22 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Στον αυτόματα πιλότο φαίνεται να παραμένει η προεδρική εκλογή, αφού παρά το άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, εξακολουθεί να είναι αμφίβολο εάν είναι εφικτός ο στόχος της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, ώστε να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές. Την ώρα που αναμένεται να εκδοθεί το πόρισμα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση των καταγγελίων του Παύλου Χαϊκάλη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για εσωτερική υπόθεση των ΑΝΕΛ. 

Κλείνει εκτός απροόπτου σήμερα, Δευτέρα η έρευνα για την υπόθεση Χαϊκάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, θα υποβληθεί πορισματική έκθεση από τον εισαγγελέα Πάνο Παναγιωτόπουλο και δεν προβλέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Γ.Αποστολόπουλου. Μεγάλο φιλανθρωπικό μπαζάρ πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο κτίριο της Helexpo από την  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Συνδετήρες» σε συνεργασία με την ενημερωτική πύλη Koinsep.Org. Όσοι επισκεφθούν το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ θα μπορέσουν να προμηθευτούν βιολογικά προϊόντα, όπως μαρμελάδες, κρασιά, σάλτσες, βασιλικό πολτό, μπισκότα, τραχανά, πλιγούρι, κράκερ, κρέμες ενυδάτωσης.

Μια ανάσα πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή που θα γίνει αύριο, Τρίτη, το αριθμητικό παζλ για την προεδρική εκλογή εξακολουθεί να διαμορφώνεται. Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Οικονόμου και Κουράκος έσπευσαν να μεταπηδήσουν από το «παρών» στην ξεκάθαρη στήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Ποιοι θα ψηφίσουν «ναι», ποιοι βρίσκονται δυνητικά στο «ναι» και ποιοι θα επιμείνουν στο «παρών».

Κόσμος: Να παίρνουν κάθε μέτρο ασφαλείας και να κρατούν «χαμηλούς τόνους» καλούν τους αστυνομικούς στις ΗΠΑ οι αστυνομικές διευθύνσεις και οι ενώσεις αστυνομικών μετά τις δολοφονίες τριών ενστόλων, δύο στη Νέα Υόρκη και ενός στη Φλόριντα. Οι συγγενείς του Έρικ Γκάρνερ, του τελευταίου θύματος αστυνομικής βίας που είχε πυροδοτήσει ξανά το κύμα διαδηλώσεων, κάλεσαν σε ηρεμία και καταδίκασαν το συσχετισμό της διπλής δολοφονίας στο Μπρούκλιν με την υπόθεσή του.

Η Σεούλ και η διαχειρίστρια εταιρεία των πυρηνικών σταθμών στη Νότιο Κορέα αναφέρουν πως χάκερ εισέβαλαν σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας, αλλά χάθηκαν μόνο μη κρίσιμα δεδομένα και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Τον φόβο των «μοναχικών λύκων», προσώπων που ριζοσπαστικοποιούνται μόνοι τους και μένουν αόρατοι μέχρι να χτυπήσουν με «μικρής κλίμακας» επιθέσεις, επαναφέρει στη Γαλλία το αιματηρό Σαββατοκύριακο: Μετά την εισβολή φανατικού με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα, που φώναζε «ο θεός είναι μεγάλος», άνδρας που περιγράφεται ως διαταραγμένος έριξε το αυτοκίνητό του σε περαστικούς στην Ντιζόν, τραυματίζοντας έντεκα άτομα. 

Όσα αρχίζουν να γίνονται γνωστά για τους δύο δράστες είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά. Τον βετεράνο πολιτικό Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι δείχνουν νικητή των προεδρικών εκλογών στην Τυνησία τα exit poll, πράγμα που θα ολοκλήρωνε την επικράτηση του κόσμικού κόμματος Νιντάα Τουνές στην Τύνιδα. Ο ανθυποψήφιός του, Μονσέφ Μαρζούκι, δεν αναγνωρίζει ακόμη την ήττα του. Η προεδρική κάλπη ήταν η πρώτη σε πλήρως δημοκρατικές εκλογές και το τελευταίο βήμα της χώρας προς την ομαλότητα μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι.Οδηγός έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε περαστικούς φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» (Allahu Akbar) στην γαλλική πόλη Ντιζόν, τραυματίζοντας ένδεκα ανθρώπους, δύο από τους οποίους σοβαρά, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Οικονομία: Στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) ΑΕ, η θυγατρική της κινεζικής Cosco,  μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για το φιλικό διακανονισμό με τον ΟΛΠ.   Αν και το νομοσχέδιο με το οποίο θα μεταφερθεί στο Εθνικό Δίκαιο η Οδηγία 2014/59/ΕΕ (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων είναι σχεδόν έτοιμο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να το καταθέσει εγκαίρως για ψήφιση στη Βουλή.

Στη βάση αυτή, στο σημερινό σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) να παρεμβαίνει με αποτελεσματικότητα για την εξυγίανση τραπεζών.  Ο νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης, η οποία διαχωρίζεται πλέον σε βασική και αναλογική, αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα που φέρνει το 2015. Επίσης, έρχονται μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα εξαιτίας της ευρύτερης εφαρμογής της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», ενώ αλλαγές προβλέπονται και σε όρια ηλικίας συγκεκριμένων κατηγοριών.

Αθλητισμός: Εμφατική ήταν η νίκη της Ατλέτικο Μαδρίτης επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Primera Division. Οι Μαδριλένοι αν και βρέθηκαν να χάνουν, συνέτριψαν την ομάδα του Βαλβέρδε με 4-1 κμέσα στο σπίτι της. Την πέμπτη συνεχή νίκη της στο ισπανικό πρωτάθλημα πανηγύρισε η Βιγιαρεάλ, που επικράτησε άνετα 3-0 της Λα Κορούνια στο «Μαδριγάλ». Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση της Γρανάδα με τη Χετάφε, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο «Νουέβο Λος Κάρμενες». Νικηφόρα πέρασε η Μάλαγα με 2-1 από την έδρα της ουραγού Έλτσε.

Αν και βρέθηκε να χάνει με 0-2 από τη Λάτσιο, η Ίντερ κατάφερε να ισοφαρίσει και να πάρει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας στο Τζουζέπε Μεάτσα στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του Campionato. Η Κιέβο νίκησε στο τοπικό ντέρμπι την - τυπικά γηπεδούχο - Ελλάς Βερόνα με 1-0. Έναν πολύτιμο βαθμό, στην προσπάθεια που καταβάλει για παραμονή στην κατηγορία, πήρε η Αταλάντα, η οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με την Παλέρμο στο Μπέργκαμο. Στο μεταξύ, η Τορίνο «γύρισε» το παιχνίδι και νίκησε 2-1 την Τζένοα.

Ο ΠΑΟΚ άφησε πίσω του την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς νίκησε 2-1 τον Λεβαδειακό στη Βοιωτία, στο τελευταίο παιχνίδι για τη 16η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, και επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας, στην οποία βρισκόταν από το Σάββατο ο Ολυμπιακός. Τα τέρματα για τον «Δικέφαλο του Βορρά» πέτυχαν οι Τζαβέλλας (12΄) και Περέιρα (51΄), ενώ οι «πράσινοι» μείωσαν στο 80΄ με τον Κονέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες αγωνίζονταν από το 23΄ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής των Μάντζιου και Τζαβέλλα με απευθείας κόκκινη κάρτα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1927:Στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων
1978:Δια νόμου επιβάλλεται η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 9 κυανές και λευκές ρίγες
1982:Πεθαίνει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λίνος Πολίτης
1995:Την υποψηφιότητά τους για την πρωθυπουργία, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου επιβεβαιώνουν οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης και Κώστας Σημίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: