10 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Μετά τις δραματικές, αλλά άκαρπες διαβουλεύσεις, που βρίσκονταν σε εξέλιξη επί ώρες χθες στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων, ο Νίκος Ρωμανός άρχισε σήμερα, Τετάρτη και απεργία δίψας, ενώ ήδη βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας. Ο συνήγορός του καταγγέλλει εμπαιγμό εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης σε σχέση με το βραχιολάκι. Έως τις 12:00 η τελευταία ευκαιρία για επίλυση μέσω της Βουλής.

Στήριξη στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρείχε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς σε συνομιλία με συνεργάτες του χαρακτήρισε «εξαιρετική» την επιλογή του πρώην κοινοτικού επιτρόπου. Την άποψη ότι δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι η πρόκληση εκλογών θα φέρει αναταραχή, φέρεται να διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της ομιλίας του στην London School of Economics με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους - Η ελληνική περίπτωση».

Διπλό προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι πραγματοποιήσαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που έσπευσε στο σημείο εντόπισε μία ύποπτη τσάντα όπου μέσα υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη. Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας, στις 17 Δεκεμβρίου, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 βουλευτές (απαιτούνται 180 «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Κόσμος:Δίκτυο της Ντραγκέτα στην Ούμπρια, μακριά από τη «βάση» της στην Καλαβρία, ξήλωσαν οι ιταλικές Αρχές, συλλαμβάνοντας 61 άτομα με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση της μαφίας και κατάσχοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 εκατ. ευρώ. Τα πλοκάμια της οργάνωσης είχαν φτάσει μέχρι την Περούτζια «τυλίζοντας» τομείς της τοπικής οικονομίας.

Επέτρεψε δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής την υποβολή έφεσης από την εισαγγελία στην υπόθεση Πιστόριους, η οποία στοχεύει σε βαρύτερη καταδίκη του αθλητή για το φόνο της συντρόφου του. Ο Όσκαρ Πιστόριους είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε πέντε χρόνια φυλάκιση, τα τέσσερα τελευταία εκ των οποίων θα μπορούσε να εκτίσει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Τα «χαρμόσυνα νέα» της επιστροφής του 51χρονου Σερζ Λαζάρεβιτς στη Γαλλία ανακοίνωσε το Παρίσι, με την οποία πέφτουν οι τίτλοι τέλους στο θρίλερ γύρω από τον τελευταίο γάλλο όμηρο στα χέρια ισλαμιστών - εν προκειμένω, της «Αλ Κάιντα της Βόρειας Αφρικής». Ο Λαζάρεβιτς ήταν στα χέρια των απαγωγέων του για τρία χρόνια αλλά η απελευθέρωσή του εγείρει ερωτηματικά για το εάν πληρώθηκαν λύτρα ή δόθηκαν ανταλλάγματα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν να ασκηθούν διώξεις εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας για τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούσε η CIA στη διάρκεια ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία. Παράλληλα, ενώ Τζορτζ Μπους και Ντικ Τσένι - επί εποχής των οποίων γίνονταν τα όσα περιγράφονται στην έκθεση - υπερασπίστηκαν τις πρακτικές της υπηρεσίες, πρώην αξιωματούχοι της CIA ξεκίνησαν «εκστρατεία αντεπίθεσης» με επιχείρημα πως οι τακτικές ήταν αναγκαίες για την αποτροπή επιθέσεων.

«Καμπανάκι» χτυπά στη διεθνή κοινότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι τα κράτη δεν επικεντρώνονται στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτοί που αναζητούν άσυλο ή μεταναστεύουν διά θαλάσσης, κάτω από άκρως επικίνδυνες συνθήκες, ξεπερνούν τις 348.000 παγκοσμίως. Χιλιάδες, όμως, είναι και όσοι δεν φτάνουν ποτέ...

Οικονομία: Πτώση άνω του 4% καταγράφει στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση η παρουσία των αγοραστών σε κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές  είναι πιο έντονη.   Νέες παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα της Κίνας προεξοφλούν οι αγορές, μετά τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού το Νοέμβριο. 

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη ανακοινώθηκε πως το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 1,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Σε δύσκολη θέση έφερε το εαυτό του ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, καθώς κατά την προσπάθειά του να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα μέσω Twitter, ενημέρωσε 321.000 ακολούθους του (followers) ότι αναζητεί συντροφιά (περισσοτέρων της μιας) γυναικών.  

Αθλητισμός:Η μεξικανική… τηλενουβέλα με πρωταγωνιστή τον Άλαν Πουλίδο συνεχίζεται. Ο Μεξικανός επιθετικός που έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, συνεχίζει να βρίσκεται παροπλισμένος από την Τίγκρες και περνάει περισσότερο χρόνο στα δικαστήρια παρά στους αγωνιστικούς χώρους. Ωστόσο, κάθε ημέρα που περνάει, ο πρόεδρος του μεξικανικού συλλόγου, Αλεχάνδρο Ροδρίγες, δηλώνει όλο και πιο σίγουρος πως ο ποδοσφαιριστής θα αποχωρήσει μόνο με την εξαγορά της ρήτρας του από κάποια ομάδα...

Ενθουσιασμένος από την εικόνα του Ολυμπιακού, ικανοποιημένος από την εμφάνιση, το αποτέλεσμα και την εξασφάλιση της ευρωπαϊκή συνέχειας, ήταν ο τεχνικός της ομάδας, Μίτσελ, μετά το 4-2 επί της Μάλμε. Ο Ισπανός κόουτς στάθηκε στο πάθος και τόνισε ότι μόνο έτσι πρέπει να παίζουν οι παίκτες του, ενώ αφιέρωσε και εκείνος τη νίκη στον Κούλη Δουρέκα. Ντομίνγκες: «Αφήσαμε καλή εικόνα». Φουστέρ: «Μακριά στο Europa». Ρομπέρτο: «Υπερήφανοι για την πορεία». Μανιάτης: «Μπορούσαμε κάτι παραπάνω». Χαρέιντε: «Η βαθμολογία λέει την αλήθεια».

Με χαμόγελα, αυτοσυγκράτηση, αλλά και διάθεση για... επίθεση, παρουσιάστηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά το τέλος του αγώνα με τη Μάλμε και την εξασφάλιση της συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας στο Europa League. Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, λέγοντας πως δεν τον αγγίζουν οι δίκες και η λάσπη από τους «βρωμιάρηδες», ενώ τόνισε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του και αφιέρωσε τη νίκη στον Κουλή Δουρέκα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1893:Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση και στη Βουλή ακούγεται διά στόματος Χαρίλαου Τρικούπη η φράση: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
1948:Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετείται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
1963:Ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με Nobel Λογοτεχνίας.
1991:Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής στο Maastricht, στη θέση της ΕΟΚ ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως φυσικό επακόλουθο της ένωσης της Ευρώπης.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1948:Ντούσαν Μπάγεβιτς, Σερβοβόσνιος προπονητής ποδοσφαίρου που έχει περάσει από τους πάγκους πολλών ελληνικών ομάδων (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ).
1960: Kenneth Branagh, Βρετανός ηθοποιός.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1896:Alfred Nobel, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που θεσμοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία.
1936:Luigi Pirandello, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με βραβείο Nobel το 1934.

Δεν υπάρχουν σχόλια: