27 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Από ώρα σε ώρα πρόκειται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τη συμφωνία συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να ορκιστούν εντός της ημέρας. Ο Αλ.Τσίπρας άρχισε να ενημερώνει τα στελέχη που αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση. «Αναλαμβάνω το υπουργείο Υγείας» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Π.Κουρουμπλής, ενώ την τοποθέτησή του στο ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε και ο Γ.Βαρουφάκης. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τα πρόσωπα και τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

«Ο τόπος γύρισε σελίδα» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, καλωσορίζοντας και συγχαίροντας τους βουλευτές του κόμματος, που εξελέγησαν στις εκλογές. «Όσοι αντέξαμε, πήραμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού» είπε στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη η νέα εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ. Δύο εμπειρότατοι χειριστές έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του ελληνικού F-16 στην Ισπανία. Πρόκειται για τους σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη 35 ετών και Αθανάσιο Ζάγκα 31 ετών.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας τοποθετεί η Λευκωσία την επίσκεψη στην Κύπρο του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στην επόμενη μέρα και στις άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν μετά την εκλογική βύθιση του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, προχωρούν τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το ΠΑΣΟΚ επιταχύνει τις διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος. Προβληματισμός για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση και για το αν ο Ευ.Βενιζέλος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Κόσμος: Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διάλυση της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών μετά τις υποψίες ότι πράκτορες της ήταν πίσω από το θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν. Ο Νίσμαν είχε κατηγορήσει τη Φερνάντες πως προστάτευε ιρανούς δράστες της επίθεσης του 1994, κάτι που η ίδια απέρριψε ως παράλογο αλλά πιστεύει πως ο Νίσμαν «δεν αυτοκτόνησε».

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος και ηγέτες χωρών της Ευρώπης θα βρεθούν στις τελετές μνήμης στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς για την 70ή επέτειο απελευθέρωσής του. Οι φετινές τελετές γίνονται δυστυχώς στην σκιά της ουκρανικής κρίσης: Με φόντο την ψυχρότητα στις σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι απών -απουσία αρκετά άβολη, δεδομένου του ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε απελευθερώσει το κολαστήριο.

Τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας με το ελληνικό F-16 που συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης στην αεροπορική βάση του Λος Γιάνος αναζητούν οι ισπανικές αρχές, ενώ οι Πολεμικές Αεροπορίες Ελλάδας και Γαλλίας θρηνούν τα συνολικά δέκα θύματα. Ιταλοί οι υπόλοιποι τραυματίες. Το αεροσκάφος «συνετρίβη στο χειρότερο δυνατό σημείο», σύμφωνα με πηγές κοντά στην έρευνα, πέφτοντας σε σημείο που βρίσκονταν αρκετά μέλη του προσωπικού εδάφους αλλά και άλλα αεροσκάφη που υπέστησαν ζημιές.

Περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανούς κάνει να οχυρωθούν η χιονοθύελλα «Τζούνο» («Ήρα») που χτυπά με σφοδρότητα τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και έχει κάνει ακόμη και τη Νέα Υόρκη να μοιάζει με νεκρό τοπίο. Προβλήματα σε κάθε είδους μετακίνηση, απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην ίδια τη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της οποίας έχει προετοιμάσει την πόλη για τη «χειρότερη χιονοθύελλα στην πρόσφατη ιστορία».

Τη σιωπή του έσπασε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο επί των πρώτων βημάτων προσέγγισης με την Ουάσινγκτον: Χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις και τη δυσπιστία του, ο Κάστρο εμφανίστηκε ανοικτός στη συνεργασία. Η σιγή του είχε προκαλέσει αμφιβολίες για το εάν στήριζε ή όχι την στάση του νυν προέδρου της Κούβας στις επαφές του με τις ΗΠΑ.

Οικονομία: Αποφασισμένος να διατηρήσει την ιδιότητα του blogger και του παρεμβατικού οικονομικού αρθρογράφου παράλληλα με την ιδιότητα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών εμφανίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γνωστός καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών λίγες ώρες πριν ορκιστεί υπουργός Οικονομικών με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ξεκαθαρίζει πως δεν θα διακόψει να παρεμβαίνει δημόσια μέσω του blog του, ακόμη και εάν αυτό θεωρείται από κάποιους ως μη ορθό.

Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για έρευνες που θα διαρκέσουν για ένα έτος θα παραμείνει η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία παράτασης του συμβολαίου μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της Total. Το συμβόλαιο τυγχάνει επεξεργασίας από τις νομικές υπηρεσίες και θα οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Στην αναφορά ότι το χάσμα μεταξύ του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και των Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας είναι τόσο μεγάλο, ώστε ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής να βλέπουν πιθανότητα ελληνικής εξόδου από το ευρώ τους επόμενους μήνες, διατυπώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Αθλητισμός: Tα πρώτα εισιτήρια για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας κλείνουν σήμερα, Τρίτη, με τον ΟΦΗ να έχει σφραγίσει από νωρίς την πρόκριση απέναντι στον Πανθρακικό, ενώ ανοιχτή είναι στις αναμετρήσεις των ζευγαριών: Λεβαδειακός-Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας Τρίπολης-Ηρακλής.

Μετά από τη συγκλονιστική εξέλιξη των αναμετρήσεων του 4ου γύρου, άνοιξε ο δρόμος της διάκρισης στους "μικρούς" του κυπέλλου Αγγλίας. Τη Δευτέρα διεξήχθη η κλήρωση της 5ης φάσης, με μόλις έξι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να συνεχίζουν και άλλες τέσσερις να βρίσκονται στην αναμονή. Το ζευγάρι Ντέρμπι-Ρέντινγκ σημαίνει ότι θα υπάρχει τουλάχιστον μία ομάδα της Τσάμπιονσιπ στους "8".

Σημαντική εκτός έδρας νίκη για την Ουντινέζε, που επιβλήθηκε 2-1 της Εμπολι. Βασικός για ακόμα μία φορά κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του Ούντινε ήταν ο Ορέστης Καρνέζης, ενώ αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες (61΄,74΄) ο Παναγιώτης Κονέ. Στο ματς, η Νάπολι επικράτησε 2-1 στο "Σαν Πάολο" της Τζένοα, με τον Γκονζάλο Ιγκουαϊν να πετυχαίνει και τα δύο γκολ. Βασικός με τους φιλοξενούμενους ο Φετφατζίδης, που αντικαταστάθηκε στο 53΄ από τον Νιάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: