05 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ενώ η παχυσαρκία συνδέεται περισσότερο με την καθιστική ζωή και το αστικό περιβάλλον, τα αποτελέσματα του προγράμματος EYZHN (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) ανατρέπουν την αντίληψη αυτή. Τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας καταγράφονται τελικά στη νησιωτική Ελλάδα, με την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου να κατέχει την πρώτη θέση.

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, μέτρα που απορρίπτονται - όπως φαίνεται - από την κυβέρνηση.

Τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Γιάννης Σγουρός την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού και την εκ του μηδενός συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που προκρίνει η νέα περιφερειακή αρχή. Έντονες πολιτικές διεργασίες έχει προκαλέσει η άκαμπτη στάση της τρόικας και η εμπλοκή που παρατηρείται μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις. 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη ακόμα και να επισπεύσει το χρόνο της προεδρικής εκλογής, εντός του Ιανουαρίου. Σε εξέλιξη σύσκεψη μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Όσοι έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις το διάστημα 1975-2007 και τις έχουν μετατρέψει σε γεωργικές μπορούν να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο που κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Κόσμος:Έρευνα του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης διαπιστώνει ότι «συστηματική» χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία του Κλίβελαντ, και ιδιαίτερα απέναντι σε Αφροαμερικανούς ή πολίτες με διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο. Η Ουάσινκτον τοποθετεί ανεξάρτητο επιτηρητή που θα επιβλέπει τις αλλαγές στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος - με φόντο, πέραν του γενικότερου κλίματος στις ΗΠΑ, τον θανάσιμο πυροβολισμό 12χρονου από την αστυνομία που έπαιζε με ψεύτικο όπλο.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων καθώς τη χώρα χτυπούν οι παρυφές του «σούπερ τυφώνα» Χαγκοπίτ, έναν χρόνο μετά την ισοπέδωση από τον τυφώνα Χαγιάν. Το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας αναμένεται να χτυπήσει το κεντρικό τμήμα του συμπλέγματος το Σάββατο. Χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης για δεύτερη νύχτα, εξοργισμένοι για την απαλλαγή του λευκού αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον 43χρονο Έρικ Γκάρνερ κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα. 

Διαδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Νέο περιστατικό με θάνατο άοπλου αφροαμερικανού από σφαίρες αστυνομικού, συστηματική χρήση «περιττής βίας» βλέπει έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Κλίβελαντ, μετά το θάνατο του 12χρονου. Στην παραδοσιακή φωταγώγηση του εθνικού χριστουγεννιάτικου δέντρου συμμετείχε και φέτος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένειά του, κοντά στο Λευκό Οίκο. Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, διαδήλωση στηλίτευε την αστυνομική ατιμωρησία μετά την υπόθεση του Έρικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη και του Μάικλ Μπράουν στο Μιζούρι.

Επιδείνωση παρουσίασε η υγεία του Ιταλού γιατρού ο οποίος προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν. Ο γιατρός χρειάστηκε να τεθεί σε μηχανική υποστήριξη το βράδυ της Πέμπτης.

Οικονομία:Ανοδικό άνοιγμα καταγράφηκε στην έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστήριου Αθηνών την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 1.003,75 μονάδες (+1,20%). Κέρδη και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορεί να υπάρξει τεχνική παράταση του προγράμματος και δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης και τον καθορισμό της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM, διαμηνύουν οι δανειστές.

Ποια είναι τα σενάρια που έχει μπροστά της αυτήν την ώρα η Αθήνα. «Όχι» είπε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο αίτημα της Ελλάδας για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 424 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα χιλιάδες αγρότες θα κληθούν να «περάσουν από το ταμείο» της εφορίας για να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν.

Αθλητισμός: Ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον του, άφησε για μια ακόμα φορά ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ, με τον Άγγλο να κάνει δηλώσεις για την επέκταση του «Άνφιλντ» που ξεκινάει τη δευτέρα, χωρίς όμως να πει κάτι για την ανανέωση του συμβολαίου του. Με γκολ του Λακαζέτ στις καθυστερήσεις η Λιόν νίκησε 2-1 τη Ρεμς και ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Με την αναμέτρηση του «Ζερλάν» ολοκληρώθηκε η 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος Γαλλίας.

Ποδοσφαιριστής της Βέροιας καλεί σε ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτο τέλεσης αξιόποινης πράξης, ο αθλητικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Νίκος Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διετάχθη για να διαπιστωθεί εάν ήταν χειραγωγημένο το ματς του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα στη «Βασίλισσα του Βορρά» και τον ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1934:Γεννιέται ο Νίκος Κούρκουλος, ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
1940:O ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πρεμετή. Ο εχθρός τρέπεται σε φυγή προς την Κλεισούρα. Την ίδια μέρα σκοτώνεται ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός, ο εβραϊκού θρησκεύματος συνταγματάρχης, Μαρδοχαίος Φριζής
1950:Σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια
1961:Γεννιέται η τραγουδίστρια Σοφία Βόσσου
1981:H ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε την ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: