24 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στον εντοπισμό και τη σύλληψη 51 μεταναστών προχώρησαν άνδρες του Λιμενικού σε περιοχές κοντά στο Φαρμακονήσι, την Ικαρία, τη Λέσβο και την Πάτρα. Συνελήφθησαν επίσης ένας 51χρονος αλλοδαπός διακινητής και η 46χρονη συνεργός του. Ερώτηση στη Βουλή πρόκειται να καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με φημολογία ότι ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος έχει βγάλει στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης τρία εκατομμύρια ευρώ. Εορταστικά τραπέζια για άστεγους και άπορους στρώνουν και φέτος τα Χριστούγεννα μεγάλοι δήμοι της χώρας, προσφέροντας γεύματα αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη.

Σημαντική η βοήθεια και μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία που διανέμουν τρόφιμα σε εκατοντάδες οικογένειες. Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση με το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας (168 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα), ωστόσο η προσοχή όλων είναι ήδη στραμμένη στην τρίτη και καθοριστική αναμέτρηση για την προεδρική εκλογή. Θα χρειαστεί η στήριξη από ακόμη 12 βουλευτές, αλλιώς θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου. Από ποιες «δεξαμενές» ευελπιστεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις υπολοιπόμενες ψήφους.

Απέρριψαν το ενδεχόμενο να δεχθεί η ΝΔ στήριξη από τη Χρυσή Αυγή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σενάρια που αναφέρουν ότι οι 16 χρυσαυγίτες βουλευτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Κόσμος: Οι αρχές του Σεντ Λιούις επιβεβαίωσαν ότι αστυνομικός πυροβόλησαν θανάσιμα 18χρονο Αφροαμερικανό που, σύμφωνα με την αστυνομία, τον σημάδευσε με όπλο στο Μπέρκλεϊ, κοντά στο Φέργκιουσον. Το περιστατικό σημειώθηκε σε βενζινάδικο όταν ο αστυνομικός έκανε «πέρασμα ρουτίνας» από το κατάστημα και πλησίασε δύο νεαρούς - ο ένας εκ των οποίων φέρεται να τον σημάδευσε με όπλο ενώ ο δεύτερος διέφυγε.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Ρομπ Ο' Νιλ, του πρώην μέλους των Navy Seals που είπε δημόσια πως ήταν εκείνος που πάτησε την σκανδάλη στην επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το Πεντάγωνο ενδιαφέρεται λιγότερο για τον ισχυρισμό του Ο' Νιλ πως εκείνος ήταν ο εκτελεστής - άλλες αναφορές σχηματίζουν διαφορετική εικόνα για το τι συνέβη - και πολύ περισσότερο για το εάν έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις τακτικές των Navy Seals.

Οργανώσεις ανταρτών στο Ασάμ της βορειοανατολικής Ινδίας σκότωσαν τουλάχιστον 52 μέλη της φυλής Αντιβάσι σε σειρά συντονισμένων επιθέσεων που είχαν ξεκινήσει το βράδυ της Τρίτης. Υπεύθυνες θεωρούνται ομάδες του «Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου της Χώρας των Μπόντο», αντάρτες που ζητούν αυτονομία για την φυλή των Μπόντο και έχουν βάλει στόχαστρο διαφορετικές φυλές της περιοχής.

Η αντιτρομοκρατική του Σίδνεϊ προχώρησε σε συλλήψεις δύο ανδρών, μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως έχει διαπιστωθεί αύξηση ύποπτων συνδιαλλέξεων στον απόηχο της ομηρίας στο καφέ Lindt. Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες κατηγορείται για κατοχή εγγράφου που είχε στόχο να διευκολύνει τη διενέργεια τυφλής τρομοκρατικής επίθεσης ενώ ο δεύτερος - που είχε συλληφθεί στην «σκούπα» του Σεπτεμβρίου - για παραβίαση περιοριστικών όρων.

Οι φιλορώσοι των ουκρανικών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αναφέρουν πως έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» με το Κίεβο στο Μινσκ της Λευκορωσίας για την Τετάρτη. Οι συνομιλίες στο Μινσκ είχαν καταλήξει σε συμφωνίες για προσωρινή εκεχερία, οι οποίες δεν τηρήθηκαν μεν αλλά έχουν συντελέσει σε σχετική μείωση της έντασης στις δύο ουκρανικές επαρχίες.

Οικονομία: Μπορεί η ευρωζώνη και τα Κοινοβούλιά της να προέκριναν τη χορήγηση προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με τη μορφή πίστωσης με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) ωστόσο η τελική απόφαση θα κλειδώσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Στην αύξηση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014 προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων. Ειδικότερα, το συνολικό κονδύλι για τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 462 εκατ. ευρώ, στα 11,08 δισ. ευρώ, από 10,62 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικώς προϋπολογισθέν ποσό.

Τα πολιτικά «τοξικά» διορθωτικά ορόσημα που ζητά η τρόικα από την Ελλάδα ήδη από την προηγούμενη άνοιξη και τα οποία η κυβέρνηση επεδίωξε να επαναδιαπραγματευθεί το φθινόπωρο εμπεριέχονται στο μεταφρασμένο κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - τρόικας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αθλητισμός: Τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, κατονόμασε ευθέως ως υποκινητή των επεισοδίων, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Αρης Βασιλόπουλος. Μία ημέρα μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, που διεκόπη μετά από την εισβολή οπαδών. Το μόνο πράγμα που δε μπορεί να... χωνέψει με τίποτα ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι να έρχεται... δεύτερος. 

Πως ήταν δυνατό, λοιπόν, να συμφωνήσει με την ανάδειξη του Μπιορν Μποργκ ως του κορυφαίου Σουηδού αθλητή όλων των εποχών; Μετά από την αποχώρηση του Γιώργου Σαρρή από την προεδρία της ΕΠΟ, ετοιμάζονται οι διαδικασίες για την διαδοχή του. Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι «την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ με θέμα, μεταξύ άλλων, «Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Eνώσεων-Μελών της ΕΠΟ για την εκλογή προέδρου του ΔΣ της ΕΠΟ».

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1960:Το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη
1940:Το υποβρύχιο Παπανικολής, με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη, επιτίθεται εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική θάλασσα και βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας
1955:Καταργούνται τα οκτατάξια γυμνάσια στην Ελλάδα και καθιερώνονται τα εξατάξια
1971:Σύγκρουση αμαξοστοιχιών έξω από την Αθήνα προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό 35
1979:Δύο άνθρωποι σκοτώνονται στον Όλυμπο και άλλοι έξι στο Αιγαίο από τη σφοδρή κακοκαιρία



Δεν υπάρχουν σχόλια: