που έχει πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, και να... διαφημίζει την «ομαλή καθημερινότητα στην πόλη». Στο νέο προπαγανδιστικό βίντεο ο Κάντλι, που προηγούμενως είχε πει πως περιμένει να εκτελεστεί από τους απαγωγείς του, εμφανίζεται να ξυρισμένος και σε καλή κατάσταση.

Στο ξεκίνημά της βρίσκεται η, μακρόσυρτη όπως προδιαγράφεται, δίκη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που κατηγορείται ως ο μοναδικός εν ζωή υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013. Το δικαστήριο ξεκινά το δύσκολο έργο της διαλογής της ενόρκων και η ετυμηγορία - που μπορεί να οδηγήσει τον 22χρονο Τσαρνάεφ ακόμη και σε θάνατο - ίσως καθυστερήσει μέχρι και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Οι Παλαιστίνιοι συζητούν με την Ιορδανία την πιθανότητα να υποβληθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους - το οποίο είχε αποσυρθεί επειδή δεν είχε συγκεντρώσει επαρκή στήριξη. Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν πως η αλλαγή της σύνθεσης των μη μόνιμων μελών του ΣΑ με το νέο χρόνο μπορεί να τους δώσει καλύτερες προοπτικές, αλλά το εγχείρημα είχε αποτύχει στην πρώτη προσπάθεια και εξαιτίας του βέτο των ΗΠΑ, που είχαν απορρίψει ως μονομερές το ψήφισμα.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ίσως θα έπρεπε να «επανεξετάσουν» την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος γιααποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που έχουν απομείνει στη χώρα έως το τέλος του 2016.

Οικονομία: Στη διευκρίνιση ότι οι φορολογικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αντιανταγωνιστικό τρόπο, χορηγώντας επιλεκτικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις προχώρησε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.  

Απώλειες καταγράφει στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την πτωτική διάθεση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Το κλίμα επηρεάζουν οι αμφίσημες δηλώσεις περί Grexit, αλλά και τα αυξανόμενα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ολοκληρώνεται σήμερα στις 6 το απόγευμα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση των θέσεων πέντε έμμισθων δικηγόρων για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 που εκκίνησε η διαδικασία μέχρι και σήμερα που εκπνέει η προθεσμία υποβολής έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο.

Αθλητισμός: Το «δώρο» της Βαλένθια δεν εκμεταλλεύτηκε η Μπαρτσελόνα, η οποία γνώρισε οδυνηρή ήττα από τη Σοσιεδάδ με 1-0, στο προτελευταίο χρονικά ματς της 17ης αγωνιστικής. Το αυτογκόλ του Ζόρντι Άλμπα στο ξεκίνημα του ματς ήταν αρκετό για τους Βάσκους να πανηγυρίσουν την τεράστια νίκη μπροστά στο κοινό τους και να κάνουν ένα μεγάλο βήμα για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η Βαλένθια ήταν τελικά η ομάδα που έβαλε... φρένο στο εκπληκτικό σερί των 22 νικών της Ρεάλ Μαδρίτης σε επίσημα παιχνίδια.

Ανακοίνωση με την οποία ζητάει από το ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επισήμως και με ακρίβεια σχετικά με τις προθέσεις του όσον αφορά την «Αγιά-Σοφιά» στην περίπτωση που εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου, εξέδωσε η «ORIGINAL 21». Αυτό συνέβη μετά τις τελευταίες κινήσεις του Άρη Βασιλόπουλου, κατά του γηπέδου της ΑΕΚ, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος εκλέχθηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια μέρα μετά τη διακοπή, δηλαδή τη Δευτέρα στις 15:00 αποφάσισαν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός να διεξαχθεί η συνέχεια του μεταξύ τους αγώνα, ο οποίος διεκόπη το βράδυ της Κυριακής λόγω έντονης ομίχλης στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων». Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων συμφώνησαν και έστειλαν το σχετικό αίτημα στη Σούπερ Λιγκ, η οποία το επικύρωσε. Έτσι λοιπόν η σέντρα του ματς θα γίνει από το 40', ενώ θα κρατηθούν 19 λεπτά καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο. Οι αντίπαλοι θα παραταχθούν στον αγωνιστικό χώρο με τις ίδιες ενδεκάδες που ξεκίνησαν την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: