08 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους. Αυξημένη είναι η κίνηση στο Κέντρο της Αθήνας. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ. Πάνω από το όριο συναγερμού (στα 5,70 μέτρα) παραμένει και τη Δευτέρα η στάθμη του ποταμού Έβρου, σε όλο το μήκος, κινητοποιώντας περαιτέρω τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, περίπου 10 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή Πετράδων-Πραγγίου πλημμύρισαν από ρήξη αναχωμάτων, ενώ άλλα 10 χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου.

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η επίσχεση παροχής υπηρεσιών των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης ο ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την αξία των επισκέψεων ή πράξεων λαμβάνοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στη συνέχεια θα μπορούν να διεκδικούν αποζημίωση από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό που βρίσκεται σε απεργία πείνας για 28η ημέρα. Υπό κατάληψη είναι από το πρωί της Δευτέρας τα δημαρχεία Ιωαννίνων και Χανίων, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη και στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων.

Στις ανακριτικές αρχές Θεσσαλονίκης απολογούνται επτά εκ των συλληφθέντων που κατηγορούνται για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια και μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. 

Κόσμος: Οι αρχές του Νέου Δελχί προχωρούν στην απαγόρευση του υπηρεσίας Uber - που προσφέρει μίσθωση οχημάτων για μετακινήσεις «αντί» ταξί - μετά την καταγγελία για βιασμό από συνεργαζόμενο οδηγό. Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά τη Δευτέρα η Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τους επιτρόπους Στυλιανίδη και Χαν, με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ και ιδιαίτερα το κύμα προσφύγων στη συροτουρκική μεθόριο. «Η ΕΕ μένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης και θα διασφαλίσουμε πως η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα» διαμηνύουν οι Βρυξέλλες.

Εθνική οδό στο Όκλαντ της Καλιφόρνια κατέλαβαν διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας, χωρίς να λείψουν οι συμπλοκές με τους αστυνομικούς, σε άλλη μία νύχτα συγκεντρώσεων σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ στον απόηχο των υποθέσεων Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Στις ΗΠΑ έχει γίνει μεν μεγάλη πρόοδος, αλλά «ο ρατσισμός είναι κάτι βαθιά ριζωμένο», λέει ο Ομπάμα. Αεροσκάφος Airbus A320 παρά λίγο να συγκρουσθεί με τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο σκάφος καθώς ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Χίθροου στις 22 Ιουλίου, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Sunday Times.

Γάλλοι και ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε μέσα από τη συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt τις δύο κυβερνήσεις να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή, κρίνοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται «ανεπαρκείς». 

Οικονομία: Απώλειες 0,32% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κινούμενος στις 1.029,65 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ανέρχεται σε 4,95 εκατ. ευρώ επί 4,46 εκατ. τεμαχίων μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια. Σήμα για παράταση φαίνεται ότι δίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως η Ελλάδα «χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την τελευταία δόση, αλλά βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Η Κομισιόν η ίδια, είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, «έχει πλήρη συνείδηση των αλλαγών που έχουν επιτευχθεί», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup απόφαση για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Μέσα σε δύσκολη πολιτικά συγκυρία, ξεκινά την εβδομάδα αυτή η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.

Προς ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών αναμένεται να τεθεί ίσως και σήμερα, Δευτέρα, το σχέδιο σύμβασης για την πώληση του 67% του ΟΛΠ, ώστε αμέσως μετά το ΤΑΙΠΕΔ να προσδιορίσει τις ημερομηνίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών. 

Αθλητισμός: Με ανεβασμένη ψυχολογία θα έρθει η Γκινγκάμπ στην Τούμπα, όπου την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ σε έναν «τελικό» πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Ζοσελίν Γκουβερνέκ επικράτησε εκτός έδρας 3-2 της Ρεμς, πανηγύρισε τη δεύτερη διαδοχική νίκη της στο γαλλικό πρωτάθλημα και ξέφυγε από τη ζώνη του υποβιβασμού. Στο τελευταίο λεπτό κατάφερε να λυγίσει η Λιόν την αντίσταση της Εβιάν και να πάρει τη σημαντική εκτός έδρας νίκη με 3-2, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του Championnat. Εύκολη νίκη της Μαρσέιγ με 3-1 επί της Μετς και... άνοδος στην κορυφή της βαθμολογίας.

Σε προσωπικό ρεσιτάλ του Λιονέλ Μέσι εξελίχθηκε το ντέρμπι της Καταλονίας. Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε αρχικά να χάνει από την Εσπανιόλ στο «Καμπ Νου», αλλά ο Αργεντινός ισοφάρισε στην εκπνοή του ημιχρόνου και πέτυχε ακόμη δύο γκολ στο β΄ μέρος, οδηγώντας τους «μπλαουγκράνα» στο θριαμβευτικό 5-1 επί της συμπολίτισσας, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Primera Division. Με γκολ του Κάρλος Μπάκα στο 8ο λεπτό, η Σεβίλλη νίκησε στη Μαδρίτη τη Ράγιο Βαγιεκάνο με 1-0. Τρεις πολύτιμους βαθμούς πήρε η Βιγιαρεάλ επικρατώντας με 4-0 της Σοσιεδάδ στο Μαδριγάλ. Στο 1-1 έμειναν Γρανάδα και Βαλένθια.

Μόνη στην τρίτη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος έμεινε η Τζένοα, η οποία πέτυχε μεγάλη νίκη με 1-0 επί της Μίλαν στο «Λουίτζι Φεράρις» και εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία (2-2) που παραχώρησε νωρίτερα η Νάπολι στην Εμπολι. Παράλληλα, η Ουντινέζε επικράτησε με ανατροπή 2-1 της Ίντερ στο Τζουζέπε Μεάτατσα και πλησίασε τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) 
1867:Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο λογοτέχνης Γρηγόρης Ξενόπουλος 1911:Γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός
1952:O πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αναθέτει στον Σπύρο Μαρκεζίνη το συντονισμό όλης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης
1969:Aεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ερχόταν από τα Χανιά, παρασύρεται από την κακοκαιρία και προσκρούει σε λόφο κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες
1989:Συλλαμβάνεται ύποπτος για την κλοπή του τίμιου σταυρού από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος, που είχε δωρίσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς στον Αθανάσιο Αθωνίτη, ιδρυτή και κτήτορα της Μονής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: