19 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον Ταύρο. Η πυρκαγιά ξέσπασε στον δεύτερο όροφο επταώροφης πολυκατοικίας επί της οδού Δαιδάλου 3. Με τη βοήθεια κλιμακοφόρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσπευσε στο σημείο, απομακρύνθηκαν από το κτίριο μία τριμελής οικογένεια με το ανήλικο παιδί της. Λάθος χαρακτηρίζει την πρόθεση του Γ.Παπανδρέου για δημιουργία νέου κόμματος η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή, επισημαίνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τιμά την παράταξη με αυτήν την κίνηση.

Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητήθηκε το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην ΕΕ. «Το πακέτο Γιούνκερ σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μία νέα περίοδο για την ΕΕ, όπου η ανάπτυξη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι στις Βρυξέλλες έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Ακυβέρνητο σκάφος με περίπου 200 μετανάστες εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, 117 ναυτικά μίλια δυτικά νοτιοδυτικά της Πύλου, έπειτα από σήμα της ιταλικής ακτοφυλακής στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) του υπουργείου Ναυτιλίας. Οι μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε ελληνικά παραπλέοντα σκάφη και το πλοίο ρυμουλκείται προς τη Σικελία.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει το μεσημέρι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει στον Πρόεδρο την ανησυχία του στην περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει ανοιχτή.

Κόσμος: Δίοδο που σπάει τον κλοιό των τζιχαντιστών που είχαν αποκλείσει το όρος Σιντζάρ κατάφεραν να ανοίξουν οι δυνάμεις των Κούρδων, σε μία σημαντική επιτυχία εναντίον της ISIS στην ευρύτερη περιοχή της ιρακο-συριακής μεθορίου. Παράλληλα, το Πεντάγωνο αναφέρει πως οι επιδρομές κατά των τζιχαντιστών έχουν καταλήξει στο θάνατο αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης.

Η κωμωδία Interview έχει προκαλέσει - όπως όλα δείχνουν - τη μέχρι στιγμής υψηλότερου προφίλ κυβερνοεπίθεση από τη Βόρειο Κορέα: Στην ταινία δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν το έργο της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Η πρεμιέρα της ταινίας αναβλήθηκε, στον απόηχο απειλών, αλλά βίντεο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο φέρεται να δείχνει την επίμαχη στιγμή που ο βορειοκορεάτης ηγέτης σκοτώνεται σε έναν μάλλον απροσδόκητα συναισθηματικό τόνο.

Την άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως «κανείς δεν θέτει πια το ζήτημα παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη». Την ελπίδα της για αίσια έκβαση της προεδρικής εκλογής εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Νεκρά βρέθηκαν οκτώ παιδιά, το μικρότερο ηλικίας μόλις 18 μηνών, σε σπίτι στο Κερνς της Αυστραλίας με μία 34χρονη γυναίκα να έχει υποστεί τραύματα από μαχαίρι. Η αστυνομία δεν δίνει μέχρι στιγμής επισήμως πληροφορίες ούτε για το πώς πέθαναν τα παιδιά - τα τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως μαχαιρώθηκαν - ούτε για τη σχέση της γυναίκας μαζί τους. Το Λουξεμβούργο συναίνεσε τελικώς στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραδώσει στοιχεία που αφορούν τις φορολογικές πρακτικές που ακολουθούσε και τις συμφωνίες που είχε συνάψει με πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να καταβάλουν υπερβολικά χαμηλούς φόρους.

Οικονομία: Σταθερά στην περιοχή του 8,6% κινείται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με μερίδα των επενδυτών να θεωρεί πως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη. Σήμερα η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το 10ετές ομόλογο αναφοράς (spread) διαμορφώνεται στις 799 μονάδες βάσης.

Αμετάβλητη διατήρησε σήμερα Παρασκευή τη νομισματική πολιτική της η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), ωστόσο αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ασιατικής οικονομίας, επικαλούμενη την τόνωση των εξαγωγών. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015 αναμένεται να καταβληθούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) τα ποσά που αντιστοιχούν σε 5.000 εφάπαξ που αφορούν σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση έως την 31η Αυγούστου 2013.

Ήδη καταβλήθηκαν 5.700 εφάπαξ σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων και μέχρι τέλους του έτους θα πληρωθούν άλλα 2.500. Επιπλέον 2.500 θα πληρωθούν μέχρι 10 Ιανουαρίου.

Αθλητισμός: Δεν συνάντησε ιδιαίτερη δυσκολία για να περάσει από τη Σαρδηνία η Γιουβέντους, που επικράτησε της Κάλιαρι 3-1 στο "Σαντ Ελία", στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 16ης αγωνιστικής στο Campionato. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας προηγήθηκε 3-0 με γκολ των Τέβες (3΄), Βιδάλ (15΄) και Γιορέντε (50΄), για να μειώσουν οι γηπεδούχοι με τον Ροσετίνι στο 65'. Έτσι, αύξησε τη διαφορά της στους 4 βαθμούς από τη Ρόμα που το Σάββατο έχει το ντέρμπι με τη Μίλαν.

Νέα απώλεια βαθμών για τον ΠΑΟΚ στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αφού ο «δικέφαλος» γνώρισε βαριά ήττα από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα (ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ 3-0) και πλέον νιώθει την «ανάσα» του Ολυμπιακού, ο οποίος βρίσκεται στο -1. «Χαμένος» από την 15η αγωνιστική αγωνιστική βγήκε και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ηττήθηκε από την Ξάνθη στα «πηγάδια» (Ξάνθη - Παναθηναϊκός 4-2) και έμεινε στους 5 βαθμούς από την κορυφή.

Με εμφατικό τρόπο η Ξάνθη διατήρησε το απόρθητο της έδρας της (6 νίκες, μία ισοπαλία), επικρατώντας με 4-2 του Παναθηναϊκού, στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Ο Γούτας στο 3΄, ο Βασιλακάκης στο 16΄, ο Σολτάνι στο 52΄ και ο Καπετάνος στο 63΄ ήταν οι σκόρερ της ακριτικής ομάδας, ενώ για τον Παναθηναϊκό και τα δύο γκολ πέτυχε ο Καρέλης (17΄, 65΄).
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1911:Γεννιέται ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ποιητής
1980:Πυρπολούνται τα πολυκαταστήματα Μινιόν και Κατραντζός. Το συμβάν αποδίδεται σε τρομοκρατική ενέργεια
1990:Oρκίζεται στο Δημαρχείο της Αθήνας ο νέος δήμαρχος Αντώνης Τρίτσης και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο
1993:Nέος πρόεδρος του Συνασπισμού εκλέγεται ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παίρνει 600 ψήφους έναντι 526 του Αλέκου Αλαβάνου
1994:Ελλάδα και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: