28 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο με 478 επιβαίνοντες εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα. Εκατοντάδες επιβάτες είναι εγκλωβισμένοι πάνω στα καταστρώματα του πλοίου, 150 έχουν διασωθεί σε λέμφο και 42 σε παραπλέον πλοίο. Θυελλώδεις οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

«Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης, εξερχόμενος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού. «Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» συνέχισε.

Αισθητή σε κατοίκους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, έγινε σήμερα το πρωί ασθενής σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, που καταγράφηκε στις 7:40, ήταν 3,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο την περιοχή της Βατσουνιάς, στο νομό Καρδίτσας. «Αγριεύει» ο καιρός με βροχές, πτώση της θερμοκρασίας, ακόμα και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Η επιδείνωση του καιρού, ωστόσο, αναμένεται να κορυφωθεί τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, οπότε θα επικρατήσει τσουχτερό κρύο, ενώ θα πέσουν και τα πρώτα χιόνια, ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Την παραπομπή του γιατρού του ΕΣΥ, που κατηγορείται για δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και απόπειρα εκβίασης, στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετεί ο εν λόγω γιατρός.

Κόσμος:Δύσκολη ημέρα για τις ιταλικές ναυτικές αρχές: Δύο εμπορικά πλοία συγκρούστηκαν στα ανοικτά της Ραβένας, με αποτέλεσμα ένα από αυτό - τουρκικό - να έχει βυθιστεί. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Κυριακής, ενώ ήδη η κινητοποίηση του ιταλικού Ναυτικού είναι τεράστια για το πλοίο που έχει πιάσει φωτιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Το Χονγκ Κονγκ αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη των πτηνών μετά την νοσοκομειακή νοσηλεία μιας γυναίκας σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσαν τις τοπικές αρχές. Η 68χρονη ασθενής θεωρείται ότι προσβλήθηκε από τον H7N9 στην ηπειρωτική Κίνα. Την επίσημη λήξη του πολέμου στο Αφγανιστάν συνιστά ο τερματισμός της παρουσίας της ISAF του ΝΑΤΟ στη χώρα, μετά από 13 χρόνια και ενώ η δραστηριότητα των Ταλιμπάν είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Βάσει της συμφωνίας Ουάσινγκτον Καμπούλ, την ISAF θα διαδεχθεί δύναμη - αμερικανική, κυρίως - που θα παραμείνει με υποστηρικτικό ρόλο. 

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών και ισλαμιστών που πρόσκεινται στην «Κουρδική Χεζμπολάχ» - ισλαμιστική οργάνωση που κυρίως απαρτίζεται επίσης από Κούρδους - στη νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι συμπλοκές κατέληξαν σε οδομαχίες με ανταλλαγή πυρών σε διάφορες γειτονιές στην περιοχή του Τζιζρέ. Αεροσκάφος της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia εξαφανίστηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής ενώ πετούσε μεταξύ της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης με 162 επιβαίνοντες. 

Η επαφή χάθηκε 42 λεπτά μετά την απογείωση. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, το αεροσκάφος είχε ζητήσει άδεια να αποκλίνει από τη συνηθισμένη πορεία του λόγω καιρικών συνθηκών πριν χαθεί η επαφή μαζί του και δεν εξέπεμψε στη συνέχεια σήμα κινδύνου.

Οικονομία: «Προετοιμαζόμαστε για να αντέξουμε τυχόν κλυδωνισμούς. Περάσαμε ήδη νομοθετήματα που παρέχουν ασφάλεια στις καταθέσεις, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους εταίρους μας, ενώ όλη η κυβέρνηση θα βρίσκεται επί ποδός και σε επαγρύπνιση» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και της πιθανότητας προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

Σε συνολική διαπραγμάτευση του χρέους χωρίς μονομερείς ενέργειες θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν εκλεγεί κυβέρνηση, τονίζει ο βουλευτής, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζουν περισσότερο ρεαλιστικές από αυτές της σημερινής κυβέρνησης». Ο βουλευτής τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη σταθερότητας για τον τόπο και ότι ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια «ηρωική έξοδο» και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας σε συνέντευξή του ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της. Αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση», προειδοποίησε.

Αθλητισμός: Ανατροπή στην εξελιξη της υπόθεσης Φερνάντο Τόρες, καθώς ο Ισπανός θα παραμείνει - μόνιμα πλέον - στο Μιλάνο! Η Τσέλσι ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο ο διεθνής στράικερ θα ανήκει στη Μίλαν, στην οποία αγωνιζόταν από την αρχή της σεζόν ως δανεικός. Πρόκειται για μία απρόοπτη εξέλιξη, αφού ο 30χρονος άσος είχε... ετοιμάσει βαλίτσες για να επιστρέψει στην ομάδα από την οποία αναδείχθηκε, την Ατλέτικο Μαδρίτης. Μάλιστα, σήμερα ο βοηθός του Ντιέγκο Σιμεόνε, Χερμάν Μπούργκος είχε δηλώσει ότι απέμεναν μόνο οι τελευταίες «πινελιές» για να ολοκληρωθεί η μετακίνησή του στη Μαδρίτη. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα επιβεβαίωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ότι ο Άντι Λίλα θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πάρμα, ενώ φιλοξένησε δηλώσεις του Αλβανού μέσου.

Σε συμφωνία με τον Ατρόμητο για την απόκτηση του Στάθη Ταυλαρίδη έφτασε ο Παναθηναϊκός. Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός τα είχε βρει σε όλα με τους «πράσινους» τις προηγούμενες ημέρες και θα τεθεί άμεσα στη διάθεση του Γιάννη Αναστασίου. Ο 34χρονος στόπερ αποτελεί την πρώτη από τις δύο κινήσεις που θα κάνουν οι «πράσινοι» τον Ιανουάριο στο κέντρο της άμυνας κι αποκτήθηκε με εισήγηση του Γιάννη Αναστασίου.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1996:Είκοσι νεκροί κι ένας επιζών στο ναυάγιο του τσιμεντάδικου καραβιού "Δύστος" στα ανοιχτά της Κύμης.
1909:Φτάνει στην Αθήνα από την Κρήτη ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου
1991:Γίνεται το πρώτο All-Star Game στο μπάσκετ στο ΣΕΦ μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων και των κορυφαίων ξένων της Α1 κατηγορίας. Το αποκορύφωμα της βραδιάς είναι το κάρφωμα του Τζον Χιούστον, που κάνει θρύψαλα το ταμπλό
1995:Εγκρίνεται από την κυβερνητική επιτροπή η σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου
1919:Στην Ελλάδα, μετά το τέλος των ανακρίσεων για την αποκαλυφθείσα συνωμοσία προς ανατροπή του καθεστώτος και παλινόρθωση της μοναρχίας, παραπέμπονται στο στρατοδικείο 37 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: