12 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: «Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής χώρα. Η πολιτεία είναι απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση με καλάσνικοφ στην ισραηλινή πρεσβεία εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό». Την άμεση εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στην κοίτη του ποταμού Έβρου στον οικισμό του Ορμενίου αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, μετά τη ρήξη του αναχώματος από τη μεγάλη πίεση των υδάτων του ποταμού Έβρου.

Έρευνες διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά την επίθεση με καλάσνικοφ κατά της ισραηλινής πρεσβείας τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Ψυχικό. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρά προερχόμενα από την οδό Μουσών, επί της οποίας βρίσκεται η είσοδος της πρεσβείας, που είναι ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της πρωτεύουσας.

«Μας βρίσκουν απέναντι εκείνοι που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα» δήλωσε ο Βασ. Κικίλιας. Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί από νωρίς το πρωί στους δρόμους της Αθήνας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Εκτός λειτουργίας πολλά φανάρια σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας, καθώς η περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία έχει αποκλειστεί μετά την επίθεση με καλάσνικοφ. Καθίζηση οδοστρώματος στο Ίλιον από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Κόσμος: Το Κίεβο μιλά για την πρώτη ημέρα χωρίς θύματα μεταξύ ουκρανών στρατιωτών ή αμάχων από την έναρξη της κρίσης με τους φιλορώσους ενόπλους σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, τρεις ημέρες αφού τέθηκε σε εφαρμογή η νέα εκεχειρία. Οι προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση πυρός είχαν επανειλημμένα αποδειχθεί κενό γράμμα. Την ίδια ώρα, η Μόσχα αναφέρει πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να συμφωνηθεί το πρόγραμμα των νέων συνομιλιών στο Μινσκ.

Ξεκάθαρα ξενοφοβική επίθεση σε κτίρια που θα στέγαζαν πρόσφυγες στη γερμανική Βαυαρία: Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρία κτίρια κατά τη διάρκεια της νύχτας, γύρω από τα οποία μετά την κατάσβεση της φωτιάς βρέθηκαν αντιμεταναστευτικά συνθήματα και σβάστικες. Από την φωτιά στα άδεια κτίρια δεν υπήρξαν θύματα και η αστυνομία αναζητεί τους δράστες.

Σοκ στην Ιταλία από τη δολοφονία ενός εννέα μηνών μωρού από τη ρωσίδα μητέρα του, η οποία το έπνιξε πιστεύοντας ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. «Ήταν άρρωστο όπως η μητέρα μου» φέρεται να είπε στον ανακριτή. Η 40χρονη Ρωσίδα βρισκόταν στην Ιταλία για διακοπές με τον σύντροφό της και όπως ομολόγησε πήγε το μωρό της σε παραλιακή περιοχή και το έπνιξε στη θάλασσα.

Η σορός του άτυχου παιδιού δεν έχει ακόμη εντοπισθεί. Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας έπληξε τη βόρεια και κεντρική Καλιφόρνια, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους που προκάλεσαν τη διακοπή ρεύματος σε χιλιάδες σπίτια, τη ματαίωση πτήσεων αλλά και το κλείσιμο σχολείων. Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι λόγω των πλημμυρών, ενώ σημειώθηκαν και αρκετά τροχαία ατυχήματα.

Με 219 ψήφους υπέρ και 206 κατά πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων περί δαπανών ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, στόχος του οποίου είναι η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Μόνο 57 από τους 201 βουλευτές των Δημοκρατικών υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, υπακούοντας στη γραμμή Ομπάμα.

Οικονομία:Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, στην περικοπή των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος, εκτιμώντας πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα το 2015,στα 93,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Η εκτίμηση αυτή είναι χαμηλότερη κατά 230.000 βαρέλια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ τον προηγούμενο μήνα. Με κέρδη άνοιξε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την Παρασκευή μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε απώλειες 21%. Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι ήλθε σε συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας στην Κύπρο, Alpha Insurance Limited. Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 14,5 εκατ. ευρώ και έχει ουδέτερο κεφαλαιακό αποτέλεσμα για την Alpha Bank.

Αθλητισμός: Με έκδηλη απογοήτευση o Άγγελος Αναστασιάδης μπορεί να ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα που σηματοδότησε τον αποκλεισμό από τους «32» του Europa League  του ΠΑΟΚ, ωστόσο προανήγγειλε απομάκρυνση παικτών, χωρίς να μιλήσει με ονόματα. «Δε γίνεται ο ένας να… ματώνει και ο άλλος να βγαίνει αλλιώς. Είναι και ο τρόπος συμπεριφοράς και η παρουσία στις προπονήσεις. 

Είναι μια συνεχόμενη κατάσταση που πρέπει να σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά. Στην 13η θέση και κοντά στην 12η, όπου βρίσκεται η Τουρκία, έμεινε η Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA, μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων σε Champions League και Europa League. Ωστόσο, ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ σημαίνει ότι ο - μοναδικός εκπρόσωπος Ολυμπιακός, θα πρέπει να κάνει εντυπωσιακή πορεία για να καλύψει την διαφορά των 500 βαθμών από την Τουρκία, που συνεχίζει με δύο ομάδες.  

Με ήττα αποχαιρέτησε το Europa League ο Απόλλων Λεμεσού στον 1ο Όμιλο. Η κυπριακή ομάδα έχασε 2-0 στο ΓΣΠ της Λευκωσίας από τη Βιγιαρεάλ, η οποία πέρασε στην επόμενη φάση μαζί με τη Γκλάντμπαχ. Από τον 2ο Όμιλο πέρασαν η Μπριζ και η Τορίνο, από τον 3ο (του Αστέρα) η Μπεσίκτας και η Τότεναμ, από τον 4ο η Σάλτσμπουργκ και η Σέλτικ, από τον 5ο (του Παναθηναϊκού) η Ντιναμό Μόσχας και η Αϊντχόφεν και από τον 6ο οι Ίντερ και Ντνίπρο.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1803:Οι Σουλιώτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον Αλή Πασά. Έτσι, εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Ιόνια νησιά.
1913:Η «Μόνα Λίζα» επιστρέφει στο «σπίτι» της. Στο μουσείο του Λούβρου δηλαδή, απ’ όπου είχε κλαπεί το 1911.
1969: Έκρηξη βόμβας στην Piazza Fontana του Μιλάνου. 16 νεκροί και 90 τραυματίες. Αυτή έμελλε να είναι και η απαρχή της «Στρατηγικής της έντασης» για την γείτονα χώρα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1915:Frank Sinatra, εμβληματικός τραγουδιστής και κυρίως ηθοποιός αμερικανικής καταγωγής.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1963:Jasujiro Ozu, σπουδαίος Ιάπωνας σκηνοθέτης.
1987:Νίκος Σταυρίδης, κωμικός ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: