14 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στην εντατική του Ασκληπιείου Βούλας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ένας 29χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στη φονική καραμπόλα που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Σχηματάρι. Η Τροχαία προχώρησε αυτεπάγγελτα στη σύλληψη πέντε οδηγών, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία. Ωστόσο, ο υπαίτιος του Τροχαίου δεν έχει εντοπιστεί, με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από τις 11:00 έως τις 20:00 θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια σήμερα, Κυριακή. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει απεργία για σήμερα και κινητοποιήσεις έξω από πολυκαταστήματα στο Αιγάλεω. Νέο κύμα αλλαγών - το δεύτερο από τις αρχές του φθινοπώρου - στις γραμμές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και των τρόλεϊ, θέτει σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση της εταιρείας «Συγκοινωνίες Αθηνών». Στο 2,8% βρίσκεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 6,7%.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ζητώντας σε ποσοστό 57,8% να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Όλα κρέμονται από μια κλωστή, που είναι η βούληση του ελληνικού λαού, κι αν κοπεί μπορεί να οδηγηθεί η χώρα στην απόλυτη καταστροφή, επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην κρισιμότητα των εξελίξεων. Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική αβεβαιότητα, κριτική στα κόμματα που χαίρονται για τις εκλογές σαν τις γαλοπούλες που είναι έτοιμες για σφάξιμο τα Χριστούγεννα. Αιχμές και κατά Παπανδρέου.

Κόσμος: Έφοδο έκανε τα ξημερώματα η τουρκική αστυνομία στα γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν, με αναφορές για αρκετές συλλήψεις δημοσιογράφων. Στην επιχείρηση έγιναν συντονισμένες «έφοδοι» σε σπίτια σε Κωνσταντινούπολη και άλλα σημεία της χώρας με στόχο μεταξύ άλλων και την ομάδα της εφημερίδας Zaman.

Προς ισχυρή νίκη-αλλά με αποχή σε επίπεδα ρεκόρ-φαίνεται, βάσει των δημοσκοπήσεων, να οδεύει ο ιάπωνας πρωθυπουργός στις πρόωρες κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή με στόχο την διεύρυνση της κοινοβουλευτικής του ισχύος και την νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» στα Abenomics.  

Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, φτάνοντας στη μέση της διαδικασίας μόλις στο 22,7%. Σε συμφωνία πλαίσιο για τους στόχους που θα θέσει η κάθε χώρα στη μείωση ρύπων κατέληξαν οι 190 χώρες που συμμετείχαν στη μαραθώνια διάσκεψη του ΟΗΕ στο Περού για το κλίμα. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην «παράταση» της διάσκεψης, στοχεύει να θέσει τη βάση για την για τις συνομιλίες του 2015 στο Παρίσι, όπου και κάθε χώρα θα κληθεί να αναλάβει για δεσμεύσεις για μείωση των ρύπων.

Λάσπη και νερό «έπνιξε» το χωριό έπνιξε το χωριό Τζέμπλουνγκ στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας, θάβοντας τουλάχιστον 24 κατοίκους ενώ αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι 84. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ξεκινήσει να καθαρίζουν με βαρύ εξοπλισμό τους δρόμους στην αναζήτηση των αγνοούμενων της πιο φονικής, μέχρι στιγμής, κατολίσθησης, ως επακόλουθο των φετινών μουσώνων.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον - πόλη εμβληματική για τις μεγάλες πορείες της υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν - ζητώντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη μετά τους θανάτους αφροαμερικανών από πυρά λευκών αστυνομικών.

Οικονομία: Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η ένταξη των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων στη ρύθμιση των 100 δόσεων αν και, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, ο κύριος όγκος των οφειλετών δεν έχει ακόμη ενταχθεί. Από τις 10 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η ένταξη στη νέα ρύθμιση, έως και την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου είχαν ενταχθεί σε αυτήν 39.387 οφειλέτες.

«Βουνό» είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις για εκατομμύρια πολίτες έως τις 31 Δεκεμβρίου ενώ το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα τον τελευταίο μήνα του χρόνου και να κλείσει εντός στόχων τον προϋπολογισμό του 2014. «Δουλεύουμε με τους ανθρώπους που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης με καλύτερη οικονομία» τονίζει ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα την Δευτέρα για επαφές με την πολιτική ηγεσία.

Αθλητισμός: Αφού το βράδυ του Σαββάτου ξεπέρασε με δυσκολία το εμπόδιο του Λεβαδειακού, ο Ολυμπιακός στρέφει πλέον το βλέμμα του προς μία και μοναδική κατεύθυνση. Η καρδιά των πρωταθλητών χτυπάει στη Νιόν της Ελβετίας, όπου το μεσημέρι (14:00) της Δευτέρας θα μάθει την επόμενη αντίπαλο του στη φάση των «32» του Europa League.

Με δύο γκολ του Στέφανο Μάουρι και ένα του Σενάντ Λούλιτς, η Λάτσιο νίκησε 3-0 την Αταλάντα στη Ρώμη και ανέβηκε προσωρινά στον τρίτη θέση της βαθμολογίας στη Serie A. Νωρίτερα, σ΄ ένα συναρπαστικό ματς, η Παλέρμο νίκησε 2-1 τη Σασουόλο με τον Μπελότι να σκοράρει στο 93'.«Σκόνταψε» η Μπαρτσελόνα στην έδρα της Χετάφε. Έμεινε στο 0-0 και έμεινε τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος.

Πριν συμπληρωθουν 40 λεπτά αγώνα, η Βαλένθια «καθάρισε» το ματς με τη Ράγιο Βαγεκάνο και στη συνέχεια έκανε συντήρηση δυνάμεων. Οι «νυχτερίδες» επικράτησαν 3-0 στο «Μεστάγια» με τον Σοφιάν Φεγκούλι να σκοράρει δύο φορές.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
 1911:Ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στο Νότιο Πόλο.
1976:Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» προχωρά στην δολοφονία του χουντικού βασανιστή Βαγγέλη Μάλλιου.
1979:Οι Clash κυκλοφορούν το album τους “London Calling”.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1503:Νοστράδαμος, Γάλλος αστρολόγος και μελλοντολόγος.
1883:Μανώλης Καλομοίρης, κορυφαίος μουσουργός - μουσικοπαιδαγωγός.
1946:Jane Birkin, Αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1799:George Washington, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: